2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over Sendromunda Beslenme Önerileri
YAZI #5037 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Eylül 2018
Kadınlarımızda bulunan östrojen ile progesteron hormonlarında oluşan dengesizlik hallerinde polikistik over durumu görülür. En sık karşılaşılan kadın hastalıklarının başında gelen bu süreç aslında bir hastalık değil , polikistik over sendromudur ve en önemli belirtisi regl zamanlarının düzensizleşmesidir. Sesin kalınlaşması, göğüslerin küçülmesi, kilo alınması, saçların dökülmesi, doğurganlığın azalması, sivilcelenme ile yüz ve göğüs bölgelerinde tüylenme, polikistik over sendromunun diğer bariz belirtilerindendir. Diyetisyen Merve Kalelioğlu, kadınlarımızın bu hassas dönemlerinde dengeli ve sağlıklı beslenme ile düzenli egzersiz yapmanın önemi üzerinde durmaktadır. Kalelioğlu, beslenme ve egzersiz programları sayesinde regl döneminin daha düzenli hale getirilebileceğini, kilolu bayanların ise %5 oranında kilo kaybetmelerinin yumurtlamayı arttırabileceğini ifade etmektedir.

Polikistik Over Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Polikistik Over sendromundaki kadınlar, düşük glisemik indeksli beslenme programı uygulanmalıdır. Bu dönemde kişinin özellikleri de dikkate alınarak diyetisyen kontrolünde, tüm sebze ve meyveler rahatlıkla tüketilebilecektir. Tam tahıllar ve sağlıklı yağlar listeye dahil edilebilecek ancak işlenmiş ya da rafine edilmiş karbonhidrat ürünleri ile, şekerli gıda ve içeceklerden uzak durulacaktır.
Kadınlar bu süreçte yemeklerini çok düzenli tüketmelidirler. Kahvaltı kesinlikle atlanmamalı ve hatta en zengin öğün olarak değerlendirilmelidir. Diğer tüm öğünler kahvaltıya nazaran daha hafif tutulabilecektir. Karbonhidratlar, beyaz ekmek, pilav ve makarna gibi ürünler ile gazlı içecekler, şekerli gıdalar, baklagiller ve atıştırmalık abur cuburlarda bolca bulunmaktadır. Karbonhidratlar, vücut tarafından glikoza dönüştürülerek insülin salınımına neden olduğundan dolayı, öğünlerde karbonhidrat alımı minimuma çekilmelidir. Bu konulara dikkat edilmesi hormonal dengeyi sağlaması yanında kilo kaybını da beraberinde getirecektir.
Omega 3 yönünden zengin sağlıklı yağları içeren balık, avokado, tuzsuz fıstık ve zeytinyağı tüketilmeli, buna karşın protein içeren gıdaların tüketiminde yağsız olanları tercih edilmelidir. Krom içeren kabuklu deniz hayvanları, fındık, brokoli, domates ve armut gibi besinlerin tüketilmesi ile polikistik over sendromu belirtilerinin düzelmesi ve insülin aktivitesinin artması muhtemeldir.
Temel kaynağı güneş olan D vitamini, kadınlarımızda en çok görülen eksikliklerdendir. Bu sebeple D vitamini takviyesi önerilmekle birlikte, bunun yürüyüş ve benzeri fiziksel aktiviteler esnasında doğal yollardan alınması çok daha doğru bir usul olacaktır.

Doğal Beslenme, Doğru Beslenme
Polikistik Over Sendromunda Beslenme için özel bir besin önerilmesi değil sağlıklı bir beslenme programı ile daha aktif bir yaşam tarzı tavsiye edilmektedir. Bu nedenle reklamların aldatıcı etkilerine kanmayarak, diyet( light) olduğu vurgulanan krakerler yerine kuru ya da yaş meyvelerden kendi evinizde hazırladığınız kokteyller, sürecin atlatılması açısından çok daha faydalı olacaktır. Yine diyet olarak pazarlanan gazlı içecekler ya da limonataları tüketmek yerine bir bardak suyu limon dilimleri ile aromalandırmak, sağlıklı günlere adım atmanızı hızlandıracaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Polikistik Over ve Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
► Polikistik Over Sendromu’nda Beslenme Dyt.Nurettin ŞAHİNLİ
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Dyt.Nagihan KIRCALI
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Pkos (Polikistik Over Sendromu), Yaşam Şekli ve Beslenme Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over Sendromunda Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:06
Top