2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gelişimsel Çocuk Nörolojisi
YAZI #5426 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Ocak 2019
Gelişimi normal seyreden çocukların ileride toplumdaki sosyal uyum ve akademik başarısının önemli bir kanıtıdır. Gelişimi normal seyretmeyen çocuklarımızın erken yaşta tanımlanması ve özel eğitim desteği önemli ve geçerli bir yoldur. Gelişimsel sorunların erken yaşlarda tanımlanamayacağı görüşü bazı kesimler ve toplumca kabul edilen yanlış bir inanıştır.

Erken tanı ve eğitim olanaklarına yönlendirilen çocuğun dış uyaranlara yetenekleri oranında önemli aşamalar kaydetmesi bir çok çalışma ile kanıtlanmıştır. Zihinsel yetersizliklerde en önemli konu tanı konulması ve özel eğitim imkanlarından yararlanılmasıdır. Her koşulda çocuğun yetenekleri doğrultusunda verilen eğitimle özbakımını yapabilen, bilişsel gelişmeler gösteren ve kendine yeten bir kişilik kazanan, gelecekteki hayat kalitesini olumlu yönde etkileyen özel eğitim çalışmalarıdır.

Anne Babalar sorunu ilk fark eden kişiler olmalarına karşın genellikle endişeleri ve kabullenemeyişleri nedeniyle geçiştirme veya aile üyelerinin, bazı doktorların verdiği güvence ile önemli bir sorun olmadığına inanır görünürler. Gelişim sorunlarının önemini kavramış bir ortamda yapılacak çalışmalar çocuğun hayat kalitesini etkiler. Zihinsel güçlüklerin, nörogelişimsel güçlüklerin derecesi, akademik potansiyel, günlük aktivitedeki beceriler, sözel iletişim ve sosyal ortama uyum yeteneğinin düzeyi tartışılırken kısa zaman dilimleri içerisinde yorum yapılmalı ve belirli zaman aralıklarında tekrar kontrol ve değerlendirmenin gözden geçirilmesi gerekliliktir.

İstisnaların hariç olduğu kurumlar hariç özel eğitim rehabilitasyon kurumlarının ve eğitimcilerin rutin bir şekilde sundukları hizmetlerin yeterliliği tartışmalı ve sonuçları aşikardır. Burada esas olan kurum adının önemli olmadığı ve özel eğitimi, terapiyi sürdürecek eğitimcinin/uzmanın yeterliliğidir. Gelişimdeki kazanımlar yapılan tedavi, eğitim ve uyarılara bağlıdır. Çocuğun motivasyonuna, özgüvenine, ailenin ve eğitimcilerin/uzmanların yaklaşımına bağlıdır. Gelişimsel gerilik riski gelişim basamakları verilen sınırlar içerisinde olmadığı zaman artar. İki üç yaşlarında normal gelişimin göstergesine konuşma yeteneği de eklenir. Daha ileri yaşlarda ise oyun, öğrenme, bağımsız yaşam için gerekli aktivitelerdeki beceriyi göstermesi önemlidir.

Anaokulu gibi alanlarda arkadaşlarına uyum sağlayamaması, tuvalet kontrolünü kazanamaması, oyunlarla oynayamaması, uyku ve beslenmedeki düzensizlik, dilde beklenilen düzeyin altında olması nörogelişimsel problemlerin belirleyicisidir. Yeteneklerin eğitimle kazandırılması eğitimin yeterliliğine ve verilen desteğe bağlıdır.

Nörogelişimsel problemlerde ve gelişimsel güçlüklerde uzmanında eğitim, destek alınması çocuğun faydasınadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Makaleleri
► Gelişimsel Dil Bozuklukları Neşe ÖZTÜRK
► 6-12 Yaş Çocuğunun Gelişimsel Özellikleri Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
► Çocuklarda Gelişimsel Gecikmeler Psk.Dnş.Semra KESKİN
► Yaygın Gelişimsel Bozukluk Meral HASANDAYIOĞLU
► Otizm (Yaygın Gelişimsel Bozukluk) Psk.Dnş.Ayşegül TETİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gelişimsel Çocuk Nörolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kum Terapisi Süreci Nedir? Haziran 2017
► Aile Oyun Terapisi Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:04
Top