2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bipolar Bozukluk
YAZI #4864 © Yazan Dr.Nurcan USLU BALABAN | Yayın Haziran 2018
Bipolar Bozukluk, birbirine zıt iki duygudurum atağı, yani taşkınlık(mani) ve çökkünlük(depresyon) dönemleri ile seyreden bir ruhsal hastalıktır.


Mani döneminde görülen belirtiler
Çoşkulu ya da öfkeli bir ruh hali,
Enerjide artış, hareketlilik
Uyku ihtiyacında azalma,
Büyüklük düşünceleri,
Düşüncelerin ve konuşmanın hızlanması,
Fazla para harcama,
Riskli davranışlar (hızlı araba kullanmak, alkol ve madde kullanımı vb.)
Odaklanma ve dikkati sürdürmede güçlük

Depresyon döneminde görülen belirtiler
İsteksizlik, hayattan zevk alamama
Enerjisizlik, yorgunluk
Suçluluk duyguları
Özgüvende azalma
Karamsarlık, umutsuzluk
Uyku ve iştah değişiklikleri
Bedende sebebi açıklanamayan belirtiler (ağrı, bulantı vb.)
İntihar düşünceleri

Nüfusun %3,5 ila %6’sının bu hastalıktan etkilendiği düşünülmektedir. Değişik sıklık ve şiddette tekrarlayan ataklar dışındaki dönemlerde hastalık belirtisi yoktur. Ancak hastaların, uzun zamandır yeni bir atak geçirmemiş bile olsalar doktor kontrollerine devam etmeleri, ilaç kullanmaları ve biyokimyasal inceleme yaptırmaları gerekmektedir.

Bipolar bozukluğun sebebi büyük oranda genetik ve biyolojiktir. Stresli yaşam olayları hastalığın ilk atağının ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Süreğen yani kişinin yaşamını ömür boyu etkileyen bir hastalık olduğu için uzun süreli psikiyatrik takip ve tedavi gerekmektedir. Tedavi ile hastalık atakları önemli ölçüde azalır, bazı kişilerde hiç tekrarlamayabilir. Atak dönemleri dışında hastalar sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. Tedavisiz kalan kişilerde ise tekrarlayan her hastalık dönemi daha şiddetli belirtilerle seyredebilir ve hastaneye yatırılmayı gerektirebilir.

Bipolar bozuklukta hastalık ataklarını engellemek yani kişiyi remisyonda (düzelme halinde) tutmak önemlidir. Çünkü her nüks durumunda hem kişinin sosyal ve mesleki yaşamı bozulur, hem de beyindeki biyolojik devreler zarar görür. Bu nedenle sık atak geçiren kişilerde sosyal ilişki kurmada motivasyon ve ilgi kaybı, enerjisizlik, yorgunluk gibi belirtiler kalıcı hale gelebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurcan USLU BALABAN Fotoğraf
Dr.Nurcan USLU BALABAN
İzmir
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nurcan USLU BALABAN'ın Yazıları
► Her Şeyiyle Bipolar Bozukluk Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Bipolar (İki Uçlu) Bozukluk Dr.Sevilay ZORLU
► Manik-Depresif (Bipolar) Bozukluk Dr.İlhan KANDEMİR
► Bipolar Duygudurum Bozukluğu Prof.Dr.Aylin ERTEKİN YAZICI
► Panik Bozukluk Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Panik Bozukluk Dr.Sevilay ZORLU
► Panik Bozukluk Nedir ? Dr.Burak TOPRAK
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Dr.Turgay KASAP
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Dr.Şükran TELCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bipolar Bozukluk' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Psikodrama Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:21
Top