2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadın Ağız ve Diş Sağlığı/ Women's Dental Health
YAZI #5266 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Aralık 2018
Kadın ağız ve diş sağlığının erkeklerden farklı değerlendirilmesinin en büyük nedeni östrojen hormonudur. Bir diğer nedeni de hamilelik ve gebelik dönemindeki değişimlerin, kadın ağız ve diş sağlığını etkilemesidir. Hamilelik ve gebelik döneminde anne hem kendi dişlerine iyi bakmalı hem de bu dönemde dikkatli beslenerek bebeğinin dişlerinin sağlığı için iyi bir başlangıç yapmalıdır.
Kadınlarda erkeklere oranla kemik yoğunluğu farklı olduğundan, yine hormonal değişimlerinin yoğun olduğu MENOPOZ döneminde kemik kayıpları ve diş eti çekilmeleri çok normaldir. ÖSTROJEN hormonu kadınlarda ergenlikten itibaren sürekli her ay değişim göstermektedir. Özellikle menstrual dönemlerde diş etleri daha hassas hatta kanamalı olabilir.
Hamilelik döneminde özellikle ilk üç ay değişen hormonlar ve annenin vücudunun bir bebeği taşımasına hazırlığı vücut direncini değiştirir. Hamilelik öncesi kişinin eğer diş eti problemi varsa, bu hamilelik döneminde ciddi sıkıntı yaratır. Diş eti kanamaları ve ağız kokusu hiç istenmeyen bir durumdur. Üstelik yapılan araştırmalar şunu ispatlıyor ki; hamilelik döneminde annenin diş eti problemleri, yani diş eti iltihabı var ise DÜŞÜK DOĞUM ihtimali ve ERKEN DOĞUM RİSKİ vardır. Bu nedenle hamileliğe girmeden önce mutlaka bir diş hekimine gidilerek ağzın tüm röntgeni çekilmelive tüm dişlerin bir check-up'ı yapılmalıdır. Şayet gömülü yirmi yaş dişi var ve bu dişler hamilelikte sorun çıkarabilecek ise, hamilelikten önce bu dişler çekilmelidir.
Diş ve diş etleri problemli ise tedavi edilmeli, dişlerde çürük var ise mutlaka tedavi edilmelidir. Hamilelik esnasında ilk üç ayı tamamladıktan sonra ve 6 ayda bir diş etleri kontrol edilmelidir. Dişler hamilelik esnasında mutlaka düzenli fırçalanmalı, ağız ve diş sağlığını destekleyen yiyecekler ile beslenmelidir. Bitkisel çaylar, ada çayı, yeşil çay ağız ve diş sağlığına iyi gelen çaylardır.
Östrojen hormonu çok önemlidir, çünkü östrojen hormonunun diş etleri ile direk bağlantısı vardır. Diş etlerinde fazlalığı ve azlığı sağlık açısından önemlidir. Diş etlerinde östrojen hormonunun değişimi menopoz, menstrual dönemler ve hamilelik dönemlerinde diş eti hastalıklarına davetiye çıkarır. Diş etlerini bu anlamda koruyan en önemli vitamin C vitaminidir. Meyve ve sebzeler C vitamini açısından çok faydalıdır. Ama içerdiği asit nedeniyle meyve ve sebze tüketiminin ardından diş fırçalama ve kullanılan macunun asit dengeleyici olması çok önemlidir. Meyve ve sebze, özellikle çiğ sebzeler, salata olarak tüketildiğinde içerisindeki sirke ve limon diş minelerini aşındırır. Bu durumda bir parça peynir asidik ortamı dengeler, portakal suyunun yanında tost yemek gibi.
Özetle kadınların ağız ve diş sağlının erkeklerden farklı olmasının en büyük nedeni kadınlarda östrojen hormonun hâkimiyeti ve değişimidir ayrıca kemik yapısının yoğunluğunun erkeklerden farklı olması da dişteki saran koruyan kemiği etkilemektedir. Bütün bu durumlar düzenli diş hekimi kontrolleri, düzenli ağız ve diş bakımı ile düzenlenebilir.


WOMEN’S DENTAL HEALTH

The most important reason of evaluating women’s dental health separately from men’s dental health is estrogen hormone. Another reason is effect of changes on the body during pregnancy. During the pregnancy, mother should good take care of her teeth and mouth and also she should be careful about her diet in order to make a good start for her baby’s dental health.

Since women’s bone density is different from men’s, during the menopause (climacteric), which also causes so many hormonal changes, it is normal to have bone loss and gingivitis. Estrogen hormone changes every month starting from the puberty for women. Especially during the menstrual period, gum can be more sensitive and even bleeding.

Especially first three months of pregnancy; changes on hormone levels and body preparation for carrying the baby, changes body resistance too. If the mother has already gum problems before pregnancy, it can cause serious problems during the pregnancy. Bleeding gum and smelly breath are very unwanted situations in this case. Moreover, risk of the miscarriage and premature birth because of gum problems have proven by scientific researches. That’s why before pregnancy a visit to the dentist for having a full x-ray of the mouth and get a check up for all teeth is a must for women. If she has problematic impacted wisdom tooth, it should be extracted before pregnancy.

If teeth and gum have problems, especially if there is a cavity, they should be treatedfor sure. During the pregnancy, at the end of the three months gum should be checked again, after that once in a six months regular check ups should continue. In that period, teeth should be brushed regularly and mother should eat supportive food for dental health. For example herbal teas like sage tea and green tea are good for dental health.

Estrogen hormone is extremely important, because it has direct connection with gum. Having it more or less than normal effects our health. Change of the estrogen during menopauses, menstrual period and pregnancy invites gum diseases. In that case, best protection for the gum is vitamin C. Fruits and vegetables are so beneficial to get vitamin C. However, since they contain acid, after consuming fruit and vegetables, tooth brushing and using acid balancer toothpaste is very important. When we consume especially raw vegetables as salad, vinegar and lemon can corrode enamel. In this case, one piece of cheese balances the acid. It is like eating toasted bread with orange juice.

To sum up, the most specific difference between women and men dental health is dominance and change of estrogen hormone. Also bone density difference effects protective and embracing bone on the tooth. All these situations can be under control by visiting your dentist regularly and good self-dental care.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Makaleleri
► Ağız ve Diş Sağlığı Dt.Gizem ARSLANOĞLU
► Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
► Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Dr.Dt. Kerime Gözde IŞIKSAL
► Bebekler ve Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kadın Ağız ve Diş Sağlığı/ Women's Dental Health' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:17
Top