2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoloji ve Rüya Analizi
YAZI #5089 © Yazan Uzm.Psk.Enes KUŞ | Yayın Ekim 2018
Psikoloji; bireyin sadece aktüel yaşantısını konu edinmez. Aktüel yaşantı, geçmiş yaşantı ile doğrudan ilişkilidir. Kişinin geçmiş yaşantıları bireyin bilişsel, duygusal ve davranışsal bütünlüğünün temelidir. Psikoloğa başvurulduğu noktada kişi kendisini bütünü ile ifade etmekte zorlanabilmektedir. Hatta, birey hayatındaki bazı noktaları kendisine dahi ifade etmekte ve bu noktaları kabul etmekte zorlanmaktadır. Bireyin bilinçdışını bilince taşınması noktasında, bilinçdışına uygulanan baskının azaldığı ya da ortadan kalktığı zamanlar önem kazanmaktadır. Rüyalar bu baskının ortadan bütünü ile kalkmadığı ancak çeşitli sansürler uygulanılarak hatırlanması muhtemel olan fantezi ürünleridir. Psikoloji bilimine önemli katkıları olan Sigmund Freud, rüyaların insan psikolojisini anlama üzerine katkılarının yanında, rüyalar bilinçdışına giden kral yoludur, ifadesini kullanarak rüyaların insan psikolojisinin üzerindeki önemini vurgulamıştır.

Bazı insanlar rüya görmediklerini veya hatırlamadığını ifade eder. Bazı insanların ise rüyaları son derece anlamsız görünebilir. Ancak sonu olmayan rüyalar, bağlantısız ve anlamsız rüyalar, hatırlanmayan rüyaların tamamı bilinçdışına uygulanan baskıdan kaynaklanmaktadır. Bilinçdışından bilince taşınmak isteyen yaşantı ya da fanteziler bilince çıkmaması gereken duygu, düşünce ve arzular içerir. Bilinç bir şekilde rahatsızlık duymuş ve bu duygu, düşünce ve arzuları bilinçdışına göndermek durumunda kalmıştır. Bilinç ile bilinçdışı arasındaki bu çatışmadan dolayı, bilinçdışı unsurlar bilince ancak şekil değiştirerek çıkabilmekte ve bilincin baskısından kısmen kurtulmayı başarmaktadır. Baskı bir şekilde devam etmekte olduğu için kimi rüyalar parçalar halinde, kimi rüyalar bütünü ile hatırlanmamaktadır. Ancak parça rüyalar dahi olsa psikolog için bir anlam ifade etmekte ve zamanla psikoterapi seanslarına devam eden kişiler de rüyaların anlamlarını çağrışımlar ile bilince taşıyarak daha anlamlı şekilde yorumlayabilmektedir.

Psikoterapi için rüyalar önemli bir parçadır. Kişiyi mutlu eden arzuların gerçekleştirilebildiği rüyalar kadar arzuların kitlendiniz ve kabus olarak nitelendirilen rüyalar da kişinin psikolojisi hakkında önemli bilgiler taşımaktadır. Tahmin edilebileceği gibi rüyadaki sembollerde kişiye özeldir. Her sembol rüyayı gören kişi için değerlendirilmeli ve o kişi tarafından psikoterapide yorumlanmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Enes KUŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Enes KUŞ
Kocaeli
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Enes KUŞ'un Makale ve Yazıları
► Rüya Terapisi "Fenomenolojik Rüya Benliği Modeli" Psk.Elif Zahide (TEKEREK) GÖK
► Dasein Analizi Nedir? Abdullah ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Psikoloji ve Rüya Analizi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Benliğin Yapısal Modeli Mayıs 2019
► Kişilik Bozuklukları Ekim 2018
► Depresyon Ekim 2018
◊ Ayrılık Kaygısı Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:24
Top