2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı; ‘’annenin Kaybı’’
YAZI #5184 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN | Yayın Kasım 2018
Kıskançlık TDK’ya göre; ‘’Bir kimse bir üstünlük gösterdiğinde veya sevilen birisinin, başkası ile ilgilendiği kanısına varıldığında takınılan olumsuz tutum, günücülük, hasetçilik, hasetlik, hasutluk’’ şeklinde ifade edilmektedir.
Kıskançlık insan gelişiminde her yaşta baş edilmesi zor olan doğal bir duygudur. Toplumda olumsuz bir tutum olarak görülen bu duyguyu yetişkinler çoğu zaman gizleyebilirler fakat çocuklar gizleyemezler.
Kardeşinin olacağını bilmesi çocuğun yaşayacağı duyguya hazır olması anlamına gelmez. Çocuk, kardeşi bir oyun arkadaşı olarak düşünür; gelecek fakat istemediğinde gidecek bir oyun arkadaşı gibi. Oysaki durum öyle değildir. Kardeşi doğan çocuk anne babasının sevgisini paylaşmaya başlar. İşte çocuk bu duyguya kardeşi olacağını bilse de hazırlık yapamaz.
Eğer duygularını fark edip, konuşan ve bunları konuşurken eleştirmeyen ebeveynler varsa çocuk da kendi duygularını ifade edebileceği bir alana sahip olduğunu bilecek ve duygularını ifade edecektir. Bu duygusal yükü hafifleten de ancak bu olacaktır. Çocuk öfkelendiğini, kıskandığını söyleyebiliyorsa bu duyguları daha hafif yaşayabilir.
Burada çocuğun hissettiği kıskançlığı ‘’annenin kaybı’’ olarak ifade etmek de doğru olacaktır. Annenin sevgisini göstermeye devam etmesine rağmen çocuk ‘’annenin sevgisini’’ sorgulamaya devam eder. Bu sorgulama devam ettikçe davranışlarda değişiklikler görülür artık evin büyük çocuğu için. Anneyi öfkelendirebilecek davranışlar sergileyebilir, doğumla yavaşlayan anneyi hareketlendirmeye çalışacağı davranışlar sergileyebilir, sık sık uykudan uyanabilir, ağlama nöbetleri yaşayabilir, sakinleşmekte güçlük çekebilir, içine kapanabilir, alta kaçırma gibi regresyonlar yaşabilir. Kardeşine zarar vermek isteyebilir bazen bunu eyleme geçirebilir. Tüm bu durumlarda izlenecek en güzel yol konuşmaktır. Duygularını ifade etmesi için alan açmak, onu her koşulda sevdiğinizi ve ondan vazgeçmediğinizi duyurmak çok önemlidir. ‘’ kızgınsın, öfkelisin, bunları konuşabiliriz ‘’ şeklinde duygularını kabul ettiğinizi belirten konuşmalar rahatlamasına yardımcı olabilir.
Kardeşler tartışmalar yaşayabilirler, bazen kavga edebilirler. Böyle durumlarda en iyi çözüm araya girmemektir. Haklıyı haksızı sizin seçmeniz problemi uzatabilir. En iyi yol kendilerinin anlaşmalarıdır. Eğer anlaşamazlarsa biraz uzak kalmalarını sağlamak başka bir çözüm yolu olabilir böylece hem birbirlerini özler hem sakinleşirler. Büyük çocuktan ‘’olgunluk’’ beklenmemeli, küçük çocuk ‘’korunması gereken’’ olarak düşünülmemelidir.
Eğer ruhsal olarak yaşanan duygu çok yoğunsa ve krizler devam ediyorsa çocuk rahatlayamıyorsa, uzman desteği ile daha anlaşılabilir hale gelebilir ve rahatlayabileceği bir dengeyi bulabilir.
Uzman Klinik Psikolog ŞEYMA AĞAR
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma AĞAR PEHLİVAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN'ın Makale ve Yazıları
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif Can ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı; ‘’annenin Kaybı’’' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Duygusal Ensest/İstismar Ağustos 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:26
Top