2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genogram: Önceki Kuşaklardan Yola Çıkan “kendini Tanıma Haritası”
YAZI #5010 © Yazan Uzm.Psk.Burak ARKAN | Yayın Eylül 2018
Kök ailelerimizden bize psikolojik ve duygusal miras kalabilir mi?


Aile haritası yani Genogram, soy ağacından biraz farklı olarak içerisinde ilişkileri ve olayları da barındırır. Bazı olayların, duyguların, yaşantıların benzerlikleri kuşaktan kuşağa geçebilir, benzer psikolojik problemler birkaç nesil sonra tekrardan yaşanabilir. Hatta maddi olaylar bile… Atalarımızın hatalarını, yaptıkları yanlışları tekrarlamak istemeyebiliriz ama bazen tekrar edebilirler.


Aslında bu Murray Bowen’in Aile Sistemleri Terapisi’nde de kullandığı bir tekniktir. Bilhassa aile ve çift terapilerinde oldukça etkilidir. En az üç ailenin yapısını temsil eden bir aile şemasıdır. Bir ailede yer alan ilişkilerin keşfedilmesi, nesiller boyunca devam eden benzerlikler, üyelerin hayatlarında meydana gelmiş olan önemli olaylar yer alır. Soy ağacımızda yer alan kuşakları da detaylı tanımamız bize kendimiz hakkında ipuçları verebilecektir.

Soy ağacımızda yer alan kuşakları detaylı tanımamız bize kendimiz hakkında ipuçları verebilir.
Haritada genellikle üç nesil ele alınır. Kardeşler, ebeveyn, ebeveynlerin kardeşleri ve üçüncü kuşaktakiler. Önemli olgular varsa üst kuşaklar da dahil edilir.

“Ancak soyağacının dalları üzerinde güzel şarkı söylenebilir” – Rene Char

Genogramda bazı semboller yer alır. Kadın, erkek, cinsiyet, evlatlık çocuk, düşük, çocuk aldırma, yakın, uzak, düşmanca ilişkiler, istismar, koparılmış bağlar, ölüm, psikolojik problemler, madde bağımlılıkları, intihar, tüberküloz, vahşi ölüm, evlatlık, alkolizm, boşanma, kalp hastalıkları, depresyon, istem dışı çocuk ve savaş da sembollerde yer almaktadır.

Sayfalarca ifade edilebilecek bilgiler geniş tek sayfa bir kağıtta yer alabilir. Genogram çalışan bir uzmanla, bu yöntemin gerçekleştirilmesi kişi açısından oldukça etkili bir tanıma süreci olabilecektir.

Kişilerin yaşantısında, davranışlarında ailelerin etkisi oldukça fazladır. İnsan biyopsikososyal bir varlıktır ve anlaşılması oldukça güçtür. Genogram biraz geçmişe gidebilme ve yaşantıdaki problemleri, kişilik ve karakter dengelerini anlamamıza yardımcı olabilmektedir.

Genogramdan yararlanmak için travmatik bir durumunun olması gerekli değildir, kişinin yaşam yolunu aydınlatmasını da sağlayabilir. Kişilerin aileleriyle ilgili keşifler yaşamasını, yüzleşmesini sağlayarak bazı gölge alanları ortaya çıkarabilecektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak ARKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burak ARKAN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burak ARKAN'ın Yazıları
► Bağımlılığı Tanıma Psk.Sabahattin ZENGER
► Eğitimde Bireyi Tanıma Teknikleri Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ
► Evlilikte Öne Çıkan Sorunlar Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Genogram: Önceki Kuşaklardan Yola Çıkan “kendini Tanıma Haritası”' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:38
Top