2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kışın Hastalıklardan Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
YAZI #4988 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Eylül 2018
Havalar soğudu ve pek çok hastalıkta kapıda. Çoğumuzun aklında ise hastalanmamak, hastalıklardan korunmak için ne yapmalıyım sorusu… Evet, grip, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi pek çok hastalıktan korunmak için yapmamız gerekenler basit. Tüm bu hastalıklar bağışıklık sisteminin düşmesiyle ortaya çıktığından öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekir. Bunun içinde tüm besin gruplarından gün içerisinde alarak yeterli ve dengeli beslenme beslenmek gerekir. Böylece vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almış oluruz. A ve C vitaminleri, çinko, selenyum gibi vitamin ve minerallerden zengin besinleri seçmek önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara yakalanmamak için yapmamız gerekenler;

• Her gün 2-3 porsiyon taze meyve tüketilmelidir. C vitamininden zengin portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyvelere günlük beslenmemizde yer vermeliyiz.
• Meyve suyu yerine meyvenin kendisini kullanmalısınız. Bu sayede C vitamininden daha çok yararlanmış olursunuz.
• Kış aylarında bol miktarda sebze tüketmelisiniz. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler bağışıklığı daha fazla güçlendirir.
• Bir öğün sebze yemeği, diğer öğünde de proteinli besinin yanında salata tüketin. Kahvaltıda yeşillik tüketme alışkanlığınız olsun.
• Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, havuç, yeşil biber gibi vitamin ve mineral açısından zengin sebzeleri tüketmeye özen göstermek gerekir.
• Soğan, sarımsak gibi doğal antibiyotik dediğimiz besinleri kışın yemeklerimizde kullanmalıyız.
• Kahvaltı her gün yapılması gereken bir öğündür. Zinde kalmanıza yardımcı olur.
• Çinko açısından zengin kırmızı et, beyaz et bağışıklığı güçlendireceğinden kışında proteinlere beslenmede yeteri kadar yer vermek gerekir.
• Haftada 1-2 kez balık ve haftada 1 kez kurubaklagil yemeği protein öğünü olarak kullanılmalıdır.
• Kışın ıhlamur, nane, limon, adaçayı, zencefil, zerdeçal, kuşburnu gibi bitki çaylarını günde 1-2 fincan tüketmekte bağışıklık açısından önemlidir.
• Fındık, ceviz gibi omega-3 ve antioksidanlardan besinler beslenmemizde olmalıdır.

Ayrıca kışın spor yapmak bağışıklığımızı güçlendiren etkenlerdendir. Sporu mutlaka hayatımıza sokarak yaşam tarzı haline getirmeliyiz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
► Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Esen KARACA
► Kışın Kilo Almamak İçin Detoks Şart! Dyt.Burçin ÇELİKEZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kışın Hastalıklardan Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:30
Top