2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme Danışmanlığı
YAZI #4887 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Temmuz 2018
Kalp damar hastalıklarında günümüzde değişen yaşam koşulları ve yoğun iş temposu gibi sosyal aktivite eksiklikleri nedenlerine bağlı olarak artış göstermiştir. Her ne kadar genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olsa da düzensiz beslenme, eksik sosyal aktiviteler, spor ve egzersiz eksiklikleri, sigara, alkol kullanımı gibi bir çok sebebe bağlı olarak kişilerde ortaya çıkmaktadır. Kalp damar hastalıkları önemsenmediği ve tedavisi için geç kalındığında kişiyi ölüme kadar götürebilecek ciddi bir sağlık sorunudur.

Kalp damar hastalıklarının ortaya çıkmasındaki en önemli faktörlerden birisi de kuşkusuz sağlıksız beslenmedir. Özellikle margarin gibi yapay ve vücutta erimesi zor yağların aşırı tüketimi, salam, sosis gibi hazır ve katkı maddesi ile yapılan besinlerin tüketimi kalbin yağlanmasına yol açarak kalp hastalıklarına neden olmaktadır. Vücutta erimesi zor olan yağların tüketimi ise özellikle fast food denilen sürekli hazır ve sağlıksız beslenme ile birleştiğinde damarların yapısını bozarak tıkanıklığa yol açmaktadır.

Kalp damar hastalıklarının oluşmasında etkili olan diğer sebepler ise stres, sigara ve alkol kullanımı, egzersiz ve spor faaliyetlerinin yeteri kadar yapılmaması ve stabil yaşam temposuna bağlı olarak durağan bir hayat yaşamaktır. Sigara ve alkolün vücutta yarattığı tahrip edici etkiler dolayısıyla özellikle akciğer damarlarında tıkanıklığa neden olmaktadır. Egzersiz ve spor alışkanlıklarının olmaması kişide kalp sağlığını olumsuz etkilemekte ve sağlıksız beslenmenin olumsuz etkilerini bertaraf edememektedir.

Özellikle günümüzde hep aynı şekilde çalışan kişiler bu tür hastalıklara daha çok yakalanmaktadırlar. Bunun en büyük nedenleri arasında örneğin bir ofiste bilgisayar başında sürekli oturan kişilerin doğal egzersiz faaliyetlerinden de geri kalmasına ve eğer spor yapmıyorsa sağlıksız beslenme gibi olumsuz etkileri absorbe edememesine neden olmaktadır.

Spor ya da hafif egzersizler kalbi daha çok çalıştırarak vücudun yenilenmesine ve olası bir damar tıkanıklıklarının kendiliğinden açılmasına yani vücudun kendi kendisini tamir etmesini mümkün kılar. Bundan dolayı kalp damar hastalıklarında spor ve egzersiz beslenmeden sonra en önemli unsurdur.

Kalp damar hastalıklarının tedavisinde en önemli destekleyici ve tedaviyi hızlandırıcı unsur beslenmenin ve yaşam temposunun düzene sokulmasıdır. Kalp ve damar rahatsızlığı bulunan kişi muayene olduktan sonra doktoru tarafından bir diyetisyene gitmesi önerilir. Beslenme uzmanları özellikle kalp damar hastalıkları gibi ciddi problemlerde oldukça hassas ve dikkatli davranmak zorundadırlar. Hastanın kullandığı ilaçlar, varsa başka hastalıkları, yaşam koşulları ve yapılan testlerin sonuçları gibi tüm bilgileri göz önünde bulundurarak en uygun beslenme ve egzersiz programı oluşturur.

Beslenme uzmanları tarafından oluşturulan bu programlara etkin şekilde uymak ve düzenli kontrolleri aksatmamak kalp damar hastalıklarının ilerlemesine ve olumsuz etkilerinin artmasına engel olmaktadır. Kişiye özel olarak hazırlanan bu programlara uymak kişinin çok daha hızlı bir şekilde tedavi edilebilmesi ve eğer gerekiyorsa yapılacak operasyonlara hazır hale gelmesini mümkün kılar. Bu nedenle kalp damar hastalarının mutlaka bu alanda en uzman kişi ya da kurumlara başvurarak gerekli yardımı almaları kendileri için hayati öneme sahiptir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Makaleleri
► Kalp Hastalıklarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Kolesterol, Damar Sertliği ve Kalp Krizi Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme Danışmanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:50
Top