2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Fobiler
YAZI #5026 © Yazan Uzm.Psk.Deniz AKINCI | Yayın Eylül 2018
İnsanlar karanlık veya örümcek fobilerinden rahatlıkla bahsederken, cinsel fobileri konusunda bilgi vermekten kaçınırlar. Tıpkı cinsel problemler gibi cinsel fobilerde de saklama tutumunu benimserler. Oysa cinsel fobiler ciddi cinsel problemlere sebep olarak kişilerin yaşamını olumsuz yönde etkiler. Vajinismus günümüzde en yaygın olarak bilinen cinsel fobi türüdür. Bunun dışında ismini çok duymadığınız ama aslında oldukça yaygın olan cinsel fobi türlerini sizin için bir araya getirdik.

•JİMNOFOBİ /Çıplaklık Korkusu
En basit tanımıyla çıplaklık korkusu olarak adlandırılabilecek Jimnofobi deneyimleyen kişiler başkalarının kendilerini çıplak olarak hayal edebileceklerinden korkarlar. Ayrıca çıplak olarak biri tarafından görülmek de bu fobiye sahip kişilerin korkularından biridir. Jimnofobi yaşayan kişiler fiziksel görüntüleri ve çıplaklıkları nedeniyle korku yaşadıkları için eşleri ile sağlıklı bir cinsel yaşamaları oldukça zordur.

•GENOFOBİ/ Seks Korkusu
Coitophobia adıyla da bilinen Genofobi, cinsel birleşmeye karşı duyulan korkudur. Kişiler cinsel ilişkiden kaçınırlar. Birçok fobi gibi Seks korkusu da yaşanan bir travmadan dolayı ortaya çıkmış olabilir. Tecavüz sonrası kişi de genofobiye rastlanabilir. Ayrıca dini ve kültürel inanışlar, cinsel ilişki sonrası hastalanmaktan korkmak, performans kaygısı gibi sebepler de Genofobi üzerinde etkilidir.

•EROTOFOBİ/ Cinsellik Korkusu
Erotofobi, Genofobi’den farklıdır. Erotofobi sahibi kişiler cinsel birleşme dışında cinsellikle ilgili her şeyden korkarlar. Cinsel konuları konuşmaktan, yanında bahsedilmesi kişiyi korkutur. Özellikle ikili ilişkileri büyük çıkmaza sokan erotofobinin sayısız nedeni olabilir. En büyük sebepleri arasında cinsel taciz, kişisel, dini ve kültürel inançlar, fiziksel kaygılar yer alır. Erotofobi sahibi kişiler cinsellikle ilgili birden çok fobiye aynı anda sahip olurlar.

•FALLOFOBİ / Erkek Organı Korkusu
Fallofobi, en basit tanımıyla penis korkusudur. Penis korkusu hem kadınlarda hem de erkeklerde rastlanabilen bir korkudur. Erkekler kendilerine ve ereksiyona dair korkular geliştirir. Kadınlar ise erkek organını görmekten ve dokunmaktan korkar. Fallofobinin sebepleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Çocukken yaşanan travmalar fallofobi sebepleri arasında sık rastlananlardan biridir. Fallofobi, kişilerin cinsel ilişki yaşamasını olanaksız hale getirebilir.

•MEDOMALAKUFOBİ / Ereksiyonu Koruyamama Korkusu
Medomalakufobi ismini Yunancada yumuşak anlamına gelen “malaco”dan alır. Bu fobiye sahip kişiler ereksiyonlarını koruyamama korkusu duyarlar. Ereksiyon problemi yaşayan erkeklerde zamanla oluşabilir. Sağlıklı bir cinsel yaşam için medomalakufobi muhakkak tedavi edilmelidir.

•AGRAFOBİ / Cinsel İstismar Korkusu
Agrafobi aşırı ve mantıksız bir şekilde cinsel istismara uğranılacağına dair yaşanan korkudur. Agrafobi sahibi kişiler, daha önce cinsel istismar yaşamış kişiler olabileceği gibi cinsel istismar yaşayacağına dair inanç duyan kişiler de olabilir. Kişiler cinsel istismar korkusu yüzünden gündelik hayatlarında kaçamayacakları yerlerde bulunmaktan kaçınırlar. Kaçamayacakları bir yerde olduklarına inanırlarsa panik atak yaşayabilirler. Birçok farklı sebebi olabilen Agrafobi sahibi kişilerin sağlıklı bir hayat yaşamak için mutlaka tedavi olmaları gerekir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın Makaleleri
► Fobiler Psk.Şafak AĞACA KEMAL
► Özgül Fobiler Psk.Gonca RASLAYAN
► Fobiler ve Baş Etme Yolları Psk.Sinem GÜN
► Fobiler ve Tedavi Yöntemleri Psk.Alpaslan KESKİN
► Fobiler - Aşırı Korkular Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Özgül Fobiler, Anlamsız Korkularımız Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Cinsel Fobiler' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukta Öfke Sorunu Eylül 2018
► Narsist Kişileri Anlamak Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:54
Top