2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Salça
YAZI #5238 © Yazan Dyt.Berna UDGU | Yayın Aralık 2018
SALÇA
Her yaz salçalar, konserveler, kurutmalıklar yapılır artık kışa hazırız içimiz rahattır. Bir de salçanın lezzet dışında sağlık açısından değerlendirmesini yapalım.
Salçanın ana maddesinden; domatesden başlayalım. En fazla domatesde bulunan ve bilinen en etkili antioksidan olan Likopen vücut tarafından üretilemeyen bir pigmenttir.
Likopenin antioksidan özellikli olması kanser hastalıklarının görülme olasılığını düşürür ve cildin geç yaşlanmasını sağlar.
-Yapılan bir çok araştırma Likopenin öncelikle prostat kanseri olmak üzere, sindirim sistemi, rahim, meme, mide ve akciğer kanserine karşı koruyucu olduğunu göstermiştir . Bunların yanı sıra likopenin kalp ve damar hastalıklarını önlediği bildirilmiştir.
-Ayrıca Likopenin kan basıncını düşürdüğü,
-Cildin oksijeni daha iyi kullanmasını sağladığı, cilde gerginlik, parlaklık, canlılık kazandırdığı, .
-Vücudun bir takım besinleri daha iyi sindirmesine yardımcı olduğu, cilde gerginlik, parlaklık, canlılık kazandırdığı,
-Osteoporoz riskini azalttığı da bildirilmiştir.
Domates salçasına gelince: Yemeklerimize renk ve tat veren, Türk mutfağının vazgeçilmezi ( iyi ki vazgeçilmezi) domates salçası sağlık açısından da çok önemli. Likopen içeriğiyle dikkat çekiyor. Isıtma işlemiyle genelde vitamin ve minerallerde kayıplar yaşanır, ancak likopen ısıtıldığında aktif hale gelir ve vücut tarafından kullanımı artar. Bu nedenle salçada bulunan likopen çok değerlidir. Özellikle yemek pişirilirken kullanılıyor olası vücut tarafından kullanımını artırmaktadır çünkü emilimi için bir miktar yağ gerekmektedir.

Diyetisyen
Berna Udgu
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berna UDGU Fotoğraf
Dyt.Berna UDGU
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi45 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Berna UDGU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Salça' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ D Vitamini Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:12
Top