2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tok Kalmaya Yardımcı Besinler
YAZI #4995 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Eylül 2018
Bazı besinler size hem sağlıklı beslenmenizde, hem de kilo verme ve koruma aşamalarınızda size yardımcı besinlerdir. Tok kalmanıza yardımcı olarak diyet programını daha rahat uygulamanızı sağlarlar.

Tok kalmanıza yardımcı besinlerin genel özelliği lif ve protein oranlarının yüksek olması ve glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır. Bir besinin glisemik indeksi ne kadar düşük ise, kan şekerinde ani yükselip azalmalar yapmayacağından hızlı acıkmanıza neden olmaz, tok kalmanıza yardımcı olur. Aynı şekilde bir besinin lif oranı ne kadar yüksek ise yavaş sindirilip kan şekerinde dalgalanmalar yapmayacağından tokluk hissinizin uzun süre devam etmesini sağlar. Proteinli besinlerde sizin uzun süre tok kalmanıza yardımcıdır.

Daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı besinler;
Yulaf ezmesi: İçeriğinde beta-glukan denilen çözünen lif bulunur. Hem kan şekerini dengelemesi hem de zengin lif yapısı ile tok kalmanızı sağlar. Sizi zinde tutar. Kahvaltıya alternatif olarak veya öğününüz olmadığında yulafı beslenmenize dahil edin.

Badem: Ara öğünde 5-6 adet badem tüketerek tok kalmanızı sağlayabilirsiniz.

Yumurta: Protein içeriğinin yüksek olması ile tok kalmanızı destekler. Kahvaltı da haşlanmış olarak tüketebileceğiniz gibi az yağda omlette yapabilirsiniz.

Süt, yoğurt: Süt, yoğurt, ayran gibi süt ve süt ürünleri protein ve kalsiyum içeriği ile kilo vermenizi sağlar. Yapılarındaki protein tok kalmaya, kalsiyum ise yağların vücuttan atılımında görev yapar.

Kurubaklagiller: Lif içeriği, düşük glisemik indeksi ile zayıflamaya yardımcı besinlerdir. Ayrıca yapılarındaki çözünen posa ile kan şekeri ve kolesterol düzeyini de düşürür. Haftada 1-2 kez kurubaklagilleri protein öğününüz yerine kullanabilirsiniz.

İşlenmemiş tahıllardan üretilen ekmek ve tahıl ürünleri: İşlenmemiş tahıllar, işlenmiş tahıllara göre hem yüksek posa hem de düşük glisemik indekse sahip olduklarından daha avantajlı ve üstündürler. Besin değerleri de işlenmiş ürünlere göre çok daha iyidir. Ekmek olarak işlenmemiş tahıllardan üretilen ekmekler seçiminiz olsun. Beyaz pirince göre daha düşük glisemik indekse sahip esmer pirinç, bulgur, kara buğday veya kinoaya beslenmenizde yer verin.

Yeşil yapraklı sebzeler: Zengin lif içeriklerine sahip besinlerdir. Yemeğin yanında salata olarak veya detoks suyu şeklinde tüketebilirsiniz.

Sirke: İçerisindeki asetik ile sindirim hızınızı yavaşlatarak kan şekerini yavaş yükseltir. Tok kalmanıza yardımcı olur. Salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

Turunçgiller: Lif içeriği zengin bir besindir. Özellikle kış mevsiminde tüketeceğiniz 2 meyve ara öğününde bağışıklık sisteminizi de destekleyeceğinden turunçgilleri tüketebilirsiniz.

Tarçın: Kan şekerini dengeler. Yeşil çay veya yoğurdunuza katarak tüketebilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
► Zayıflamaya Yardımcı Besinler Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Kilo Vermeye Yardımcı Kürler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tok Kalmaya Yardımcı Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:49
Top