2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoloji ve Sinema : “we Need To Talk About Kevin” Psikanalitik Film Analizi
YAZI #5094 © Yazan Uzm.Psk.Enes KUŞ | Yayın Ekim 2018
Bireyin Psikolojik Doğumu
Anne ve babadan bağımsız bir insan düşünülebilir mi? Birey doğumuyla birlikte anne babası ile doğrudan bir iletişim içerisine girer ve bir çok duygu, düşünce ve davranışı bu iletişim içerisinde anne ya da babasından öğrenir veya anne ve babasıyla kurduğu ilişki içerisinde geliştirir. Sanırım insanın belirli bir yaştan sonra geliştirdiği bir duygu, düşünce ve davranışın çocukluk dönemindeki ilişkilerinden bağımsız olduğunu savunmak doğru olmayacaktır. Bahsettiğimiz duygu, düşünce ve davranış edinme döneminde belki de birçok insanlar taklit etmekten ötesini yaparak, karşısındaki ebeveyn ile bütünüyle özdeşir ve duyguyu, davranışı ve düşünceyi olduğu gibi yansıtır kendi hayatında.

Belki filmi izlerken dikkatinizi çekmiştir, Eva ( Kevin’ın annesi ), yüzünü yıkarken Kevin’ın sureti ile değişiyor. Sanırım yönetmen izleyiciye eser ile sanatçısını aynı sahnede göstermek istiyor, filmin ilerleyen sahnelerini daha anlamlı kılmak adına. Bu özdeşim sadece çocuğun annesi ya da babasıyla kurduğu özdeşim olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Filmde sanki serbest çağrışımı tanımlarcasına, Eva Kevin’a hamile iken gittiği hamile jimlastiği sahnesi gösteriliyor. Bu sahnenin peşine Kevin’ın hapis sahnesi, sanki Kevin için Hapis neyse, Eva için hamilelik aynı anlamı ifade ediyor. Hayallerinden vazgeçiş, özgürlüğün elinden alınması…

Bilinçli ve Bilinçdışı Aktarım
Insan neden konuşmaya ihtiyaç duymuştur? Dil insanlık için ne kadar gerekli bir davranıştır bunu tartışmak ya da aksini savunmak akla uygun olmayacaktır, ancak bir süreliğine konuşma yetinizin olmadıını düşünün, ya da bilmediğiniz bir dili konuşan kimse ile karşılaştığınızdaki tavır ve davranışınızı düşünün. Karşınızdaki kimsenin sizi bütünü ile anlamadığını söyleyebilir misiniz? Sanırım bütünü ile anlaşılmak mümkün olmadığı gibi bütünü ile anlaşılmadığını düşünen de olmayacaktır. Bazen insan dillendirmek istemediği duyguları, düşünceleri içlerinde tutmak durumunda kalır, bu düşünceleri kabul etmekte kendisi de çoğu zaman zorlanır ancak Allice Miller’ın söylediği gibi beden asla yalan söylemez, dilimizden dökülmeseler dahi davranışlarımız, tavrımız gerçek duygumuzu, düşüncemizi karşı tarafa iletir, tıpkı Eva’nın Kevin’ın doğumundan duyduğu hoşnutsuzluğu ilk andan itibaren Kevin’a göstermesi gibi. Annesinin ile kurulan sevgi ilişkisi hakkında Chuck Palahniuk, “ dul bir annesi olan erkek çocuk evli doğar” der, annesinin sevgisini yeterince alan bir çocuğun çoğu sevgiye ya da sevgiliye ihtiyacı olmayacaktır.

