2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



16:8 Oruç Diyeti İşe Yarar mı?
YAZI #5007 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Eylül 2018
Yeni bir çalışmaya göre, 16:8 diyet olarak bilinen aralıklı bir orucun formu, bireylerin kilo vermesine ve kan basıncını düşürmesine yardımcı olur. Giderek daha fazla insan artık kilo vermenin hızlı ve etkili bir yolu olarak aralıklı oruç tutmaktadır.
‘’Oruç’’ ve ‘’ziyafet’’ zaman aralıklarına bağlı olarak, bu diyetin farklı formları vardır. Örneğin 5:2 denilen diyet, haftada 5 gün normal olarak yeme ve 2 gün oruç tutmayı içerir.
Açlık günlerinde diyetisyenler kalori alımını 500-600’e sınırlar. Günlük oruç yada 16:8 diyeti; insanlar 8 saat boyunca istedikleri her şeyi yiyorlar ondan sonraki 16 saat oruç tutuyorlar.
Yeni bir çalışmada, obez bireyler için bu 16:8 modelinin faydalarını değerlendirir ve sadece diyetin değil aynı zamanda tansiyonun düşmesine de yardımcı olduğunu bulur.
Hastalık kontrol ve önlem merkezlerinin (CDC) en son verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 93.3 milyon kadar yetişkin obeziteye sahiptir. Bu da ülke nüfusunun neredeyse %40’ı demektir.
Bu araştırma, Chicago Üniversitesi’nde İllionis Üniversitesi’nde kinezyoloji ve beslenme profesörü olan yazar Krista Varady tarafında yönetildi ve bulgular Beslenme ve Sağlıklı Yaşlanma dergisinde yayınlandı.

Kalori saymadan kilo vermek
Varady ve meslektaşları, ortalama 35 yaşında ve ortalama vücut kütle indeksi olan 35 obezite birey çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar sabah 10 ile akşam 6 arasında, istedikleri her şeyi yiyebildikleri kadar yiyebilirler ancak kalan 16 saat boyunca sadece su ve kalorisiz içecekler içebilirlerdi.
Tüm çalışma katılımcıları 12 haftalık bir süre boyunca takip edildi ve onların diyet sonuçları, ‘’alternatif günlerde oruç’’ adı verilen başka bir aralıklı oruç tutulmasıyla karşılaştırıldı. Alternatif oruç tuttuklarında 1 gün boyunca istedikleri gibi yiyebilirler ama ertesi gün oruç tutabilirler.
Ortalama olarak, kontrol deneyi ile karşılaştırıldığında, 16:8 diyetindekiler 350 daha az kalori tükettiler, ağırlıklarının %3’ünü kaybettiler ve daha düşük tansiyona sahiptiler.
Daha spesifik olarak, her gün oruç tutanların sistolik kan basıncı ortalama 7 milimetre civa ile düşmüştür. Bununla birlikte, karşılaştırılan iki grup arasında insülin direnci, kolesterol ve yağ kütlesi aynı kaldı.
Varady ve meslektaşları, ‘’bu ön veriler, obez yetişkin bireylerde kilo verme tekniği olarak zaman kısıtlı beslenmenin kullanılması için umut vaat ediyor, ancak uzun vadeli, büyük ölçekli randomize kontrollü çalışmalar gereklidir.’’
Çalışmanın ilgili yazarı da, bulguların önemini şöyle açıklıyor,’’ Bu çalışmada gördüğümüz sonuçlar, diğer gün oruç tutmaya ilişkin diğer çalışmalarda gördüğümü sonuçlara benzerdir.’’ Ve ekledi ki ‘’Ama 16:8 diyetin faydalarından biri insanların bakımı için kolay olabilir. Diğer açlık diyetleriyle ilgili çalışmalarla karşılaştırıldığında, bu çalışmayı daha az katılımcı bırakmıştır.
‘’Bu çalışmadan eve dönme mesajı, kalori sayımını içermeyen veya belirli yiyecekleri ortadan kaldıran kilo kaybı için seçeneklerin mevcut olmasıdır.’’ Krista Varady
16: 8 diyet, şu anda kilo vermeye yönelik bir başka araçtır; Varady şu sonuca varır:" Kilo kaybı söz konusu olduğunda, insanlar, kendileri için neyin işe yaradığını bulmalıdırlar çünkü küçük miktarlarda başarı bile metabolik sağlıktaki gelişmeleri ilerletir. "
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Makaleleri
► Oruç ve Diyet Dyt.Seda KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '16:8 Oruç Diyeti İşe Yarar mı?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:03
Top