2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb)
YAZI #5056 © Yazan Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ | Yayın Ekim 2018
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK NEDİR?
OKB, obsesyon olarak adlandırılan takıntılı düşünce ve dürtüler olan, kompulsiyon olarak adlandırılan yineleyici davranışlardan oluşan ruhsal bir hastalıktır. Obsesyon kişinin düşünmesine engel olamadığı, tekrar eden ve stres yaratan düşünce ve dürtülerdir. Kompulsiyon ise kişinin bu stres yaratan düşünce ve dürtülerini azaltmak ve yok etmek için yapılan yineleyici davranışlardır.

OKB BELİRTİLERİ NELERDİR?
Obsesyon Belirtileri
Pislik, kirlenme, mikrop bulaşmasından korkma, eşyalarını düzenleme, simetrik yapma, çevresine zarar vermekten korkma, yanlış yapmaktan korkma gibi sıralanabilir. Beklenmedik anda gelen uygun olmayan şekilde yaşanan yineleyici ve sürekli olan düşüncelerdir. Kişi bu gibi düşünceleri bastırmak için çaba gösterir.

Kompulsif Belirtileri
Tekrar tekrar yıkanma, sürekli ellerini yıkama, el sıkışmayı veya kapı kolunu tutmayı istememe, kapı kilidi, ocak gibi eşyaları sürekli kontrol etme, eşyaları belirli bir biçimde ve simetrik olarak düzenleme, günlük rutinleri belirli bir sıraya göre yapma, belirli cümle ve inanışları sürekli olarak tekrarlama, değerli olamayan veya işe yaramayan eşyaları toplama, işlerini veya o anlık uğraşlarını belirli sayıda yapma gibi sıralanabilir.

OKB KLİNİK ÖZELLİKLER
Düşünceler veya dürtüler tekrarlayıcı biçimde bilince istemsiz bir şekilde girer.
Düşünce ve dürtülere panik veya korku eşlik eder.
Obsesyon veya kompulsiyonlar mantıksız olarak algılanabilir.
Kişi obsesyon veya kompulsiyonlara direnmeye çalışır.
OKB NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Okb’nin iki ana tedavisi vardır. Bunlar psikoterapi ve ilaç tedavisidir. OKB’nin tedavisinde biyolojik faktörlerin tedavisinin yanında farmakolojik tedavi uygulanmaktadır. Bilişsel davranışçı yöntemler OKB’nin tedavisinde önemli yer almaktadır.

PSİKOTERAPİ
Bilişsel davranışçı terapinin ana amacı, kişiyi obsesyon oluşturan düşüncelere maruz bırakarak ve uyaranlarla ilgili olarak meydana gelen anksiyeteyi ortadan kaldırmaktır. Yapılan çalışmalarda ilaç tedavisi, psikoterapi veya iki tedavi yönteminin birlikte kullanılması OKB semptomlarını büyük bir ölçüde azaltmaktadır. Psikoterapi ile birlikte belirtilerin tekrarlanması engellenebilir ve uzun dönem korunması sağlanabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saynur İÇYÜZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ'ün Yazıları
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Şeyma ALTINEL
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Semiha KARA
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Arzu BEYRİBEY
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Nuray ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb)' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yeme Bozukluğu Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:52
Top