2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sakın Korkma Annecim!
YAZI #5166 © Yazan Psk.Dnş.Nigara ÖZAK | Yayın Kasım 2018
Görüşme için bekleyen anne ile çocuğun yanına gittiğimde çocuk masada boyama yaparken annede sessizce etrafı izliyordu.“buyurun sizi görüşmeye alayım,ama oğlunuz azıcık burada beklesin.”dedim.Ufaklık bana bir bakış atıp işine tekrar koyulurken annesi de ayağa kalktı.Kapının eşiğinde,anneye önden yol vermiş geçmesini bekliyordum ki;anne oğluna yönelip”annecim sakın korkma tamam mı?Ben buradayım” dedi…Ve olan oldu.Çocuk kâğıdı,kalemi bırakıp ağlamaya başladı.Kısa bir sakinleştirme çabasının ardından görüşme odasının kapısının önünde beklemeye ikna edebildik.
Anneye “şikâyetiniz nedir?”diye sorduğumda cevabı:Oğlumun korkuları var.Bir odadan öbürüne tek başına geçemediği gibi,geceleri de bizimle uyuyor.Yatağına yatırdığımızda saatlerce ağlıyor.Şeklinde oldu.
Doğrusu beklediğim bir cevaptı zira odaya geçinceye kadar gördüklerim analiz için yetmişti.Yine de sormaya devam ettim. ● Biraz önce oğlunuza“annecim korkma!”dediğinizi duydum.Size korkuyorum dedi mi? -hayır ●Peki korkmasını gerektirecek bir ortam var mı? -hayır ●Neden korkma dediniz? - (cevap yok)
Maalesef bu tutumla sık sık karşılaşıyorum.Ebeveynler farkında olmadan kendi kaygı ve korkularını çocuklarına geçiriyorlar.Çocuğu asıl korkutan kendinden emin,mücadeleci ve çözüm odaklı bir anne baba görememektir.
Çocuklarla iletişimde verdiğimiz mesajlara dikkat etmeli ve gerçekçi olmalıyız.Yoksa ipin ucu korkudan kaygı bozukluğuna, oradan takıntılara,takıntılar panik atağa o da ağır depresyona kadar sürükleye biliyor insanı.
Peki nelerden korkmalıyız?Yaşamı boyunca insan harama düşmekten,kalp kırmaktan,kötülüklerden ve kötülerden olmaktan korkmalı.Bunların dışında,aç kalmaktan,işsiz kalmaktan küçük düşmekten,yalnız kalmaktan,anlaşılamamaktan,gelecekten,ölmekten,kaybetmekten,hatta kendinden bile korkmanın şerrinden peygamber efendimiz(sav)'in duası ile:“Allah’ım korkaklığın şerrinden sana sığınırım”diyerek en Emin olana,Allah’a sığınmalı.
Ve hepimiz altta yazan bu hadis-i şerifi iyice anlayip,uygulayarak yaşamımıza anlam katalım.
Ebu Zer (ra)’dan:Rasulullah (sav)buyurdular ki:“Nerde olursan ol!Allah’tan kork!Kötülüğün (hemen)ardından onu hemen silecek bir iyilik yap!İnsanlara iyi ahlakla davran!”
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nigara ÖZAK Fotoğraf
Psk.Dnş.Nigara ÖZAK
Kocaeli
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nigara ÖZAK'ın Yazıları
► Sakın Beni Bırakma Anne! Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sakın Korkma Annecim!' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Küsen İnsan Psikolojisi Aralık 2021
◊ Engelli Koşucularıyız Aralık 2021
◊ Gerçek Mutluluk Huzur Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:59
Top