2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tarçın Enfeksiyonla Savaşmaya Yardımcı Olabilir mi?
YAZI #5038 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Eylül 2018
Antibiyotik direncine ilişkin endişeler gittikçe artıyor ve bu yarış, yerini alacak yeni bileşikleri ortaya çıkarmaya başlıyor.
Yeni bir çalışma, antibiyotik kullanarak enfeksiyonu atlatmak yerine tarçın kullanarak enfeksiyonu atlatmanın mümkün olduğunu gösteriyor.
İlk kullanımlarından beri antibiyotikler sayısız hayat kurtardı. Şimdi ise, antibiyotiğin iyiliği tartışılıyor.
Sayısız nesiller boyunca, artan sayıda bakteri türü antibiyotiklere karşı direnç geliştirmiştir. Bu, tedavi edilmesi kolay olan enfeksiyonların artık antibiyotiklere karşı etkisiz olduğu anlamına gelir.
Bu büyüyen küresel bir sorundur. Aslında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), antibiyotik direnç krizine “Bugün küresel sağlığın, gıda güvenliğinin ve gelişiminin en büyük tehditlerinden biri” olduğunu belirtiyor.
Bu nedenlerle, antibiyotik kullanmadan enfeksiyonları etkili bir şekilde ele almak için başka yollar bulmamız hayati önem taşımaktadır.

Tarçın araştırması
Avustralya'daki Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nden Dr. Sanjida Topa ve meslektaşları geleneksel ilaçları araştırıyorlar.
Son zamanlarda tarçına baktılar. Topa'nın açıkladığı gibi, bu özel baharat üzerine odaklanmışlardı, "Önceki birçok çalışma tarçın esansiyel yağının antimikrobiyal aktivitesini bildirmiştir, fakat bu ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılmamaktadır."
Özellikle, sinnamaldehid (CAD) olarak adlandırılan tarçın yağının bir bileşeni üzerinde yoğunlaşmıştır, bunlar, tarçının kendine özgü tadı ve aromasından sorumludur. Bulguları son zamanlarda Microbiology dergisinde yayınlandı.
Araştırmacılar, CAD'nin biyofilmleri parçalayıp ayıramayacağını test etmek istedik, ki bu da genellikle antibiyotiklerin bile dokunamayacağı kalıcı enfeksiyonlardan sorumlu olan yapışkan tabakalardır.
Bir biyofilmin en iyi bilinen örneği dişlerde bulunan plaktır. Biyofilmleri birleştirmek ve formüle etmek için bakteri, bu karmaşık yapıyı oluşturmak için birbirleriyle iletişim kurmalıdır.
Araştırmacılar, CAD'nin bu yüksek düzenli olayı bozup bozmayacağını merak ettiler.
"Uçucu yağlar gibi doğal antimikrobiyaller kullanarak biyofilm oluşumunu engelleyebileceğimizi varsaydık. Böylece farklı biyofilm gelişim aşamalarında farklı sinamaldehit konsantrasyonlarının etkilerine odaklandık." Dr. Sanjida Topa

Biyofilmleri parçalamak
Deneyleri için, kanser, diyabet veya kistik fibrozisi olan bireyler gibi bağışıklık sistemlerinde azalma olan kişilerde yaygın olarak görülen enfeksiyonlardan sorumlu bir bakteri olan Pseudomonas aeruginosa'yı kullandılar.
CAD bakteriyel biyofilmlere karşı test edildiğinde, vakaların dörtte üçünden fazlasında parçalandığı görülmüştür.
Ayrıca biyofilmlerin oluşumunu engellemek ve bakterilerin yayılmasını önlemek için ortaya çıktı. Biyokimyasal analiz, biyofilm oluşumunun bozulmasının, oluşumlarında önemli olduğu bilinen bis- (3′5 ′) - siklik dimerik guanosin monofosfat adı verilen ikinci bir mesajcı seviyesinin azalmasından kaynaklandığını gösterdi.
"Bu bulgular kesinlikle yeni antimikrobiyallerin araştırılmasına katkıda bulunuyor. [...] Yüzey tedavileri için sinnamaldehidin üretilmesi, örneğin [cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için] ilk doğrudan uygulama olabilir." Dr. Sanjida Topa
Dr. Topa'nın açıkladığı gibi, “İnsanlar enfeksiyonları tedavi etmek için doğal ürünler kullanmanın uzun bir geçmişine sahiptir ve bu tür antimikrobiyal bileşikler üzerinde yenilenmiş bir odak vardır.”
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Makaleleri
► Tarçın ve Diyabet Dyt.Merve KAYALI
► Zayıflamaya Yardımcı Besinler Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Kilo Vermeye Yardımcı Kürler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tarçın Enfeksiyonla Savaşmaya Yardımcı Olabilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:09
Top