2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Nedir? Neden Gereklidir?
YAZI #5086 © Yazan Uzm.Psk.Enes KUŞ | Yayın Ekim 2018
Birey doğumuyla birlikte farklı nesnelerle ilişki kurmaya başlar. Bu ilişki zamanla birlikte şekil değiştirmesine rağmen, bütün ilişkilerin dinamikleri ilk ilişkilerdeki nesne ilişkileri örüntülerine dayanır. Bu nesne ilişkileri her zaman sağlıklı oluşmamaktadır. Oluşan sağlıklı ilişki kalıpları bireyin ilerleyen yaşamında devam eden ilişki kalıplarını olumlu yönde etkilediği gibi, oluşan sağlıksız ilişki kalıpları da bireyin sağlıksız ve olumsuz ilişkiler kurmasına sebep olmaktadır.

Her birey ilişki kurduğu nesne tarafından libidinal açıdan tatmin edilmeyi arzular. Bu tanımı yeni doğmuş bir bebek için söylemek mümkün olacağı gibi, yaşı ilerlemiş bir yetişkin için de mümkündür. Kimi bireylerin bebeklik döneminden başlayan arzularının tatmin edilememesi, kimi bireylerin ise bebekliğinde gördüğü tatmini yetişkinlik döneminde bulamamasıdır. Tatmin edilmeyen libidinal yatırımlar bireyin yaşam refahını düşürmektedir. Aynı zamanda psikolojisini de olumsuz etkilemektedir.

Ebeveynler; kendi ilişki kalıplarıyla bütünleşen patolojilerini, çocuklarına aktarmaktadır. Ebeveynin patolojisiyle yetiştirilen birey ilerleyen yaşantısında ebeveyniyle kurduğu ilişkide edindiği patolojiyi devam ettirmektedir. Bu durum, kişinin aile hayatını, akademik hayatını, iş hayatını, sosyal hayatını ve özel hayatını olumsuz etkilemektedir.

Birey hayatında rahatsız edici durumlarla karşılaşmadığı sürece kendisine ait patolojiyi fark edemez. Ne zaman ki birey kendisini rahatsız eden bir durum ile karşılaşırsa eski örüntüler şekil değiştirmiş şekilde tekrar eder. Bu durum, çocukluk döneminde ebeveynine farklı gelen bir durum olabilir. Yetişkinlik döneminde ise akademik hayatında, özel hayatında yaşamının herhangi bir döneminde kişi tarafından ya da çevresindeki kimseler tarafından fark edilir. Kişi psikologa gereksinim duymakta ve gitme kararını bu zaman diliminde vermektedir.

Kişiyi rahatsız eden durum ya da kişi, geçmiş yaşantısıyla belki de bilinçdışı şekilde ilişkilidir. Bu ilişkili olduğu geçmiş yaşantı anlamlandırılıp, farkındalık kazandırılmadan ortadan kalkması mümkün değildir. Psikanalizin ilk temsilcisi Sigmund Freud’un söylediği gibi, kişi terapiye geldiğinde onu hasta eden durumu fark edecek, sonra belki bir daha hasta olmayacaktır. Psikoterapinin amacı, mevcut durumu düzeltmek değil, kişinin bütün hayatındaki farkındalığı artırmaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Enes KUŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Enes KUŞ
Kocaeli
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Enes KUŞ'un Makale ve Yazıları
► Neden Psikoterapi? Psk.Elif DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Nedir? Neden Gereklidir?' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Benliğin Yapısal Modeli Mayıs 2019
► Kişilik Bozuklukları Ekim 2018
► Depresyon Ekim 2018
◊ Ayrılık Kaygısı Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:43
Top