Eva yaşadığı hayatın son bulmasına sebep olan Kevin’a karşı hamilelik döneminden beri yönelttiği bir öfke vardır. Kocası ile olan ilişkisi, anneliğin getirdiği sorumluluklar gereği bu öfkesini bastırmaya çalışmaktadır. Ancak çocuk için bahsettiğimiz libidinal enerjinin karşı tarafça tatmini ebeveynler için de geçerlidir. Eva Kevin’dan gelişim dönemi içerisinde sevgi, ilgi, yakınlık, başarı beklemektedir. Ancak Kevin içerisinde annesine karşı duyduğu yoğun öfke sebebiyle Eva’nın bütün çabalarını agresyonla geri çevirmektedir. Eva aldığı karşılıklarla bağlantılı olarak Kevin’a karşı tavırlarında baskıladığı öfkesini sergilemeye başlamaktadır. Öyle ki, bu davranışlar Kevin’ın kolunun kırılmasına sebep olacak noktaya kadar gelmiştir.

Psikanalitik Kader
Eva, Kevin ile görüşmesi bitip hapishaneden çıkarken, polislerin birini hapise götürüldüğünü görüyoruz. O kimse Eva’dan yardım istiyor. Ve suçsuz olduğunu ifade ediyor. Filmin bütününden kopuk bir sahne gibi… Konu ile alakasız bir kimse hapise giriyor: Ziyaretten çıkmakta olan birinden yardım talep ediyor ve suçsuz olduğunu ifade ediyor. Evet günlük hayatta karşılaşılabilecek bir durum. Ancak yönetmenin belirlenen konuyu kısıtlı bir sürede anlatma çabası vardır. Neden böyle bir sahneyi filmine koymuş? Sanki Eva bazı şeylerin farkında olmalı ki devamlı olarak çocukluk döneminde açık bir şekilde nefretini dile getirdiği çocuğunu devamlı ziyarete gidiyor. Sanki yardım talebinde bulunan, suçsuz olduğunu ifade eden kişi Kevin, çaresiz kalan, belki de sebep olan Eva, kendi çocuğuyla yaşantıladığı bir olayı tekrar anımsıyor.

Benzer bir başka sahneyi bu noktada değerlendirmek uygun olacaktır. Eva’nın kapısına gelen çocukların “ Şeker ya da Şaka” söylemiyle isteklerine karşılık vermek için dolaplara bakıyor, ardından çocukların taleplerini karşılayacak imkanı olmadığını görüp saklanıyor. Sanki Kevin’ın gelişim döneminde kendisinden talep ettiği isteklere karşılık verememesinin bir tekrarını yaşantılıyor. Taleplerine karşılık alamayan çocuklar Eva’ya kötü bir şaka yapıyor ve Eva’nın yaşam alanına kendilerinden iz bırakıyorlar, tıpkı Eva’nın evlilik öncesi hayatını yaşantılamayı arzulayarak hazırladığı odaya Kevin’ın bıraktığı izler gibi.

Tatmin Edilmeyen Libido
Kuşkusuz bir erkek çocuk için ilk sevgili annedir, kendisini besleyen, ilgi ve şevkatini veren, dışarıdan gelecek tehliklere karşı koruyan, en önemlisi kendi cinsiyetinden olmayan, libidinal enerjisini yükleyeceği bir kimsedir. Ancak annenin kabullenilmek istenmese de birlikte olduğu daha güçlü ve legal bir partneri vardır. Bu partner zaman zaman dışa vurulan ama devamlı olarak içeride çatışma halinde olunan babadır. Kevin, her ne kadar annesine karşı saldırgan tavırlar sergilese de her erkek çocuk için söylenebilecek ilk aşk tanımlaması Eva ile Kevin için de geçerlidir.

