2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojimiz ve Problemlerle Başa Çıkma Şeklimiz Eş Seçimimizi Nasıl Etkiliyor?
YAZI #5008 © Yazan Uzm.Psk.Burak ARKAN | Yayın Eylül 2018
Hayat arkadaşımızı seçmemiz rastgele mi yoksa bilinçli bir şekilde midir? Peki bu seçimlerimizde neden problemler yaşarız?


Harville Hendrix’e göre; eş seçimlerimizi yaparken kendi anne ve babamıza benzer kişilik özelliklerine yakın bireyler daha çok ilgimizi çekmektedir. Çocukluğumuzda çözemediğimiz problemlerle başa çıkmak için bizi yetiştiren ebeveynler ile benzer kişilerle evlendiğimizi söylenir.
Hendriz ve Hunt’un bilinç dışı eş olarak adlandırdığı, kendi ebeveynlerimizde yer alan sevdiğimiz ya da sevmediğimiz özelliklere sahip eşleri farkında olmadan seçeriz. Çoğu zaman çift terapilerimde karşılaştığım bir cümleydi; “Eşim fazla konuşmaz, duygularını bana hiç anlatmaz, babamda böyleydi”.


Ebeveynlerimizdeki aynı duyguları hissettiren bireyler bizim imago eşlerimiz olmaktadır. Çocukluk yıllarında karşılanmayan ihtiyaçlarımızı karşılayacak kişidir. İmago kelimesinin anlamı görüntü demektir. Bir bütün olarak doğarız ama anne ve babamızdan psikolojik ihtiyaçlarımız karşılanmadığında, yaralanarak o bütün ilerleyen zamanda kaybolmaktadır. Yeni bir ilişkiyle de tekrar bütün olmaya çalışırız ve eşlerimizi çözemediğimiz sorunları tedavi etmek amacıyla seçeriz.


Şöyle bir gerçek vardır ki ‘evlilik kişiler için bir terapidir’. Çocukken yaşadıkları aile içi problemlerin çözümünü yine bir aile içerisinde gerçekleşmektedir. Peki benzer problemler yaşadığımız kişilere mi aşık oluruz? Bilincimiz bize hep eşlerimizdeki olumlu özellikleri göstermektedir. Ama bilinçaltımız çocukluğumuzda yaşadığımız olumsuzlukları, seçeceğimiz eşte aramaktadır. Ve bulduğumuzda da kendimizi yakın hissetmeye başlarız.
İlişkilerde genellikle ilk adım romantizmdir. Aşk iyi bir başlangıçtır ve sihirli bir değnek olarak görülür. Aşkın gözü kördür, canım cicim ayları ilişkiyi büyüler. Bu sihir yavaş yavaş kaybolduğunda eşler eğer bireysel problemlerini çözemiyorsa, problemlerin çözümünde yetersiz kalınıyorsa sorgulamalar başlar.

Ebeveynlere benzer şekilde davranıyorlarsa çatışmalar ortaya çıkar. Bu çatışmalarda eşler kendilerini değiştirmeye çalışır ve güç mücadelesi devreye girer. İlişkilerimizdeki eşlerimizi ebeveynlerimizden soyutlamamız gerekmektedir. Çocuklukta yaşanılan problemlerin sayfalarını çözüme ulaştırıp, kendi ilişkimize yöneldiğimizde ise gerçek aşka ulaşılmaktadır..

“Bilinçsiz bir evlilikte doğru eşi seçtiğinize inanırsınız ama bilinçli bir evlilikte doğru bir eş olmanız gerektiğinin farkına varırsınız.” – Harville Hendrix
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak ARKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burak ARKAN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burak ARKAN'ın Yazıları
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► Takıntılarla Başa Çıkma Psk.Handan ERDOĞAN
► Öfke ve Başa Çıkma Psk.Seçil YİKAR
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Fahri ŞAHİN
► İlişkilerde Stresle Başa Çıkma Psk.Dnş.Aslı DENİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikolojimiz ve Problemlerle Başa Çıkma Şeklimiz Eş Seçimimizi Nasıl Etkiliyor?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:46
Top