2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşu Papağan Güvercin Kanarya Vs Tümör Ur Kanser Tedavilerinde Yen’i Yaklaşım/Öz-Vet Line Vet Hek Ali Tolgay Aytar
YAZI #4866 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Haziran 2018
Muhabbet kuşu papağan güvercin kanarya vs tümör ur kanser tedavilerinde Yen’i yaklaşım/Öz-vet LİNE vet hek Ali Tolgay Aytar
Kuşlarda kanser belirtileri erken safhada fark edilebilir tedavi başarı şansı artar bu nedenle kuşlarınızı altı ayda bir muhakkak veteriner hekim kontrolüne götürünüz.Kanser ve tümör kelimeleri, genel olarak bir doku veya tümördeki hücrelerin farklılaşması veya sayısının artması olarak kullanılır. İnsanlar gibi kuşlar da kansere yakalanabilirler. Tümörler ikiye ayrılır. Benign tümörleri yayılmazlar, malign tümörleri ise yayılırlar. Malign tümörler yayılabildikleri için genel olarak kötü huylu olarak kabul edilip kanser olarak adlandırılırlar.
İç organlarda görülen kanserler: Teşhis edilebilmeleri çok zordur. Böbrekler, karaciğer, karın bölgesi, yumurtalık, testis, tiroid ve hipofiz(pituiter) kaynaklı olabildikleri gibi kas ve kemikler de etkilenebilir. Erken teşhis edilirler ise, cerrahi müdahale ve kemoterapi hayvanın tedavisi için veya hayatının uzatılması için düşünülebilir. Ancak tümörün bulunduğu yer çoğu zaman müdahaleye olanak vermez.
Squamöz hücre karsinomu (cilt kanseri), genellikle kanat uçlarında, parmaklarda, gaga ve gözde görülür. Cilt kanseri gün ışığına aşırı maruz kalan kuşlarda görülür. (ultra viole ışığı cilt kanserinden sorumlu tutulmaktadır.)
Papillom (benign cilt tümörleri) viral kökenlidir. Deri ve karın bölgesinde görülebilir. Başta iyi huylu olan bu tümörler kansere dönüşebilir.
Fiborsarkom (bağ doku kanseri) uzun kemiklerin olduğu bölgelerde görülürler (bacak ve kanat gibi). Her papağan türünde görülebilecekler gibi, daha çok muhabbet kuşu, kakadu ve macawlarda görülürler.
Tümörler oluşmaya başladığında eğer şişliğe sebep oluyor ise kuşlar o bölgeyi gagalayıp ülserler oluşturabilirler ve dğer organlara sıçramasına sebep olabilirler(metastaz).
Kuşlarda kanser nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.
-Genetik faktörler.
-Düşük E vitamini
-Tek tip diyetle kuşun beslenmesi
-Stress faktörleri
-Psikolojik çöküntüler
-Sigara dumanı
-Paraziter yumurtalar
-Kuşları doğal ortamlarından uzakta, ev ortamında beslemek.
-Hatalı beslemeler, aşırı yağlı yemlerin verilmesi
-Bağışıklık sisteminin deyişik sebeplerden dolayı etkilenmesi
-Hormonal bozukluklar
-Üzüntüler
-Yaşlılık
-Aşırı kilo ve hareketsizlik
-Kötü bakım koşulları
Muhabbet kuşları ve papağanlarda tümör yapılarının saptanmasında kullanılan yöntemler
-Klinik muayene
-Radyolojik muayene
-Biyopsi (kitleden alınmaktadır)
-Histopatolojik muayene
Kuşlarda tümör semptomları (Belirtiler)
-Tümör olguları kuşlarda bacak bölgesinde ise o bacaklarda hissizlik, ileri vakalarda felç kuyruğun seğirmesi,titreme ve kuyrukta düşme görülebilir.Ayaklarda morluk görülebilir.
-Zayıflama, iştahsızlık
-Kapanmayan yaralar(ülseratif yaralar)
-Dışkı ve idrar yapmada güçlükler özellikle karın bölgesindeki olgularda kitlenin bagırsaklara ve üreme organına baskısından meydana gelmektedir. Dışkı ve idrarın atılamamasından dolayı intoksikasyon(bünyenin kendini zehirlemesi)görülebilir.
