2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı
YAZI #5290 © Yazan Uzm.Psk.Melis TİFTİKCİ | Yayın Ocak 2019
Bu sınav için zor da olsa kendisini motive etmiş, masanın başına geçip çalışmıştı. Çalışırken arada kafası dağılıyor olsa da bir şekilde ders notlarına geri dönüyordu. Sınavda çıkacak olan birçok konunun ne kadar gereksiz olduğunu düşünmeden edemiyordu. Bu aklına geldikçe de derslerden iyice soğuyordu. Sınavdan önceki gece biraz mide bulantısı var gibiydi, son günlerde zaten zor uyuyorken bu gece iyice zor oldu ama neyse ki bir şekilde uyuyabilmişti. Sınav sabahı yataktan çok zor kalktı, sınav notlarına şöyle bir göz attı ama okuduklarını dün gece kadar iyi hatırladığından emin değildi. Bir anda tedirginleşti, midesine giren hafif kramp ile birlikte ve aklından şu düşünce geçti “keşke bir mucize olsa da sınava gitmekten kurtulsam”.

Beklediği mucize gerçekleşmemişti. Sınav saati geldiğinde kağıtlar dağıtılırken kalbinin hızla çarptığını farketti, bu çok fazlaydı, kendisini toparlayıp sınava konsantre olması gerekiyordu. Sorulara şöyle bir göz attı. Sorulardaki konular tanıdık geliyordu ama hangi sorudan başlayacağını bilemiyordu. Hatta bir soruyu tam okumadan bir sonrakine bakıyorken buluyordu kendisini. Fazlaca telaşlıydı. Soruların yanıtlarını daha dün akşam okuduğundan emindi ama neden şimdi tam olarak hatırlayamıyordu? “Aptal olmalıyım” diye düşündü. Kendisi 3 gündür bu sınavı aklından çıkaramıyor ve hazırlanıyorken ön sıradaki arkadaşı dün akşam sadece 1 saat konulara baktığını söylemişti ve şimdi kağıdına kapanmış, harıl harıl soruları yanıtlıyordu. Sınavı iyi geçmezse sonuçlar açıklandığında evdekilere nasıl söyleyecekti? Sanki hiçbir zaman mutlu olamayacakmış gibi hissetti...

İleri düzeyde sınav kaygısı, yukarıdaki örnekte olduğu gibi sınava yoğun çalışmış ve hazırlanmış öğrencilerde görülebildiği gibi yeterince hazırlanamamış öğrencilerde de karşımıza çıkabilmektedir. Sınav kaygısına neden olabilecek bazı nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gerçekçi olmayan düşünce biçimleri
- Mükemmeliyetçilik
- Rekabetçi kişilik yapısı
- Sosyal çevrenin yüksek beklentisi
- Sosyal çevreden gelen başarı baskısı
- Sosyal çevrenin kendisini başkalarıyla kıyaslaması
- Ulaşılamayacak hedeflerin belirlenmesi
- Plansız ders çalışma alışkanlığının olması
- Sınava yeterince hazırlanamamış olma
- Koşulsuz sevgi ile büyümemiş olma

İleri düzeyde sınav kaygısı yaşayan kişilerde görülen bazı belirtiler ise şunlardır:
- Kaygı içeren düşünceler
- Bulunduğu ortamdan uzaklaşma isteği
- Yorgunluk - halsizlik
- Kalp çarpıntısı
- Hızlı nefes alıp verme
- Gerginlik – sinirlilik hali
- Aşırı terleme
- Titreme
- Dilin damağın kuruması
- Uyku düzensizliği
- Yeme alışkanlıklarında değişiklik
- Konsantrasyon bozukluğu
- Mide şikayetleri
- Bağırsak hareketlerinde değişiklik
- Telaş
- Baş ağrısı

Sınav kaygısı ile başetme yolları ve teknikleri üzerine kişiyle birebir çalışılabildiği gibi ailenin de sürece dahil olmasıyla birlikte daha da verimli bir ilerleme kaydetmek mümkündür. Psikolojik destek almanın ertelenmesiyle birlikte kişide daha ileri düzeyde kaygı bozuklukları oluşabileceği gibi depresyon da görülebilmektedir.

Çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceği için bu gibi durumlarda ertelemeden bir uzmandan destek alınması tavsiye edilir.

Uzm. Psk. Melis Tiftikci
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melis TİFTİKCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Melis TİFTİKCİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melis TİFTİKCİ'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Evlendik Peki ya Sonra? Şubat 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:42
Top