2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evcil Kuşlarda En Sık Görülen 10 Hastalık Öz-Vet Line Vet Hek Ali Tolgay Aytar
YAZI #5411 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Ocak 2019
Evcil Kuşlarda En Sık Görülen 10 Hastalık Hangileridir?Öz-Vet Line Vet Hek Ali Tolgay Aytar
YAZI #4783 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR Şu anda TavsiyeEdiyorum.com\'da!Şu anda Sitemizde! | Yayın Mayıs 2018
EVCİL KUŞLARDA EN SIK GÖRÜLEN 10 HASTALIK öz-vet Line vet hek Ali Tolgay Aytar

Muhabbet kuşları ve iyi bir bakımla 15 yıla kadar, Amazon veya gri papağan 100 yıla kadar yaşayabilmektedir. Kuşlar hassas hayvanlardır. Hasta olmaları kolay iyileşmeleri zordur bu yüzden sağlıklı tutabilmek için hareketlerini sürekli takip etmek ve yılda en az bir kez veteriner hekim kontrolüne götürmenizi tavsiye ederiz. İşte kliniklerimize gelen evcil kuşlarda en sık karşılaştığımız 10 hastalık.
TÜMÖRLER
Hayvanın vücudunun her yerinde olabilir, bu yüzden iyi gözlemlemeli ve sürekli kontrol etmeliyiz. Çünkü kötü huylu bir tümör çok hızlı büyür ve geri dönülemez bir hal alabilir. Tümörler hayati bir bölgede değilse hayvan hasta olduğunu anlamaz ve normal yaşamına devam eder. Kliniklere gelen tümör vakalarının büyük bir kısmında ev beslemesi dediğimiz doğal yemleri dışında ev yemeği diye tabir edebileceğimiz bizim yiyeceklerimizden kuşlara verilmesi dikkat çekiyor. Vücuttaki her şişlik tümör değildir, lipom veya kist de olabilir bu sebepten mutlaka bir veteriner hekim kontrolüne gitmekte fayda var.
GUATR
İyot eksikliği sebebiyle ortaya çıkan tiroit bezi büyümesi ve kusma gibi belirtiler gösteren bu hastalık fiziksel muayene, kan testleri ve çeşitli laboratuvar testleriyle ortaya konulabilir. Bu yüzden net olarak teşhis konulmadan evde tedavi yapılmaya kalkışması zaten zor olan bu hastalığın iyileşmesini iyice zorlaştıracaktır.
PSİTAKKOZ VEYA PAPAĞAN ATEŞİ / PAPAĞAN HUMMASI
Chlamydia psittaci adlı bakterinin neden olduğu bu hastalık sadece kuşlardan değil, taşıyıcı olarak insanlardan bile bulaşabilir. Ateş, kusma, depresyon, ishal, kuru öksürük gibi belirtiler gösterir. Antikor testiyle tam olarak etken belirlenebilir. Yeni aldığınız bir kuşu 30 gün boyunca diğer kuşların yanına değil daha uzak bir yere koyarak karantinaya almanız hastalığın dışarıdan bulaşma riskini azaltır. Yaşlı insanlarla yaşayan kuşlar hastalığa daha yatkındır bu yüzden yaşlı insanlarla yaşayan hayvanlar bu hastalığa karşı test edilmelidir.
KNEMİDOCOPTİAZİS / UYUZ (AYAK VE YÜZ AKARI ENFESTASYONU
Knemidocoptes türleri akarları kanatlıların derilerinde özellikle gagalarında, ayaklarında, kaşıntı, kepeklenme, kabuklanma, pul pul oluşum, kuruma, kalınlaşma ve çatlama gibi bir takım değişikliklerle karakterize enfestasyon oluştururlar. Gaga mantarıyla karıştırılır. Hastalığın yerleşmesi yavaş yavaş olur bu yüzden erken teşhisi zordur. Deri kıvrımlarının arasına yerleşen akarların tespiti için deri kazıntısı alınarak mikroskop incelemesi gereklidir.
KARACİĞER HASTALIKLARI
Bu hastalık da diğerleri gibi oldukça sık görülür. Gagaların aşırı uzaması, renk değişikliği, tüylerin köklerinde renK değişikliği, depresyon, ishal vb… şekilde kendini belli eden bu hastalık genellikle beslenme sorunları sebebiyle veya diğer hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir.
FRANSIZ TÜY DÖKÜMÜ
Fransız tüy dökümü üç haftalık altında muhabbet kuşları enfekte eden tuhaf bir virüs hastalığıdır. Hayvanın tüylerinin dökülmesine yerine düzgün olmayan tüyler çıkmasına ve uçmasına engel olmaktadır.
PSİTACİNE / GAGA VE TÜY HASTALIĞI
Viral bir hastalıktır. En fazla genç kuşlarda görülmekle birlikte ileri yaştaki kuşlarda da gizli olarak seyredebilir. Kuşlar halsiz, iştahsız olur ve içerisinde tüylerini kabartarak tünerler. Hastalık kronikse tüylerin yerini hastalıklı tüyler alır ve vücut kanat ve kuyruk tüylerini kaybedebilir ve tüyler yeniden çıksa da sağlıksız bir görünüm alır. Bilinen bir tedavisi yoktur.
CERENİN KAHVERENGİ HİPERTROFİSİ HASTALIĞI

Daha yaşlı ve dişi olan muhabbet kuşlarında meydana gelen hormonal bir bozukluktur. Üreme organlarında tümör oluştuğunda veya hormonsal değişikliklerde cere rengi değişir. Ve normalden fazla büyümeye başlar.
KURUMA HASTALIĞI (MEGABAKTER)
İsminde bakteri olsa da aslında bir mantar hastalığıdır. Stres bu hastalıkta önemli bir faktördür. *İlerleyen durumlarda hayvanın göğüs kısmı bıçak sırtı gibi olur. Zayıflama çok sık görülür.
PROTOZOAL HASTALIKLAR
Trichomonas ve Giardia özellikle muhabbet kuşlarında oldukça sık görülen protozoal rahatsızlıklardandır. Tam teşhis edilmesi gerekli olan bu hastalıklar etken ortadan kalkmadan iyileşmesi zordur.*
Muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Kuşlarda Hastalık Belirtileri Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Kuşlarda Aspergillosis Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Hamilelik ve Evcil Hayvanlar Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda İlk Yardım Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Evcil Havyanlarda Kısırlaştırmanın Faydaları Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Evcil Hayvanlarda Şeker Hastalığı Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda Kene Problemleri Vet.Hek.Cenk YALÇIN
► Evcil (Kedi-Köpek) Hayvan Aşıları Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Evcil Kuşlarda En Sık Görülen 10 Hastalık Öz-Vet Line Vet Hek Ali Tolgay Aytar' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:47
Top