-Stres
-Karın şişkinliklerinde ve sternum üzerindeki şişliklerde kuşlarda nefes almada zorluk ve hareketlerde kısıtlıklar görülür.
-Felçler
-Durgunluk
-Şişlik(sert kitle halinde veya yumuşak kıvamda )
Kuşlarda her şişlik ve yaralar tümör vakası olarak görülmemelidir. Bu tümör kitleleri göğüs üzerinde, kanat üzerinde gaga çevresinde, ayakta, karında, yanaklarda, kuyrukta, başta, böbrekte, göğüs altında, sternumda vs yerlerinde görülebilir. Bu tümör yapıları bazen kanamalı olabilir ve bu yaralar iyileşmeyen yapıya sahiptir, antibiyotik tedavilerine yanıt vermemektedir. Kuşlardaki tümör vakaları değişik vakalarla karışabilir özellikle karın tümörleri yumurtanın karın boşluğunda kalması ile sanki bir kitle görünümündedir, muhakkak bir veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.
Kuşlarda tümör (ur), kistlerle, yağ bezeleriyle karıştırılmaktadır. Erken olgularda tedavi edilebilme oranı yüksektir. Kanat ve ayak tümörlerinde bu organların alınması (amputasyon) gündeme gelebilir. Muhabbet kuşlarında abdomen şişkinliklerinde böbrek ve karaciğer vs iç organlarda tümör olasılığı yüksektir ve bu bölgede olan oluşumlar kanama riski nedeniyle cerrahi yaklaşımları başarısız olabilir, operasyonlar anestezi, maske, gaz anestezisiyle yapılır. Cilt altında hızlı büyümeyen kitlelerin hemen hemen hepsi iyi huyludur cerrahi olarak alınmasına gerek yoktur, bu kitleleri düzenli olarak incelemek, büyüme olup olmadığını takip etmek gerekir. Tedavi destek ek ilaçlarla yapılmalıdır. Tüm kuşlarda operasyon çok risklidir. Bunda kuşların narkoz hassasiyetleri, enjeksiyon zorlukları, aşırı yükleme ilaç tedavilerini kaldıramamaları nedeniyle ilaçlar çok dikkatli ve uygun dozlarda verilmelidir. Küçük cerrahi tedaviler ve özel cihazlarla koterizasyon(yakma) yöntemleri tercih edilmelidir. Kuşlarda kötü huylu tümörlerde ani ölümler görülebilir. İyi huylu tümörlerde senelerce yaşayabilirler ama bu yaşama sırasında kesinlikle destek tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.Bu bahsettiğim tedavi proğramları haricinde Merkezimizde daha farklı tedavilerde uygulanmaktadır..
Muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner,Öz-vet veteriner cerrahi kuş eğzotik merkezi
İzmir Ankara İstanbul Marmaris Denizli Bursa kuşadası Manisa eskişehir muhabbet kuşundan tavşandan anlayan veteriner,,İzmir Ankara İstanbul Marmaris Denizli Bursa kuşadası Manisa eskişehir papağandan anlayan veteriner,İzmir Ankara İstanbul Marmarris Denizli Manisa muhabbet kuşu papağan veteriner ,kuş veteriner telefonları,kuş veteriner telefonu ,izmir kuş veterineri,izmir muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner,izmir papağan muhabbet kuşu ameliyat yapabilen veteriner,izmir güvercinden anlayan veteriner,izmir tavşan veterineri,izmir kanaryadan anlayan veteriner,izmir hint bülbülünden anlayan veteriner
Öz-vet veteriner cerrahi kuş eğzotik merkezi Bornova İzmir
Hizmette 30.yıl www.veterinerizmir.com
02323881764
02323881770
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşu Papağan Güvercin Kanarya Vs Tümör Ur Kanser Tedavilerinde Yen’i Yaklaşım/Öz-Vet Line Vet Hek Ali Tolgay Aytar' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:30
Top