2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ketojenik Diyet Kanser Tedavisini Daha Etkili Hale Getirebilir
YAZI #5039 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Eylül 2018
Farelerde yapılan yeni bir çalışma, ketojenik veya keto diyetinin yeni nesil kanser ilaçlarının yan etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır.
Son yıllarda, bilim adamları yeni bir kanser ilaçları sınıfını test ediyorlar. Birçok kanser türünde hatalı olduğu gösterilen belirli bir moleküler yolu hedeflerler.
Spesifik olarak, bu ilaçlar insülin tarafından aktive edilen bir fosfatidilinositol-3 kinaz (PI3K) adı verilen bir hücre sinyal yolunu hedef alır. Önceki çalışmalar, bu kinazdaki veya enzimdeki mutasyonların çoğu tümörde bulunduğunu göstermiştir.
Dolayısıyla, bu yolu engelleme girişiminde, 50'den fazla ilaç geliştirilmiştir ve bunların etkililiğini test eden birçok klinik çalışma yapılmıştır.Ancak şimdiye kadar, bu denemelerin sonuçları hayal kırıklığı yaratıyor; Çoğunlukla, ilaçların etkinliği isabetsizdir veya toksisiteleri çok yüksektir.
Bu ilaçları almak sıklıkla hiperglisemiye veya anormal derecede yüksek kan şekerine yol açar. Bunun nedeni, yolun inhibe edilmesi insülinin düşmesine neden olur, bu da kan şekeri seviyelerini arttırır.
Pankreas daha fazla insülin üreterek kaybı telafi edemediğinde, hastalar ilaçları almayı bırakmalıdır. Ancak, şimdi, New York City, NY'deki Weill Cornell Medicine'de doktora sonrası bir meslektaşı olan Benjamin D. Hopkins tarafından yönetilen araştırmacılar, bu problemin bir yolunu bulmuş olabilirler.
"Trendy" ketojenik diyet - yağlardan yüksek fakat karbonhidratlardan çok düşük bir diyet - bu yeni nesil tedavilerin etkinliğini artırmak ve yan etkilerinden kaçınmanın en iyi yolu olabilir. Araştırmacılar bulgularını Nature dergisinde yayınladılar.

İnsülin kanser ilaçlarının etkinliğini etkiler
Hopkins ve arkadaşları, bir fare pankreas kanseri modelinde buparlisib adı verilen bir PI3K inhibe edici ilacın etkisini incelediler. Model, artan insülin seviyelerinin, PI3K yolağını yeniden aktive ettiğini ve kanser ilacının amacını yendiğini ortaya koymuştur.
Weill Cornell Medicine'de tıpta kanser biyolojisi profesörü olan Lewis C. Cantley, "Tümördeki PI3K'yı tekrar aktive etmek ilacı nispeten etkisiz kılıyor" diye açıklıyor.
“İnsülindeki ribaund yükselmesi, tümörü ölümden kurtarıyor” diye devam ediyor. Bu nedenle, araştırmacılar, birkaç farklı kan şekeri ve insülin kontrol edici ilaç denemeye karar verdiler. Bir grup fareyi diyabet ilaçları, diğeri ise ketojenik bir diyetle tedavi ettiler.

'Kansere gerçekten yenilikçi bir yaklaşım'
Test edilen tüm tedavilerden, keto diyetinin hem kan şekerini hem de insülini kontrol altında tutarak ve aynı zamanda tümör büyüme sinyallerini aynı anda inhibe etmede en iyi performansı gösterdi.
Hopkins, “Ketojenik diyetin mükemmel bir yaklaşım olduğu ortaya çıktı” diyor. "Glikojen depolarını azalttı, bu yüzden fareler PI3K inhibisyonuna cevaben glikoz salabilirdi." “Bu,” diyor, “glukozdaki ani tıkanıklıkları ve sonraki insülin geribildirimini engelleyebiliyorsanız, ilaçların kanser büyümesini kontrol etmede çok daha etkili olmasını sağlayabilirsiniz” diyor.
Üst düzey bir yazar olan Dr. Siddhartha Mukherjee - Columbia Üniversitesi Vagelos New York, NY'deki Doktor ve Cerrahlar Koleji'nde tıp profesörü - bulgulara da ağırlık veriyor. "Bu çalışma, kansere karşı gerçekten yenilikçi bir yaklaşımı temsil ediyor. On yıllardır, kanser hücrelerini kemoterapiye veya hedefe yönelik ilaçlara karşı daha duyarlı hale getirmek için insan metabolizmasını değiştirmeye çalışıyoruz."
-Siddhartha Mukherjee
“Bu ilacın kendisinin bir tür direnişi mümkün kıldığı gerçeği - en azından hayvan modellerinde - tam bir sürpriz olarak geliyor” diye ekliyor. "Bu yaklaşımı insanlarda denemek için heyecan duyuyoruz."
Bununla birlikte, yazarlar bunun bir kombinasyon yaklaşımı olduğuna ve keto diyetinin kendi başına kanseri önlemeye yardımcı olmadığına, aksine ters etki yapabileceğine dikkat çekmektedir. Bazı fareler PIK3 inhibitörleri almadan bir keto diyetiyle beslendiler, daha hızlı büyüyen lösemiler vardı, araştırmacıları rapor ettiler.
Gelecekte bilim adamları, meme kanseri, endometriyum kanseri ve kan kanserini tedavi etmek için kombinasyon tedavisini insan klinik çalışmalarına götürmek istiyorlar. Cantley, “Beklenmedik bir toksisite olmadığından emin olmalıyız” diyor. "PI3K enzimini hedef alan bir ilaç için herhangi bir klinik denemede, hastanın diyetinin dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerekir."
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Makaleleri
► Ketojenik Diyet Dyt.Miray PAZAR
► Ketojenik Diyet Nedir? Dyt.Pınar ERMİŞ
► Ketojenik Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ketojenik Diyet Kanser Tedavisini Daha Etkili Hale Getirebilir' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:50
Top