2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



D Vitamini Eksikliğine Bağlı Karın Yağı
YAZI #5006 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Eylül 2018
Yeni bir çalışma, daha yüksek düzeyde karın yağları ve daha büyük bellere sahip bireylerin daha düşük D vitamini seviyelerine sahip olduklarını ortaya koymaktadır.
Cildimizde güneş ışığı ile temas halinde üretilen D vitamini, insan vücudunda sayısız rol oynar. Geçtiğimiz birkaç ay içinde, Medical News Today, daha çok D vitamini olarak bilinen yağda çözünebilir secosteroidler grubuna zengin bir araştırma yaptı. Örneğin, yakın zamandaki çalışmalar D vitamininin kalp yetmezliği, diyabet ve kansere karşı koruyabildiğini ve D vitamini eksikliğinin saç kaybına neden olduğunu bulmuştur. D vitamini eksikliği geleneksel olarak kemik sağlığına bağlıdır, ancak diğerlerinin yanı sıra solunum yolu enfeksiyonları ve otoimmün hastalıklarda da rol oynayabilir.

D vitamini eksikliğini anlama
D vitamininin önemi çıktıkça araştırmacılar D vitamini eksikliğinde kimin en çok risk altında olabileceğini araştırmaya ve bunu engelleme yöntemlerine daha çok vakit ayırıyorlar. Obezite ve düşük D vitamini düzeyleri arasındaki bağlantı daha önce tespit edilmiştir. Biraz daha derine dalınca yağın tipinin ve lokasyonunun rol oynadığını anlamaya başladılar.
Hollanda'daki VU Üniversitesi Tıp Merkezi ve Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi'nden gelen bir grup araştırmacı bu konuyu araştırıyor. Rachida Rafiq liderliğindeki yakın geçmişte, bulguları İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Avrupa Endokrinoloji Derneği Toplantısı'nda sunmuşlardır.
Obezite ve düşük D vitamini düzeyleri arasındaki bağlantı daha önce tespit edilmiştir. Rafiq ve ekip biraz daha derine daldı; Yağın tipinin ve lokasyonunun rol oynadığını anlamaya başladılar. Bunu yapmak için, 45-65 yaşlarındaki binlerce erkek ve kadın da dahil olmak üzere Hollanda Obezite Epidemiyolojisi çalışmasından veri aldılar.
Ekip, toplam yağ, abdominal deri altı yağ dokusu (deri altındaki göbek yağı), viseraladipoz doku (organların etrafında) ve karaciğer yağı (karaciğerde) üzerine odaklandı. Analizleri sırasında, verileri alkol alımı, sigara içimi, etnik köken, eğitim düzeyi, kronik hastalık ve fiziksel aktivite düzeyleri gibi potansiyel olarak karıştırıcı değişkenler için düzenlediler.

D vitamini ve görünür karın yağı
Kadınlarda hem total hem de abdominal yağın D vitamini düzeylerinin düşük olması ile ilişkili olduğunu, ancak karın yağının en büyük etkiye sahip olduğunu keşfettiler. Bununla birlikte, erkeklerde, düşük D vitamini seviyeleri, karaciğer ve abdomende yağ ile önemli ölçüde ilişkiliydi.
Her iki cinsiyette de belirgin karın yağı olanların düşük oranda D vitaminine sahip olduğu görüldü.
Rafiq şöyle açıklıyor: “abdominal yağın artan miktarları ile D vitamini düzeylerinin düşük olması arasındaki güçlü ilişki, daha büyük bellere sahip bireylerin eksiklik gelişme riski daha yüksek olduğunu ve D vitamini düzeylerinin kontrol edilmesini gerekiyor.”
Bir sonraki adımı, bu ilişkinin neden var olduğunu anlamaktır. D vitamini eksikliği, karın bölgesinde yağ birikmesine neden olur mu, ya da karın yağı D vitamini düzeylerini düşürür mü? Rafiq'in açıkladığı gibi, "Bu çalışmanın gözlemsel doğası gereği, obezite ve D vitamini düzeyleri arasındaki ilişkinin yönü veya sebebi hakkında bir sonuç çıkaramayız."
Bununla birlikte, bu güçlü ilişki, abdominal yağ depolamasında ve işlevinde D vitamini için olası bir role işaret edebilir. (RachidaRafiq)

Obezite ve D vitamini eksikliği arasındaki bağlantılar gittikçe güçlenmektedir. Bir sonraki sorun, bu sorunu etkin bir şekilde ele almak için bir yol üzerinde çalışıyor.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Makaleleri
► Krıll Yağı mı? Balık Yağı mı? Prof.Dr.Dyt.Barış ÖZTÜRK
► Avokado Yağı Dyt.Nursena AKKAYA
► Krill Yağı ve Sağlık Üzerine Etkileri Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► D Vitamini ve Covid-19 Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'D Vitamini Eksikliğine Bağlı Karın Yağı' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:56
Top