2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Somatoform Bozukluk Nedir
YAZI #5062 © Yazan Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ | Yayın Ekim 2018
Somatoform Bozukluk Nedir?
Somatform bozukluk rahatsızlığına sahip olan kişiler sebebi olmayan bedensel yakınmalardan dolayı sürekli doktorlara başvururlar. Bu bozukluğa sahip olan bireyler sadece bir doktorla yetinmez birçok doktora defalarca görülürler. Somatoform bozukluğunun özelliklerinde en belirgini belirsiz bedensel rahatsızlıklardır.

Somatoform bozukluk hangi bozuklukları içermektedir?
Somatizasyon bozukluğu
Konversiyon bozukluğu
Hipokondriyazis
Ağrı bozukluğu
Beden dismorfik bozukluğu
Ayrımlaşmamış somatoform bozukluk
Başka türlü sınıflandırılamayan somatoform bozukluk
Somatizasyon Bozukluk
Somatizasyon bozukluğu fizik ve laboratuvar muayenelerinde tam anlamıyla
açıklanamayan birçok bedensel belirtilerle ifade edilir. Bu bozukluk yıllarca devam eder. Bu bozukluğa
sahip kişilerin dikkat ve bilişsel bozuklukları mevcuttur. Kişiler genellikle her zaman hasta olduklarını
söylerler.

Konversiyon Bozukluğu
Nörolojik veya tıbbi hastalıkla açıklanamayan bir veya birden fazla nörolojik bulgu olarak ifade edilir. Bulguların başlangıcı ve alevlenmesinde psikolojik nedenlerin etkisi büyüktür.

Hipokondriyazis
Hastalık hastası veya hastalık hastalığı olarakta bilinen bu bozukluk kişinin bedensel bulguları yanlış yorumlamasına dayanarak ciddi bir hastalığı (kanser, AIDS gibi) olduğu endişesi ve korkusuyla aşırı derecede ilgilenmesidir. Yapılan çeşitli tıbbi değerlendirmelerde herhangi bir sonuç çıkmamasına rağmen kişinin düşündüğü hastalıkla ilgilenmesi ve korkusu devam eder. Kişide ciddi bir biçimde ayrıntılı yakınmalar mevcuttur.

Beden Dismorfik Bozukluğu
Kişinin var olduğunu sandığı bedeninde olan herhangi bir kusurla ilgili aşırı derecede ilgilenip uğraşması veya hafif derecede bedeninde bulunan biçimsizliği çok abartması durumudur.

Somatoform bozukluk tedavisi
Psikoterapi kişinin bedensel rahatsızlıkları nasıl baş edebileceği ve gündelik hayatta nasıl üstesinden gelebileceğinin yollarını öğrenmesine yardımcı olur. Psikoterapiye ek olarak ilaç tedavisi de tedaviye yardımcı olabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saynur İÇYÜZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ'ün Yazıları
► Somatoform Bozukluklar Psk.Gülüm BACANAK
► Panik Bozukluk Nedir? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Dissosiyatif Bozukluk Nedir? Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Bipolar Bozukluk Nedir? Psk.Merve MAMACI
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Nedir? Psk.Dnş.Furkan BAYRAM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Somatoform Bozukluk Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yeme Bozukluğu Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:45
Top