2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum İçin Uzman Çocuk Psikoloğundan mı Yoksa Pedagog’dan mı Destek Almalıyım?
YAZI #5041 © Yazan Psk.Merve DÖKÜMCÜ ÇAKAN | Yayın Eylül 2018
Günümüzde ailelerin çocukları ile ilgili psikolojik sorunları hangi uzmana danışacakları ve destek alacakları konusunda karmaşa yaşanmaktadır. Aileler genellikle etraflarındaki kişilerden pedagoga gitmeleri yönünde tavsiye alırlar. Kendileri de bu konuda araştırma yaptıklarında hem çocuk psikologları hem de pedagog ünvanlı kişiler ile karşılaşmaktadırlar. Hangisinin doğru kişi olduğu konusunda emin olmakta zorlanan aileleri bilgilendirmek için iki uzmanlığın tanımı ve aralarındaki farkları açıklamanın faydalı olduğunu düşünmekteyiz.

İlk olarak pedagog ünvanlı kişilere değineceğiz, net bir şekilde ifade edebilmek için önce pedagog kelimesinin anlamı ile başlayabiliriz. Pedagog kelimesinin anlamı ‘eğitim bilimci’ demektir. (Türk Dil Kurumu). Türkiye de 1982 yılına kadar hizmet veren pedagoji bölümü 2547 sayılı kanun ile kapatılmıştır ve 36 yıldır bu alanda mezun verilmemektedir. Pedagoji bölümü kapatılması ardından bu bölüm eğitim bilimleri fakültesine çevrilmiştir. Günümüzde bu ünvana sahip olabilmek için gerekli koşullar rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans bölümünü bitirmiş olmak, uzmanlıklarını psikoloji alanında almak ve devlet bünyesinde çalışmak için KPSS ile pedagog olarak görev yapmaktır. Pedagog ünvanı alan kişiler alanda çocuklarla ve ailelerle çocuk eğitimi üzerine danışmanlık sunabilirler.


Ebevenylerin çocukları ile ilgili yaşadıkları problemlerde konuşarak yardım alacakları kişiler psikoloji alanından mezun ve yüksek lisansını tamamlamış, alanda uzun seneler kendini çocuk psikoloğu olmak için yetiştirmiş psikoloji mezunu kişiler olmalıdır. Ruhsal sorun yaşayan çocuğun tedavi süreci için uzmanın klinik değerlendirmesi sonucunda bir tedavi programı hazırlanır ve bu tedavi planının süresi çocuğunuzun problemine bağlı olarak değişiklikler gösterebilir.

Çocuğunuzun yaşadığı aile içi davranış problemleri,sosyal davranış bozukluğu, arkadaş ortamında kendini ifade edememe gibi yaşadığı problemleri göz ardı etmek ileride yaşanabilecek daha köklü ve ruhsal sorunlara neden olabileceğini unutmadan bu konuda yardım almak gereklidir. Erken müdahale sorunun ciddi semptomlara dönüşmesini önler.


Çocuğunuzla ilgili sadece sorun yaşadığınızda değil ihtiyaç duyduğunuz alanlarda psikolojik destek almak içinde çocuk psikoloğuna gidebilirsiniz. Doğum öncesinden başlayarak doğumdan sonraki her dönemin kendine göre desteğe ihtiyacı olabilir
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve DÖKÜMCÜ ÇAKAN'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum İçin Uzman Çocuk Psikoloğundan mı Yoksa Pedagog’dan mı Destek Almalıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:12
Top