2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zamanı Etkili Kullanma
YAZI #5229 © Yazan Uzm.Psk.Gizem DURAN TÜZER | Yayın Aralık 2018
“Keşke biraz daha zamanım olsaydı!” Siz de sık sık böyle düşünüyor musunuz? Aslında tüm insanlar zaman konusunda eşittir.

Zaman geçtiğinde bir daha geri alınamaz. Öyleyse en iyisi sahip olduğumuz zamanı akıllıca kullanmaktır. Peki nasıl?

Eğer üretken insanlar arasında yer almak istiyorsak, zamanla ilgili düşüncelerimiz ve söylediklerimiz olumlu olmalıdır. Ör: “Zaman hep benim yanımdadır” “Zamanım her şeye yeter” gibi.

Sabah uyandığımız andan itibaren uyguladığımız güne başlama alışkanlıklarımız, dünya ile etkileşime geçmeden önce kendimizi hazırlamamız açısından oldukça önemli. Bunların içerisinde; meditasyon yapmak, sevdiklerinizle zaman geçirmek, egzersiz yapmak, kahvaltı yapmak, kitap okumak ya da kitap yazmak gibi farklı, hoşunuza giden, size ait, enerjinizi yükselten alışkanlıklar olabilir. Güne başlama alışkanlıkları, sizi başarı için fiziksel ve psikolojik olarak hazırlayacaktır.

Zamanı etkin bir biçimde kullanmak için öncelikle bir günde, yani 24 saatte ne yapıyoruz? Adım atmadan önce bunu öğrenmeniz yararınıza olacaktır. Genel olarak yaşamımızın;

%32’sini uyuyarak
%20’sini çalışarak
%10’unu yemek yiyerek
%9’unu seyahat ederek
%8’ini kişisel bakım yaparak
%8’ini öğrenerek
%7’sini bekleyerek
%6’sını diğer faaliyetlerle geçiririz.
Programlı Olun

Yapmanız gereken önemli veya acil işlerin bir listesini hazırlayın. Takvimleme yapın. Yapılacak işlerinizi zaman sırasına koyun.

ÖNCELİKLERİNİZİ SIRALAYIN

SAĞLIK
AİLE
İŞ
EĞİTİM
ARKADAŞLAR
MANEVİYAT
TOPLUMSAL FAALİYETLER
EĞLENCE vs.
Etkili bir zaman yönetimi yapabilmek, yapacağınız işleri ve kendinize ayıracağınız zamanı verimli bir şekilde kullanabilmek için, yaşadığınız zaman süresi içinde istenen düzeyde planlayabilmek ölçütünüz olmalıdır. Planlama yaparken dikkat edecekleriniz;

Zor olandan kolay olana doğru işleri yapmak,
İşleri planlanan gün ve saate göre yapmak, sürüncemede bırakmamak,
Bir işi bitirmeden diğerine geçmemek,
Yapılan işe pürdikkat konsantre olmak,
Yaratıcılıkla ilgili faaliyetler için zaman ayırmak,
Rutin işlerden kaçınmak,
Gereksiz ayrıntılardan uzak durmak,
Toplantıları zamanla sınırlamak,
Engellenmeden çalışılabilecek saatler belirlemek,
İş paylaşabilecek eleman yetiştirmek.
Zamanınızı ve enerjinizi tüketmekten başka bir işe yaramayacak önemsiz işleri erteleyin veya iptal edin. İşinizi bitirdiğiniz için fazladan zamanınız kaldıysa daha sonra yapmayı planladığınız şeyleri bu arada yapabilirsiniz.

Plan yaparken unutmamanız gereken üç önemli nokta; ruhsal, fiziksel ve zihinsel durumunuz.

Daha verimli çalışabileceğiniz, üretken olduğunuz saatleri önemli işlere ayırmaya,
Günü ayrıntılı planlamaya, ancak beklenmeyen durumlar için esnek olmaya,
Başlama zamanlarına sadık olmaya,
Planınızı gerçekleştirebilmek için çevrenizdekilere gerektiğinde “Hayır” diyebilmeye,
Her sabah, kendinize 10-15 dakikalık planlama zamanı ayırmaya ve küçük notlar alabileceğiniz bir ajanda edinmeye ya da cep telefonu uygulaması kullanmaya,
Günü hep olumlu biçimde tamamlamaya,
Gerçekçi plan hazırlamaya ve günlük planın esiri olmamaya,
Ödüllendirici olmaya, (planınızı gerçekleştirdiğinizde kendinizi takdir edebilmelisiniz.)
Değerlendirme yapmaya (planımı uygulayabildim mi, yolunda gitmeyen neydi, neleri yeniden düzenlemeliyim gibi) özen göstermeniz planınızın verimli ilerlemesine yardımcı olacaktır.
Boşuna zaman harcamanızı gerektirecek veya önemsiz şeylere hayır demeyi öğrenin.

Erteleme
Etkili zaman yönetimi için tehlikeli olan bu davranış, gündelik hayatınızda ki ertelediklerinizle başlar ve ardı sıra gelen artçı şoklarla yoluna devam edecektir.

İş ve dinlenme arasında denge kurun. Uykunuzdan kısmayın.

Dinlenmek için zaman ayırın. Genelde yetişkinlerin fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak yenilenebilmesi için ortalama sekiz saatlik bir gece uykusuna ihtiyacı vardır. Uyku, zamanı kullanmanın iyi bir yoludur. Konsantre olmayı kolaylaştırır ve hafızayı güçlendirir, bu da öğrenmeyi hızlandırır. Öte yandan uyku eksikliği öğrenmeyi zorlaştırır, kaza ve hata yapma riskini artırır ve sinir bozukluğuna yol açar.

Zaman yönetimi tamamen bireysel bir durumdur. Yani tamamen sizin çabanıza bağlıdır. Zaman yönetimi için gerekli olan tek şey kendinizdir. Buna zihinsel olarak hazır olmanız gereklidir. Etkili zaman yönetimi sayesinde, iş hayatınız ve sosyal yaşantınızda sorunları minimize etmeyi ve zamanı iyi kullanmayı düzen haline getirmeniz önemlidir.

Unutmayın! Gün herkes için 24 saat…
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem DURAN TÜZER Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem DURAN TÜZER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem DURAN TÜZER'in Makale ve Yazıları
► Kendinizin Kullanma Kılavuzunu Keşfedin! Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
► Yüzleşme Zamanı Psk.Serap DUYGULU
► Doğayla Dans Zamanı Psk.Ruşa ÇAMLIBEL
► Zamanı Yönlendirmek Elimizde mi? Psk.Dnş.İrem TUNAR
► Zamanın Önemi: Zamanı Harcarken Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Karne Zamanı ve Anne Babaların Tepkileri Psk.Selin ALKIŞ AYTEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Zamanı Etkili Kullanma' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Lohusa Sendromu Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:13
Top