Kevin için en büyük tramvalardan birisi nedir? Hiç kuşku yoktur ki sahip olmak istediği kadının bir başka kimse ile yani babası ile birlikte olduğu sahnedir. Sanki orada psikanalitik açıdan bir analiz malzemesi daha sunuluyor. Bu malzeme; Kevin’ın bu sahnede kakasının geldiğini söylemesi… Bu durum karşısındaki kimseye sunmak istediği bir hediye gibi ifade edilmiş. Babası ile annesini paylaşma düşüncesinin verdiği rahatsızlık, annesinden beklediği sevgi ve ilginin doyurulmamasının üzerine bir ortak daha geliyor. Bu durum Kevin’ın davranışlarını bütünü ile değiştiriyor. Ve annesine karşı sergilediği saldırganlık yön değiştirip çevresindeki diğer kimselere yöneliyor. Ancak annesine karşı beslenen öfke hala Kevin’ın içerisinde olacak ki, annesinin imtina ile sakladığı asidik temizlik maddesini kardeşinin ulaşımına açarak, adeta annesine ilk göz dağını verir: Kardeşinin gözünü kaybetmesine sebep olur.

Cinsel arzuların doğrudan başka kimseler ile karşılanmadığı noktada kendini tatmin yoluna gidilmesi çok açıktır, bazen bu cinsellik sağlıklı yolların o kadar dışarısına çıkar ki sadistik ya da mazohistik olabilir. Çocukluğundan beri beklediği ilgiyi alamayan Kevin aslında annesinin ilgisini farklı yollardan çekmeye çalışmaktadır, her davranışında bunu görmek mümkün, ancak bunun açık bir şekilde izleyiciye gösterildiği Kevin’ın masturbasyon yaparken annesinin görmesi ve Kevin’ın hazzının artması, bunun yanında annesinin uzun zamandır beklediği Kevin’ın sevgisini verdiğini sandığı CD’de cinsel içerikli saldırılarla karşılaşıyor. Bu davranış örüntüleri şekil değiştirse dahi film boyunca Kevin ve Eva arasında aralıksız devam ediyor.

Film içerisinde Kevin’ın izleyiciye sunduğu bir diğer içsel dinamik ise, bazı sahnelerde karşımıza çıkan Robin Hood kahramanı ile özdeşim kurma çabası, bilindiği gibi Robin Hood’un en bilinen özelliği zenginden alıp, ihtiyaç sahiplerine vermesidir. Kevin sanki kendi Robin Hood’u oluyor ve annesinin sevgisini fazlasıyla alan kişilerden o sevgiyi alıp, asıl ihtiyaç sahibi olana yani kendisine veriyor.

Kral Oidipus
Yunan efsanelerinden bilinen Oidipus karakteri, Sigmund Freud’un insanları analizi sonucunda insan psikolojisinin temelini oluşturur noktaya gelmiştir. Mitin konumuzu aydınlatacak bölümüne göre, kralın çocuğu olur ancak müneccimlerin öngörüleri, kralın çocuğunun babasını öldüreceği ve kraliçe ile evleneceği yönündedir. Kral bu durumu engellemek adına, doğan çocuğunu kraliyetinden uzak tutar ancak öngörüler bir şekilde gerçekleşir ve Oidupus kralı yani babasını öldürür ve annesi ile evlenir. Freud der ki her erkek çocuk içerisinde, tıpkı Oidipus’un kaderi gibi bir arzu taşır ve babasını ortadan kaldırıp annesini elde etmek ister. Kevin en büyük rakibini ortadan kaldırarak annesinin sevgisinin tek sahibi olmayı arzulamaktadır.

Filmin izleyiciye sunduğu tema etkileyici bir şekilde filmde işlenmiştir. Tatmin edilmeyen libido mutlaka saldırganlık olarak gün yüzüne çıkacaktır.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Enes KUŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Enes KUŞ
Kocaeli
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Enes KUŞ'un Makale ve Yazıları
► Psikanalitik Terapide Yöntemler Psk.Doğancan GÖKÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikoloji ve Sinema : “we Need To Talk About Kevin” Psikanalitik Film Analizi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Benliğin Yapısal Modeli Mayıs 2019
► Kişilik Bozuklukları Ekim 2018
► Depresyon Ekim 2018
◊ Ayrılık Kaygısı Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:58
Top