2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif Kompulsif Bozukluğu Tanıyalım
YAZI #5099 © Yazan Psk.Pınar ŞİMŞEK | Yayın Ekim 2018
Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk, günümüzde artmakta olan psikolojik rahatsızlıkların en belirgin olanlarındandır.OKB, Obsesyon denilen takıntılı düşünceleri ve kompulsiyon denilen tekrar eden davranışları kapsamaktadır.

Obsesyon
Kişilerin istemsiz olarak düşündüğü kendine hakim olamadığı ve zihnini kontrol etmekte güçlük çektiği fikir ve dürtülerdir.Kişinin isteği dışında gelirler, kişi tarafından mantıkdışı olarak değerlendirilirler ve yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa yani anksiyeteye neden olurlar. Obsesyonlar değişiklik göstermekle birlikte tanımlanmış obsesyonlar, dini içerikli obsesyonlar, cinsel içerikli obsesyonlar,kuşku obsesyonu gibi kategorilere ayrılmaktadırlar.

Kompulsiyon
Obsesyon huzursuz edici davranışlar bütünüyken, obsesyonun yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldırmak üzere yönelme gösterilen yineleyici davranışlardır.Kişi bu davranışları tekrar etme halinde rahatlama yaşayacağını düşünür ve bu kaostan çıkabilmesinin tek yolunun bu olduğunu özümser.Bir çok kompulsiyon çeşidi olmakla birlikte en fazla karşılaşılan sayma kompulsiyonlarıdır.Bu sayma durumu el hareketi ile basit şekilde uygulanabilirken, etrafta bulunan bir nesneye bir objeye ya da başka kişilere yönelik yapılan eylemlere de uygulanabilir.Diğer kompulsiyon türleri biriktirme ve saklama kompulsiyonları,simeti,düzen ve dokunma, temizlik, kontrol gibi farklı davranışlarla şekillenebilen kompulsiyon çeşitleri bulunmaktadır.

Her yaşta karşılaşılabilen obsesif kompulsif bozukluğun, yapılan araştırmalara göre en çok kadınlarda görüldüğü bilinmektedir. Yine genel ortalama sonuçlarına göre daha çok 20’li 30’lu yaşlarda görülen OKB, bir travma, depresyon gibi psikolojik bir rahatsızlıkla bağlantılı şekilde ilerlemiş olabilmektedir. Farkında olmadan başlayan belirtiler bir süre sonra kalıcı davranışlara dönüşebilmekte ve kişinin kendini sorgulamasına neden olacak şekilde ilerlediğinde anormal davranışlar tutumu çerçevesine girildiğini kesin olarak hissettirmektedir.Bu nedenle kişi obsesyonları rahatlıkla algılayabilir ve tedavi süreci için mümkün olan en erken zamanda tedavi için başvurabilir.
Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde psikiyatristler tarafından belirlenen teşhise göre ilaçlarla tedavi uygulanmaktadır. Ancak kalıcı ve daha etkili tedavi yöntemi ise ilaçla tedavisinin yanı sıra ya da ilaçla tedavisi desteğinin olmadığı durumlarda uygulanabilecek olan davranışsal terapi yöntemleridir. Bir çok terapi yöntemi olmakla birlikte sorunun başlangıç noktası, ilerleyişi, bulunulan konum, kişilik özellikleri, yer, zaman gibi faktörler nedeniyle uygulanacak terapi yöntemleri değişmektedir. Psikoterapi desteği için alanında uzman bir psikologdan yardım alabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar ŞİMŞEK'in Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Obsesif Kompulsif Bozukluğu Tanıyalım' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:26
Top