2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beynin Gizli Hazinesi “prefrontal Korteks” İnsan Davranışına Dair Pek Çok Şeyi Açıklıyor
YAZI #5015 © Yazan Uzm.Psk.Burak ARKAN | Yayın Eylül 2018
Bizim için maddi olarak değerli olan eşyaları nerelerde saklarız? Genelde dayanıklı olan kasalarda. Peki, vücudumuzdaki en önemli organ neresi diye düşündüğümüzde, birçok organ aklımıza gelebilir. Ama şu mantık çerçevesinden sorgularsak, en önemli organ, en korunaklı olan yerde saklı olandır. Tıpkı kasanın içerisinde saklanan mücevherler gibi. Kafatasının içindeki beyin gibi.


Vücudumuzda bütün organların nakli yapılabilir ama beyin nakli, şu ana kadar hiç yapılmamıştır. Beyin, bilim insanlarının en az bilgilere ulaştığı organdır. Bilinmeyenlerle dolu, incelenmesi, anlaşılması güç bir organdır. Mesela bütün organlar beynin emrindedir. Sağlıklı bir beyin, sağlıklı bir vücuda denktir.

Beynin en geç gelişen bölgesi “prefrontal korteks” ne işe yarar?
Beynimizin de kendi içerisinde bölümleri vardır. Prefrontal korteksten bahsedelim. Prefrontal korteks beynin en geç gelişen bölgelerinden biridir. Bu bölgenin uzmanlık alanı oldukça kapsamlıdır. Beden işlevlerinin düzenlenmesi, ilgili-odaklı iletişim, duyguların düzenlenmesi, tepkilerin ertelenmesi, empati, sezgiler, sosyal beceriler, plan, kontrol, mantık, problem çözme, düşünce, ayrıntılı düşünme, yöneticilik gibi önemli yetiler, bu alanla ilgilidir. Beynin insana özgü bir bölümüdür. Yine stresle mücadelede bu alanı kullanırız. İnsanları diğer canlılardan ayıran bu alandır. Örneğin stres ve öfke durumları ile karşılaştığımız zaman prefrontal alan devreye girer. Güçsüz ise strese ve öfkeye karşı yenilir. Güçlü ise kendisini kontrol altına alır, nedenlerini düşünür, empati kurar, planlar ve sonuca ulaşır. Stres ve öfke anında bazılarımızın kendisini kaybetmesinin bir nedeni, bu alanın fazla çalıştırılmamış olmasıdır.

Peki bu alanı geliştirmek için neler yapılabilir?
Yapılabilecek pek çok şey var ancak bunlardan bir tanesi var ki, bu yöntemle günde sadece bir dakikanızı ayırarak prefrontal korteksi geliştirmeniz mümkün. Nasıl mı?


Sakin bir yere oturup bir dakika boyunca sadece nefes alıp vermenize odaklanmanız yeterli olacaktır. Aklınıza başka düşünceler gelecektir, tekrardan başa dönüp nefes alıp vermeye devam edebilirsiniz. 4-5 saniyede derin bir nefes alıp, nefesinizi 6-7 saniyede yavaş yavaş veriniz. Nefes alırken vücudunuz yorulur, kalp atışlarınız hızlanır, bronşlar genişler ve daha fazla kan pompalanır bu sistemin adı sempatik sistemdir. Parasempatik sistem ise nefesimizi verirken devreye girebilir, kalp atışları yavaşlar, kaslar gevşer ve solunum yavaşlar. Daha fazla rahatlama için verdiğiniz nefes süresi aldığınız nefes süresinden fazla olmalıdır. Nefesi alıp verdiğinizde burnunuzdan geçen hava akımına dikkat etmek, sıcaklığı ya da soğukluğu hissetmek, kulaklarımız ile sesini duymak, dikkati ve konsantrasyonu arttıracağından bu alan daha aktif hale gelebilecektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak ARKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burak ARKAN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burak ARKAN'ın Yazıları
► Kültür ve İnsan İletişimine Dair Bir Araştırma Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU
► Çocuğun İtaat Davranışına Dikkat Etme Psk.Barış Emre GÜNEMRE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Beynin Gizli Hazinesi “prefrontal Korteks” İnsan Davranışına Dair Pek Çok Şeyi Açıklıyor' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:53
Top