2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeme Bozukluğu
YAZI #5061 © Yazan Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ | Yayın Ekim 2018
Yeme Bozukluğu Ne Demektir?
Yeme bozuklukları psikiyatrik hastalıkların arasında yer almaktadır. Yeme bozuklukların çeşitleri; anoreksiya nervoza , bulimiya nervoza ve son yıllarda tanımlanan tıkınırcasına yeme bozukluğudur.

Anoreksiya nevroza, hayatı tehdit edecek boyutta kilonun az olmasıdır. Bu bireylerin en büyük arzuları zayıf kalmaktır. Yemek yemeden hayatlarını devam ettirebilme inancına sahiptirler. Zayıf kalmak için bazı davranışlar geliştirirler. Bu davranışların en belirgin olanı kusma eylemidir. Bireyler yediklerini kustuklarında kilo almayıp aksine kaybedeceklerini düşünmektedirler. Nedenleri arasında ise Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun takıntılılık ve dürtüsellik semptomlarından yola çıkılarak anoreksiyanın belirtileri olan düşük kiloda kalma isteği, kilo alma korkusu ve kişinin vücudundan rahatsızlık duyma duygusu olarak rahatlıkla açıklanabilir. Anoreksiya nevroza, genellikle ergenlikte görülmeye başlar.

Bulimiya nevroza, aşırı yeme ataklarının olduğu, bu ataklar sayesinde kilo alımının olduğu ancak bireyin kilo alımını engellemeye çalıştığı yeme bozukluğudur. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu semptomları ışığında bulimia belirtisi olan aşırı yemek yeme ve bu yemeden suçluluk duyma, şişmanlama korkusu olarak açıklanabilir. Bulimiya nevroza fiziksel yakınmalara da neden olur; adet düzensizliği, bağırsak sorunları, diş çürümesi gibi.

Yeme Bozukluklarının Tedavisi
Tedavi sürecinde birkaç tıbbi dalın birlikte çalışması önemlidir. Psikiyatri, dahiliye veya ihtiyaca göre diğer tıbbi birimler ile birlikte ortak bir tedavi uygulanması önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra tedavide psikoterapinin yararı oldukça önemlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saynur İÇYÜZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ'ün Yazıları
► Yeme Bozukluğu Psk.Saadet ELEVLİ
► Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Psk.Gizem HÜNERLİ
► Yeme Bozukluğu: Bulimia Nervoza Psk.Emir Emre DOĞAN
► Yeme Bozukluğu: Anoreksiya Nervoza Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeme Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:42
Top