2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çölyak Hastalığı ve Diyabet Hastalığı Beslenme İlişkisi
YAZI #5651 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2019
ÇÖLYAK HASTALIĞI VE DİYABET HASTALIĞI BESLENME İLİŞKİSİ

Çölyak her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Çölyak hastalığı ile birçok hastalık arsında ilişkide bulunmaktadır. Diyabet rahatsızlığı da bu hastalıklardan birtanesidir.

Çölyak hastalığı ve Tip 1 şeker hastalığı arasındaki bağlantı, ilk defa 1960larda kuruldu. Tip 1 diyabet hastaları arasında çölyak hastalığının oranı %8’ken, genel nüfusta bu oran %1’di. Tip 2 diyabet ve çölyak hastalığı arasında bir bağlantı kurulamamıştır. Tip 2 diyabetin de genetik bileşenleri vardır; ancak bu bileşenler tip 1 diyabetteki gibi çölyak hastalığının genleriyle alakalı değillerdir.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki diyabet hastası olan kişilerde aynı zamanda çölyak hastası olma riski 20 kat fazla. Bu nedenle diyabetli kişilerin bu olasılığı ihmal etmemeleri gerekiyor.

Zarar görmüş ince bağırsakla sonuçlanan tedavi edilmemiş çölyak hastalığı, hipoglisemi riskini arttırabilir; çünkü ince bağırsak, bu zarar sonrasında şeker gibi besinlerin emilimlerini düzenli şekilde gerçekleştiremeyebilir ve bu durum tanı konmasını daha da zorunlu kılabilir. Bir otoimmün rahatsızlığa sahip olmak, diğerinin gelişimi konusunda hastayı riskli bir pozisyona sokmaktadır.

Glütensiz diyet, diyabet hastaları için glisemik kontrolü iyileştirebilir; lakin bu konu hala tartışmalıdır. Bazı araştırmalar bunu desteklerken, diğerleri normal diyabet hastaları ve glütensiz diyet uygulayan çölyak hastalığına da sahip olan diyabet hastaları arasında glisemik kontrol açısından herhangi bir fark olmadığını savunuyorlar.

Her 20 diyabetik bireyin birinde görülen glüten intoleransı ve çölyak hastalığında; özellikle glutenli besinlerin tüketimi risk taşımaktadır:
Glütenli besinlerin çoğu karbonhidrattan zengin oldukları için kan şekeri düzensizliğine yol açmaktadır. Kan şekeri düzensizliği ve diyabet kontrolünde ise; karbonhidrat sayımına dikkat edilmesi başta gelir.
Glütensiz besinlerin teker teker tüketilip kan şekeri üzerindeki etkileri öğrenilmelidir.

Diyabetli bireylerde glütensiz beslenmek tek çözüm yolu olmamakla beraber beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken temel kural karbonhidratlı besinlere dikkat etmektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Çölyak Hastalığı ve Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir? Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Ramazan Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Gut Hastalığı ve Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çölyak Hastalığı ve Diyabet Hastalığı Beslenme İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:02
Top