2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tam Yağlı Süt Kalp Hastalığını ve İnmeleri Önleyebilir
YAZI #5047 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Ekim 2018
Süt ürünlerinin mortalite riski ve kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkisini incelemek için Dr. Mozaffarian ve ekibi 65 yaş ve üstü 2900 ABD'li yaşlıyı incelediler.
Araştırmacılar, çalışmanın başında, 6 yıl sonra ve 13 yıl sonra, katılımcıların süt ürünlerinin içerdiği üç yağ asidinin kan plazma düzeylerini ölçtüler.
"Toplam mortalite, spesifik mortalite ve kardiyovasküler hastalık (KVH) riski" ile ilişkili denekler incelendi.
22 yıllık takip döneminde, katılımcıların 2.428'i öldü. Bu ölümlerin 833'ü kalp hastalığına bağlıydı.
Bununla birlikte, incelenen üç yağ asidinin hiçbiri toplam mortalite(ölüm) riski ile değişkenlik göstermedi. Aslında, yüksek dolaşımdaki heptadekanoik yağ asidi seviyeleri, kalp hastalığından daha düşük ölüm riski ile ilişkiliydi. Ayrıca, daha yüksek seviyelerde yağ asitleri olan yetişkinlerin, inme nedeniyle ölme olasılığı % 42 daha düşüktü ve analizi bunun doğruluğunu ortaya koydu.
Çalışmanın ilgili yazarı göre, bulgular mevcut diyet kurallarının değiştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Hastalık Önleme ve Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Ofisi tarafından yayınlanan
Amerikalılar İçin 2015-2020 Beslenme Rehberi, süt, yoğurt, peynir veya kullanıma hazır duruma getirilmiş soya içecekleri dahil olmak üzere, yağsız ve düşük yağlı (%1) süt tüketimini tavsiye edilmektedir.
Ancak Otto aynı fikirde değildi. “Önceki bulgularla tutarlı olarak, sonuçlarımız, kalsiyum ve potasyum gibi zengin besin kaynakları olan tam yağlı sütlü gıdalar hakkındaki mevcut diyet rehberliğini tekrar gözden geçirme ihtiyacının altını çiziyor. ”
Araştırmacı, “Bunlar yalnızca çocukluk döneminde değil, yaşam boyunca, özellikle de yetersiz beslenmenin ve osteoporoz gibi durumların daha yaygın olduğu daha sonraki yıllarda sağlık için gereklidir” diye ekliyor.
Süt ve süt ürünlerindeki yağ popüler inancın aksine, yaşlı erişkinlerde kalp hastalığı veya genel mortalite(ölüm) riskini artırmaz.
Ek olarak, sonuçlar süt ürünlerinde bulunan bir yağ asidinin, özellikle inme nedeniyle kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Marcia Otto “Tüketiciler, özellikle yağlarla ilgili olarak, diyet hakkında çok farklı ve çelişkili bilgilere maruz kalıyor” diye ekliyor ve Artan bir kanıt kütlesinin süt yağının sizin için gerçekten iyi olduğunu öne sürdüğünü vurgulamaktadır.
Otto, "Sağlam çalışmalara sahip olması önemliydi, bu yüzden insanlar duyudan ziyade bilimsel gerçekliğe dayanan daha dengeli ve bilinçli seçimler yapabilirler," diye ekliyor.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Makaleleri
► Şişmanlığı Önleyebilir Miyiz? Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Kalp Sağlığı ve Beslenme Dyt.Merve KAYALI
► Kalp Hastalıklarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Kalp Sağlığı, Kolesterol ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tam Yağlı Süt Kalp Hastalığını ve İnmeleri Önleyebilir' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:01
Top