2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Papağanlarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?
YAZI #5348 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Ocak 2019
* Düzgün ve doğru beslenme sağlıklı bir evcil hayvana sahip olmanın ilk şartıdır.
* Papağanlar doğal ortamlarında vakitlerinin büyük bir bölümünü yiyecekleri aramak, sert kabuklu yemişlerin(ceviz, fındık vs), meyvelerin, tohumların ve sebzelerin kabuklarını ayıklayarak yemeğe hazır hale getirmek ile geçirirler. Dolayısı ile beslenme sadece yemek yemek için doğal bir ihtiyaç değil günlük yaşantısının bir parçası olan aktiviteler bütünüdür. Ev ortamında yasayan papağanlar, vahşi doğadaki gibi yiyecek aramak durumunda olmadıklarından bu uğraş yerine geçecek benzer aktiviteler, oyunlar geliştirmek kusun doğal dengesini sağlaması ve oluşabilecek davranış bozukluklarının(bağırma, ısırma, tüy yolma vs...) önüne geçilmesi açısından önemlidir.
* Papağanınız beslenmesinde öncelikle aşağıda belirtilen ana kurallara dikkat etmek gerekmektedir.
* Genellikle” papağanların temel beslenme ihtiyaçları insanlarınkinden farklı değildir.
* Doğal yollardan alınan vitaminler kimyasal olarak kullanılan vitaminlerden daha faydalı ve daha az tehlikelidir.
* Papağanlar çoğu zaman değişime ve/veya değişikliklere karşı koyarlar. Bu yabani hayvanlarının doğasından gelen bir özelliktir. Vahşi yasamda anne ve baba Olgunlaşma sürecinde yavruya hangi yiyeceklerin nasıl seçileceğini, ne şekilde yeneceğini öğretir. Yavru olarak alınan veya elde yetiştirilen papağanlarda ise bu görev sahiplere düşmektedir. Yeni bir yiyeceğe alıştırmak biraz zaman alabilir ancak zorlamadan ısrarcı olmak gerekmektedir.
* Papağanlar çevresinde yasayan sürüyü(ki evimizde bu bizleriz) birçok konuda olduğu gibi yemek seçmek ve yemek için de örnek model olarak alırlar.
* Olumlu alışkanlıklar genç yaslarda daha kolay edinilir.
* Aşırı yağlı, içinde koruyucu ve/veya doğal olmayan katkılar içeren yiyecekler papağanlar için uygun değildir.
* Papağanlar her zaman kendileri için en faydalı yiyecekleri seçerek yemezler, çeşitli yiyeceklerin olduğu bir kaptan en fazla beğendiklerini tercih ederler.
* Yiyeceklerin ve suyun tazeliği, temizliği kesinlikle kontrol edilmelidir. Bozuk, küflü ve bayat yiyeceklerin verilmemelidir.
* Ne yazık ki birçok papağan sahibi ve satıcısı, uğraşmamak, zamansızlık, bilgisizlik nedeni ile kuşları tek tip besinle (özellikle çekirdek) beslemekte buda maddi ve manevi olarak önemli bir değere sahip olan papağanların zaman ile hastalanmalarına ve yaşamlarının kısalmasına hatta ölümlere sebep olmaktadır.#papağanveteriner #
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Papağanlarda Rutin Bakım Vet.Hek.Akif DEMİREL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Papağanlarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:50
Top