2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşları Yeşillik Tüketimi Çeşitliliği Neden Önemlidir?
YAZI #5340 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Ocak 2019 ÇOK OKUNUYOR
“Muhabbet kuşları nispeten küçük kuşlar olabilirler, ancak vücutlarında 3000 tüye sahiptirler”https://www.instagram.com/tolgay532251/
Muhabbet kuşları hangi sebze meyveleri yiyebilir?
Havuç (Sıkça tüketilebilir, dilimleyerek ya da rendelenmiş olarak verilebilir)
Marul (Fazlası ishale neden olur)
Maydanoz (C vitamini deposudur. Fazlası kalsiyum eksikliği olan kuşlarda zararlı olabilir)
Brokoli (Sıkça tüketebilirler)
Karnabahar yaprağı (Sıkça tüketebilirler)
Lahana ve Kara Lahana (Fazlası ishale neden olur)
Ispanak (Fazla tüketimi kemik gelişimine zarar verir)
Pancar yaprağı (Fazla tüketimi kemik gelişimine zarar verir)
Şalgam yaprağı (Fazla tüketimi kemik gelişimine zarar verir)
Elma, Erik, Şeftali, Kayısı ve Kiraz yiyebilirler ancak bunların çekirdekleri zehirli olabilir. Kuşlarımıza bu meyveleri verecekseniz dilimleyip çekirdek kısımlarını çıkararak vermenizi tavsiye ederiz.
Domates'in kendisi kuşlar için yararlıdır ancak sap ve yaprağı kuşlara toksiktir, kuşlarımıza verirken bunları ayıklamayı unutmayın.
Patates'in haşlanmış olarak verilmesi faydalıdır ancak çiğ olarak verilmemelidir.

Aşırıya kaçmamak kaydıyla verilebilecek diğer meyve ve sebzeler: Armut, Üzüm, Kivi, Dut, Kavun, Çilek, Ayva, Ananas, Portakal ve Mandalina Kabuğu, Biber, Roka, Tere, Patlıcan, Semizotu, Pazı, Salatalık, Bezelye (pişmiş), Barbunya (pişmiş), Fasulye (pişmiş), Balkabağı, Kereviz (sap kısmı), Salatalık (fazlası zararlıdır), Pırasa, Limon-Portakal-Karpuz Çekirdeği.

Muhabbet kuşları için zararlı yiyecekler nelerdir?

Tuz ve tuz içeren tüm yiyecekler, sodyum zehirlenmesine yol açabilir. Kuşun aşırı miktarda su içmesine ve idrar yapmasına, depresyona, kalp ve böbrek tahribatına, sinirsel hiperaktiviteye, titreme nöbetlerine ve sonunda beyin kanaması ve ölüme sebep olabilir. Vücut ağırlığı 50 gram olan bir muhabbet kuşuna bir patates cipsinin çeyrek kadarını yedirmek, insanın bir oturuşta 350 tane yemesine eşittir.

Şeker ve şekerli besinler, sindirim sistemleri tohum ve tane yemek için yapılanmış kuşlarda birçok sağlık sorununa ve fazla tüketildiğinde ölüme yol açabilir.

Çikolata ve kakaolu yiyecekler, içerdiği teobromin nedeniyle kuşlar ve tüm evcil hayvanlar için sadece zehirdir. Kahve ve kafein içeren besinleri de bu gruba dahil edebilirsiniz.

Limon ve Greyfurt, asit oranı yüksek olması nedeniyle risklidir.

Sarımsak ve soğan, alyuvarların tahribatına ve sindirim sistemi sorunlarına yol açar.

Mayalı yiyecekler ve mantar, çok ciddi sindirim sorunlarına sebep olur.

Avokado, kuşlar için en tehlikeli yiyeceklerden birisi. Muhabbet kuşları için toksik bir gıda olması nedeniyle solunum durmasına, kalp etrafında sıvı toplanmasına ve ani ölüme sebep olabilir.

Süt vb. laktoz içeren gıdalar, muhabbet kuşları için toksik etki yapabilir, ishale neden olabilir.

Yaş Hurma, şeker oranı yüksek bir gıdadır.

Alkol ve alkol içeren yiyecekler, çok az miktarlarda bile olsa, kuşlar için ölüme neden olabilir.

Yer Fıstığı'nın kabuğunda mantar rahatsızlıklarına neden olacak bakteriler bulunmaktadır

Sodalı ve karbonatlı besinler, sindirim sisteminde sorunlara yol açar.

Abur cubur yiyecekler kesinlikle kuşlarımıza verilmemelidir. Her tür cips, bisküvi, şekerleme vb. ürünler; kuşun sindirim sistemini çökertir, karaciğer ve böbrek iflasına yol açabilir.

Muhabbet kuşlarınıza taze meyve sebze vermeye çalışın. Kurutulmuş meyve verecekseniz; işlemden geçmemiş, şeker eklenmemiş, boya katılmamış, güvenilirliğinden emin olduğunuz kuru meyveleri almaya dikkat edin.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşları Yeşillik Tüketimi Çeşitliliği Neden Önemlidir?' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:01
Top