2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi (Toplumsal Kaygı Bozukluğu)
YAZI #5226 © Yazan Psk.Makbule UZUN ÇINAR | Yayın Aralık 2018
Hepimiz aşırı sessiz ya da utangaç görünen çocuklarla karşılaşmışızdır. Böyle çocuklar aile, yakın arkadaş gibi alışık oldukları çevre ile ilişkilerinde sıkıntı yaşamazlar fakat; uzun süre vakit geçirmelerine rağmen yabancılardan kaçınırlar ve onlarla konuşmazlar. Öyle ki bu durum konuşmayı tamamen reddetmeye (seçici konuşmama) de varabilir. Yaşanan bu sıkıntılı duruma sosyal fobi diyoruz. Toplumsal kaygı bozukluğu olarak da bilinen sosyal fobi, kabaca kişinin başkalarının varlığı ile ilgili sıkıntı duyduğu bir anksiyete (kaygı) bozukluğudur. Bu rahatsızlıkta kişi başkaları tarafından değerlendirilebilecek olduğu toplumsal durumlar söz konusu olduğunda mantıklı olmayan, ısrarlı ve belirgin bir korku ve kaygı yaşar. Bu kaygının bir sonucu olarak, utangaç bir tutum sergiler ve değerlendirilebileceği durumlardan genellikle kaçınmaya çalışır. Kaçınmanın yerine kişi, yoğun bir korku ve kaygı ile bu durumlara katlanmaya da çalışabilir. Olumsuz olarak değerlendirilecek bir şekilde davranmaktan ve yaşadığı kaygı belirtileri sebebiyle küçük düşmekten, dışlanmaktan ve kırılmaktan korkar. Yaşadığı korku ve kaygılar toplumsal alanda, iş ile ilgili alanlarda ya da diğer alanlarda işlevsellikte bir düşüşe yol açarak kişinin rutin normal yaşantısını ve ilişkilerini zora sokar ve sekteye uğratır. Ayrıca sosyal fobide yaşanan korku, anksiyete ve kaçınma durumları sürekli yaşanan bir durum olup altı ay ya da daha uzun sürmesi tanı konulmasında önemli bir diğer kriterdir. Daha net anlaşılabilmesi için aşağıda sosyal fobi yaşayan kişilerin kaygı duyduğu ve kaçındığı durumlardan bazıları sıralanmaktadır:

• İnsanlarla karşılıklı konuşmalar,

• Tanımadık insanlarla karşılaşmak,

• Tüm dikkati üzerinde toplamak,

• Topluluk karşısında gösteri, konuşma, hareket gibi performanslarda bulunmak,

• Dışarda yemek yemek,

• Okulda tahtaya yazı yazmak,

• Bir grup karşısında yüksek sesle konuşmak,

• Bir ön hazırlık yapmaksızın toplantılarda konuşma yapmak,

• Romantik bir ilişki amaçlı birisiyle tanışmak ya da cinsel anlamda yakınlaşmak,

• Yetkisi kendisinden daha fazla olan biriyle konuşmak,

• Başkalarının olduğu bir odaya girmek,

• Çok iyi tanımadığı bir kişinin gözlerine doğrudan bakmak,

• Çok iyi tanımadığı bir kişiye farklı görüş beyan etmek ya da hoşnutsuzluğunu dile getirmek,

• Evinde misafir ağırlamak.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Makbule UZUN ÇINAR Fotoğraf
Psk.Makbule UZUN ÇINAR
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Makbule UZUN ÇINAR'ın Makale ve Yazıları
► Toplumsal Kaygı (Sosyal Fobi) Psk.Dnş.Melek YILDIZ TÜRK
► Sosyal Kaygı (Fobi) Bozukluğu Psk.Ahmet YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi (Toplumsal Kaygı Bozukluğu)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bebeğin Ruhsal Doğumu Kasım 2016
► Canlı Bomba Psikolojisi Aralık 2015
► Takıntılarımız Aralık 2015
◊ Aile Danışmanlığı Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:53
Top