2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Değerli Olmak
YAZI #5419 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Nagehan BALCI | Yayın Ocak 2019
Yaşamımızı devam ettirmek için her an her dakika var olan gücümüzle savaş veriyoruz. Günlük rutinlerimizi aksatmadan yapmak, iş ve toplumsal yaşamdaki varlığımızı sürdürmek, aile olmak, sosyalleşmek gibi süreçler, yoğun enerji harcadığımız yaşamsal faaliyetlerimiz arasındadır. Peki tüm bunları yaparken temel motivasyon kaynağınızın ne olduğunu düşündünüz mü hiç?

Her bireyin yaşam dinamiği, amacı ve motivasyon sağladığı kaynaklar birbirinden farklıdır. Ancak hepimizde ortak olan bir ihtiyaç var, “değerli hissetmek”. Değerli hissettiğimizde yaşam motivasyonumuz yükseliyor ve hem kendimize hem de diğerlerine daha pozitif yönelimler gösteriyoruz. Tam da bu aşamada şu soruları sormalıyız kendimize; değerli ve özel hissetme ihtiyacımı karşılamak için neler yapıyorum, kendime ve çevreme nasıl davranıyorum, önceliklerimi belirlerken bu ihtiyacıma ne kadar yer veriyorum?

Giydiğimiz kıyafetleri, kolumuzdaki saatleri, kahve içmek için gittiğimiz mekanları bize değerli ve özel hissettirecek şekilde seçiyoruz. Onları teker teker işliyoruz tüm yaşamımıza ve farkında olmadan vazgeçilmezimiz haline getiriyoruz. Bizi değerli kılan şeyin, seçtiğimiz meslek ya da girmek istediğimiz sosyal çevre olduğunu zannediyoruz. Materyalist dünyadan bize değer biçmesini dile(n)mek gibi bir şey bu. Biraz acizce gelmiyor mu kulağa?

İnsanı değerli yapan nedir peki? Giydiğimiz ayakkabılar, bindiğimiz arabalar mı yoksa kişinin içsel gücü ve sevgi hissi midir daha anlamlı olan?

Dışsal kaynaklar sayesinde motivasyon sağlayabiliyoruz ancak araştırmalar gösteriyor ki, içsel motivasyon kaynağına sahip bireyler, ihtiyaç duydukları şeyin kendinde saklı olduğunu bildiklerinden, psikolojik olarak daha sağlam kalabiliyorlar. Dışsal öğelerin varlığından beslenmek, onlara muhtaç olmamız anlamına geliyor. Değerli hissetmek için sürekli olarak dış kaynakların arayışına girmek, potansiyelimizi ve enerjimizi tüketiyor. Değerli olduğumuz bilgisinin içimizde saklı olduğunu fark edebilmek gerekiyor.

Kendimizi sevdiğimiz ölçüde başkalarına da sevgiyle bakabiliriz. Aynı şekilde diğerlerinin sevgisini hissetmenin, onlar için değerli olabilmenin de ön koşuludur kendini sevmek ve kendine değer vermek. Esas hüner, tüm bu sevgi döngüsünü “değer atfetme” ye dönüştürebilmekte gizlidir. Gurur duyduğunuz özellikleriniz ve yaptığınız tüm hatalarla, kısacası tüm varlığınızla, sevilmeye değersiniz. Özelsiniz. Teksiniz. Kendinizi kabul edip sevmeye başladığınızda, değerli olduğunuz gerçeğinin farkına varacaksınız. O an ayakkabı ve kıyafetlerinizle değil, çevrenize yaydığınız ışıkla göz alacaksınız.

Sevgi dolu günler dileği ile…

Psk. Dan. Nagehan BALCI
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nagehan BALCI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Nagehan BALCI
Ankara
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Nagehan BALCI'nın Makale ve Yazıları
► Olumsuz Duygularımız da Değerli Midir Bizim İçin? Psk.Dnş.Fatma YÜCEL TEMİZKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Değerli Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cebinizde Neler Var? Eylül 2018
◊ Yaşamdaki Rollerimiz Mayıs 2021
◊ Kaybetme Korkusu Nisan 2021
◊ İçsel Yolculuğumuz Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top