2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Babalar İstediğiniz Gibi Bir Baba Mısınız?
YAZI #4897 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Temmuz 2018
Bir Babalar Günü daha geldi, hem de Şeker Bayramı ile birleşti.

Geçen haftasonu Gökova Şirinköy’de harika bir mekanda Yeni Dünyaya Uyanış için 16 kişi biraraya geldik. Yeni Dünyamızda yedi kuşak öncesinden bu yana atalarımızdan miras olarak aldığımız kaygı, korku ve güvensizliklerin iyileştiği bir dünyanın tohumlarını attık.

Bu bayram gününde babalıkla ilgili güzel tohumlar atmaya devam ediyorum.
Korkulan Babalar

Güler Okman Fişek Boğaziçi Üniversitesi’nden, hayatımı şekillendiren, çok sevdiğim öğretmenlerimden biri. Meslektaşlarıyla Türkiye’de evli erkeklerle yaptıkları geniş kapsamlı araştırma sonuçlarını içeren ‘Erkekliğin Türkiye Halleri’ kitabında erkeğin anne-babası, çocukları ve eşiyle kurduğu ilişkileri ortaya koyuyorlar.

Erkekler toplumsal erkeklik değerlerini sorguluyorlar; daha eşitlikçi, şiddetsiz ilişkiler kurma çabası içindeler. Ancak kültürel beklentiler ve şartlanmışlıklar o kadar güçlü ki çelişkiler içinde zorlanıyorlar.

Hep birlikte erkek otoritesine dayalı aile ilişkilerinin krizini yaşıyoruz.

Örneğin kendi babalarının baskıcı tutumlarına yönelik serzenişte bulunmalarına rağmen yanlış anlaşılan dinsel ögelerle de beslenen minnet duygusu, idealize etme arasında kimliklerini bulmaya çalışıyorlar.

Kültürün kadınlar tarafından da desteklenen babaya verdiği ataerkil roller arasında yüzgöz olmama, mesafeli durma, çekinilen olma, korkutma, had bildirme ve utandırma gibi kavramlar var.

Anneler yumuşak, sarıp sarmalayan ayrışamayan ebeveyn olunca babayı korkulan, sınır koyan, kuralların koruyucusu ilan ederler. ‘Bak baban duyarsa karışmam’ , Dediğimi yap yoksa babana söylerim’ kültürümüzde çok sık karşılaştığımız söylemler.

Büyük küçük herkesin sevgiye ihtiyacı vardır ve bunu ister; sevgiyi alamadığında ise bu eksikliği kapamaya çalışır, özellikle güce yönelme eğilimi ağır basar. Korkunun olduğu yerde ne sevgi yeşerebilir ne de gerçek bir saygı.

Babalara biçilen bu ataerkil kaftanın bedeli herkes için çok ağır. Bu durum erkeği çocuklarından duygusal olarak kopardığı için onu çok yalnızlaştırıyor ve sevgisizliğin sonuçları olan duygularından kopuşa, şiddete ve bağımlılıklara yol açıyor.

Bağlanma teorisini ortaya koyan Bowlby’nin de ifade ettiği gibi hepimiz samimiliğin güvenlik anlamına geldiğini ilkel içgüdülerimizle biliriz. Kültürel hatamız, babayı korku kaynağı haline getirerek hepimiz için güvensiz bir ortam yaratmış olmamız.

Babalar Ve Aile İçinde İşlevleri

Babalar annelerimizle kurduğumuz doğal iç içe geçmişlikten çıkabilmemiz için gerçekliği ortaya çıkarırlar. Onlar sayesinde dış gerçekliğin varlığını, sınırları, kuralları, kısıtlamaları öğreniriz.

Çocukları sevip kapsarken amacımız onların bireyselleşmesi, yollarında bize ihtiyaç duymadan yürüyebilmeleridir.

Anneler bu gerçekle yüzleşip iç içe geçmiş hallerinden çıkabilmek ve çocuklarını özgür bırakabilmek için babaların desteğine ihtiyaç duyarlar.

Babalar sayesinde iyi şeylerden ayrılabilmeyi becerir, yoksunluklarla, hayal kırıklıklarımızla başa çıkabiliriz.

Kızılderililer anne ve babalık rollerini şöyle tanımlıyorlar: Anneler bebeklerini yüz yüze tutarlar ve yumuşak bir sesle ‘Seni rahatlatacağım’ derler. Babalar ise çocuğu dağın tepesine çıkarıp yüzünü dışarı çevirirler ve ‘İşte bu dünya; ben seni onunla tanıştıracağım’ diye bağırırlar.

Nasıl bir baba bunu mümkün kılar?

Duygusal olarak olgundur
Baştan çıkarıcı olmaz, anneyle yarışmaz
Çocuğunun maddi manevi kendisinden bağımsızlaşmasını destekler
Çocuğuna yardım etmekten mutlu olur
Oğlunun başarılarından gurur duyar
Kızına önem, onay ve destek verir
Çocuğunun, kendi çocukluk yaralarını sarmasını beklemez
Utandırmaz, korkutmaz, tehdit etmez, küçümsemez, yetersiz hissettirmez
Sorun çözücüdür,
Dünyayı keşfetmeye teşvik eder, risk almayı destekler
Böyle bir baba olmak kolay değildir, bu yüzden bir psikanalistin söylediği gibi ‘Baba doğulmaz baba olunur.’

Yeni Dünyada Babalar

Hepimiz bir babanın çocuğuyuz ve içimizde taşıdığımız baba imgesi kendimizle ve diğer insanlarla ilişkimizi belirliyor. Şeker Bayramı ise akraba ve komşularla bir araya gelmek için bir vesile.

Bu nedenle bu kültürde yaşasanız da yaşamasanız da, baba olsanız da olmasanız da

hem Babalar Gününü hem de Şeker Bayramını kutlarım.

Yeni Dünyada içinizdeki ve dışınızdaki eril ile dişiyi denge ve uyum içinde yaşadığınız dönüştürücü bir topluluk var.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Babalar İstediğiniz Gibi Bir Baba Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:34
Top