2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anksiyete ( Kaygı ) Bozukluğu
YAZI #5097 © Yazan Uzm.Psk.Enes KUŞ | Yayın Ekim 2018
Anksiyete Bozukluğu, yapılan araştırmalara göre en sık rastlanan psikolojik rahatsızlık olduğunu göstermektedir. Araştırmaya göre her dört yetişkinden birinde kaygı bozukluğu görülmektedir. Bir başka araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, ayrılık anksiyetesi ve özgül fobiler orta çocukluk döneminde, aşırı anksiyete bozukluğu geç çocukluk döneminde, panik bozukluk geç ergenlik döneminde, yaygın anksiyete bozukluğu genç yetişkinlikte, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) erken yetişkinlik döneminde başladığı gözlenmiştir(Comprehensive Textbook of Psychiatry).

Panik Bozukluk :

Beklenmedik bir zamanda ortaya çıkan, belirli zaman aralıklarında kendisini tekrarlayan, 10 dakika ile 30 dakika arasında yoğunluğu giderek artan korku ve sıkıntı durumudur. Kriz olarak nitelendirilen bu durum, panik ataktır. En önemli belirtisi panik atak olan anskiyete bozukluğudur.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Sürekli olarak kişinin yoğun bir şekilde endişeli hissetme durumudur. Bu endişe her durumda gözlenir ve çoğu zaman yaşanılan durumla alakalı değildir. Bu durum kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilemekte, yaşam sıtandartlarını düşürmektedir.

Agorafobi

Açık alanlarda kaygı seviyesinin yükselmesi sonucu kişinin kendisini rahatsız hissetmesi ve panik atak benzeri krizler yaşadığı durumdur. Agorafobisi olan kimseler, kendi yaşam alanları dışındaki tüm alanları kaygı verici güvenilmez olarak görürler. Bu yüzden günlük yaşam alanları sınırlanmış, yaşam refahları düşmüştür. Agorafobi, basit şekilde açık alan fobisi olarak tanımlanan anksiyete bozukluğudur.

Sosyal Fobi

Sosyal fobisi olan kişiler topluluk önüne çıkmaktan çekinirler. En temel kaygıları, toplum önünde yargılanmaktan ve sonucunda kendilerinin küçük düşeceklerini düşünürler. Bu sebeple, topluluk içerisinde bulunmak istemez ve bireysel alanlar seçer, bireysel çalışabilecekleri işleri tercih ederler. Anksiyete bozukluğunun altında yer alır.

Özgül Fobiler

Belirli bir nesneden ya da durumdan kendilerince ya da toplumca mantıksal bir açıklamaları yokken korkma durumuna verilen isimdir. Anksiyete bozukluğunun en yaygın görülen alt bozukluğudur.

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk ise toplum içerisinde bir düzen hastalığı olarak bilinir. Tek belirtisi düzen takıntısı olmamakla birlikte, belirli davranışların istemsizce kendisini yenilemesi durumudur. Kaygı bozukluklarının dışında sınıflandırılması da vardır.

Tanım ve araştırmalara bakıldığında, kaygı bozuklukları çocukluk döneminde baskılanan çeşitli ilişki kalıplarının yetişkinlik döneminde yinelenmesidir. Bu yinelenen davranışlar kişinin günlük yaşamını son derece rahatsız etmekte ve psikolojik destek alma ihtiyacı hissetmesine neden olmaktadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Enes KUŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Enes KUŞ
Kocaeli
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Enes KUŞ'un Makale ve Yazıları
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.Eylem ESEN
► Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu Nedir? Psk.Betül ÖZDEMİR
► Sosyal Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.Çiğdem KINIK
► Yaygın Anksiyete/ Kaygı Bozukluğu Psk.Yasemin MERİÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Anksiyete ( Kaygı ) Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Benliğin Yapısal Modeli Mayıs 2019
► Kişilik Bozuklukları Ekim 2018
► Depresyon Ekim 2018
◊ Ayrılık Kaygısı Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:54
Top