2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meyveler ve Sağlık İlişkisi
YAZI #4990 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Eylül 2018
Meyveler içerdikleri makro ve mikro besin ögeleri nedeniyle, meyvelerin yeterli seviyede tüketimleri ile kanser, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve yaşlanmanın gecikmesi sağlanır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından günde en az 400-500 g meyve ve sebze tüketilmeli önerisine dayanarak, günde en az beş porsiyon meyve ve sebze yenilmesi gerekmektedir. Ancak dünyada sebze ve meyve tüketimi kişi başına 400 gram olan günlük önerilen seviyenin çok altında kalmaktadır.

Meyveler, yüksek gıda posası içerikleri ile kan şekerini ve kolesterolü dengeler, bağırsakların çalışmasını düzenler, kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarından korur. Bağırsakta bulunan kanserojen maddeler posa ile birlikte güvenli bir şekilde atılır böylece kolon kanseri de dahil olmak üzere kolonla ilgili problemlerin gelişme riskinde azalma sağlanır.

Meyvelerdeki potasyum, folik asit, karotenoidler, C vitamini, posa ve fenolik bileşenler, oksidatif stresi düşürme, kan basıncını düşürme, lipit profilini iyileştirme, insülin duyarlılığını arttırma gibi görevleri yerine getirmektedirler. Meyvelerden zengin bir diyetin serum antioksidan kapasitesini önemli derecede arttırdığı ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir.

Serbest radikallerin ve reaktif oksijen türlerinin düzeyinin kanda yükselmesi oksidatif strese neden olmakta, oksidatif stres de yaşla ilgili hastalıkların ortaya çıkışında önemli bir risk etmenidir. Meyvelerde bulunan polifenollerin antioksidan kapasitelerinin yüksek olması, serbest radikaller ve reaktif oksijen türlerinin zararlı etkisini azaltmakta, insülin direncini önlemekte, anti-inflamatuar etki göstermektedir. Özellikler kalp-damar hastalıkları, tip 2 diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkların gelişimini engellemektedir.

Meyveler C vitamini içerikleri nedeniyle, demirin emiliminde, kollajen oluşumunda, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli role sahiptir. A ve E vitaminleri ile birlikte antioksidan özellik göstererek, kanser, katarakt ve kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.

Meyvelerin, besin değerleri kadar iştah üzerine de olumlu etkileri vardır. Meyvelerin lezzeti, içerdikleri asit ve şekerden ileri gelmektedir. Meyveler olgunlaştıkça asit miktarı azalmakta, şeker miktarı artmaktadır. Şekerin verdiği tadın asitle birleşmesi sonucu hoşa giden bir lezzet oluşur.

Sonuç

İnsanın sağlıklı yaşaması, vücudunun büyümesi, yenilenmesi, gelişmesi ve çalışması için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Eğer gerekli besin öğeleri yeterli ve dengeli şekilde alınmaz ise bu durum vücut direncinin azalmasına ve pek çok hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. Birçok vitamin, mineral ve lif kaynağı olan meyveler özellikle kronik hastalıklardan korunmada önemli rol oynar. Sağlıklı beslenmede önemli rol üstlenen meyveler diyetten eksik edilmemeli ve ülkemizde kişi başı tüketilen meyve miktarları arttırılmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
► Hangi Meyveler Kilo Aldırır? Dyt.Gülşah GÜROL
► Çay ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Meyveler ve Sağlık İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:31
Top