2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi
YAZI #5114 © Yazan Uzm.Psk.Seda KANDUR | Yayın Ekim 2018
Sosyal fobi
Sosyal fobiye sahip bireyler, başka insanlar tarafından eleştirilme endişesine sahiptirler. Tanımadığı insanlarla aynı ortamda bulunma, insanların gözünün önünde bulunduğu durumlarda yoğun korku yaşamaktırlar. Küçük düşeceğinden korkup bu gibi ortamlardan kaçınırlar. Bu ortamlarda olumsuz bir durum sergileyeceğinden veya olumsuz yorumlar alacağından korkar. Kendi yapmış olduğu davranışları felaketleştirme eğilimindedir. Dikkati daha çok kendine yöneliktir. İnsanların düşüncelerini kendi olumsuz düşünceleriyle yorumlar ve insanların onun hep eksiklerini göreceğini düşünerek uzaklaşmayı tercih eder.

Kendileri için olumsuz düşüncelere çok odaklıdırlar. Bu olumsuzluklar sebebiyle davranışlarını engellerler. Davranışlarını engelleyince kendini koruyacağını ve olumsuz bir olay yaşanmayacağını düşünürler. Bilindik alanda kalmayı tercih ederler. Kendi olumsuz düşüncesiyle gerçekte var olanın uyuşmadığını farketmekte zorlanırlar.

Sosyal fobide, kişinin kendini nasıl gördüğü, yani kendini nasıl yorumladığı farketmesi önemlidir. Kendine yönelik olumsuz düşünceler keşfedildikten sonra kendisinin gerçekte olan kendini farkedebilmesi önemlidir. Kendine yönelik olumsuz düşünceler sebebiyle oluşturduğu korunaklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları, ortamdan uzaklaşma, konuşmama gibidir. Yani onun sosyalleşmesini engel olan ve kendine yönelik olumsuz düşüncelerinin artmasına sebep olan korunma yöntemleri geliştirir. bulunan yöntemler işe yaramaktan ziyade, sosyal fobiyi beslemektedir.
Sosyal fobiye sahip bireylerin yaşamında ortaya çıkan zorluklar, ilişki kuramama, arkadaş ilişkilerinde kaçınma, öğrencilik yaşamında veya iş hayatında sunum yapmaktan kaçınma, arkadaş ilişkilerinden uzaklaşma, düşüncelerini ifade edememe, iş ortamında kendini rahat hissedememe gibi problemlerle karşılaşabilirler.
Sosyal fobi psikoterapi yöntemiyle üstesinden gelinebilir. Sosyal fobide bilişsel davranışçı terapi yöntemi sıklıkla uygulanmaktadır.

Uzman Klinik Psikolog Seda Kandur
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seda KANDUR'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Mutsuz Olabilirim Kasım 2017
◊ Bedenim Ne Söylüyor? Ekim 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:57
Top