2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğumgününde Yaşanan Duygu Karmaşası
YAZI #4942 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN | Yayın Ağustos 2018
Doğumgünü bazen mutluluk coşkuyla karşılanan ve yaşanan bir gün iken bazen durum böyle olmayabilir. ‘’Sanırım bu sadece bende böyle, ağlarım, ufak şeylere sinirlenirim doğumgünlerimde’’ söylemleri yabancı değil. Kimi zaman yakınlarıyla bazı sebeplerden tartışmalar kimi zaman sebepli-sebepsiz ağlamalar rastlanılan durumlardır.
Peki neden olabilir bu hiç düşündünüz mü?
Bir doğumda annelerin ilk duymak istedikleri şey bebeklerin ağlamalarıdır, çünkü bu ağlama hayata bir merhabadır, sağlık göstergesidir. Anne karnında kapalı olan akciğer kapakçıkları doğum sonrası açılır ve bu açılma ancak ağlayarak güçlü bir nefes alıp verme aracılığıyla mümkün olur. Yani ağlayan bebek, rahat nefes alır. Hatta annenin memesindeki sütün kanallarda ilerlemesi bu ağlama sesiyle ilişkilidir. Bu durumun sezaryen doğum yapan henüz anestezi etkisi sürerken bebeğin ağlamasını duyan annede de aynı şekilde olması bilinçdışı bir sürece işaret etmektedir.
Doğumdan doğumgününe ilerleyecek olursak doğumgünleri beklentiler, hayalkırıklıkları, umutlar, geçmiş gelecek ile ilgili daha yoğun düşünceleri ile gelir. Hatırlanmak, iyi dileklerde bulunulması, jestler, kutlamalar… Burada kişinin hayattaki konumuna dair bir ötekinin; kişinin doğumu, varlığı ile ilgili söylemleri kişinin tarihi ile ilgili çağrışımları hareketlendirir. Öyle ki henüz 6 aylık bir bebek aynada ilk tanıştığı yansımasında gördüğü o yabancıyla, kucağında olduğu annesinin söylemiyle tanışır. Doğumgünü yıl dönümlerinde bir ötekinin söylemiyle devam eder.
Geçmiş gelecek ile ilgili düşüncelerin, belki de geçmişe dair çağrışımların en yoğun olduğu günler diyebiliriz bu yıldönümleri için. Sorgulamalar, beklentiler, istekler, pişmanlıklar gün boyu zihni meşgul eder. Burada bir zorlanma varsa bu bazen gözyaşı bazen öfke ile yansır.
Ancak ötekinin söylemi içinde tanınarak var olan ‘’ben’’in varlığına ve ‘’ben olma hali’’ne dair çağrışımlarının doğumgününde hareketlenmesi durumunda, kimi zaman ifadede zorlanılan o duygu karmaşasını düşünebiliriz. Bu hareketlenmeler kişinin kendi tarihine bir pencere açar. Eski yaştan ayrılık, yeni bir yaş alma, geride kalan yaşların muhasebesi bazen bir ‘’yaş’’ olur ve akar. Bazen de geleceğe dair kaygı bazen coşku şeklinde karmaşık duygulara neden olur. Eski yaştan ayrılıkla gelen yeni yaşa atfedilen dileklerle pastadaki mum üflenir, alınan nefes verilir, mumun ‘yanması durdurulur’. İstekler, dilekler, umutlar üzerine düşünülür.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ŞEYMA AĞAR
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma AĞAR PEHLİVAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN'ın Makale ve Yazıları
► Sabah Karmaşası Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Maske Karmaşası (Kişilik) Psk.Cevher SÖNMEZ
► Psikoterapide Yaşanan Zorluklar Psk.Meryem Gül EREN
► Evliliklerde En Sık Yaşanan Sorunlar Psk.Ramazan ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Doğumgününde Yaşanan Duygu Karmaşası' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Duygusal Ensest/İstismar Ağustos 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:54
Top