2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Çocukluk Döneminde Alt Islatma Problemleri
YAZI #5657 © Yazan Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK | Yayın Nisan 2019
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ALT ISLATMA PROBLEMLERİ

Ebeveynlerin çocuklarına zaman ayırması, paylaşımlarda bulunması önemlidir. Sevgi dokunmaktır. Çocuklarla geçirilen zamanın uzunluğu değil duygu yoğunluğu ve zamanı ortak paylaşmak önemlidir. Çocuğunuzla birlikte okunan bir hikaye, beraber pişirilen bir yemek, evcilik oynamak her iki tarafı da mutlu eder. Çocuklara özel davranılması önemlidir. Çocuk yetiştirme sanatının anahtarı sevgidir.
Tuvalet eğitimi çocukların yeterli düzeyde kas kontrolü geliştirdiğinde 1.5 2 yaşından sonra çocuğa sakin davranılarak ve zor kullanmadan verilmelidir. Çocuğun buna hazır bulunuşluğu hem ruhsal hem bedensel olarak çok önemlidir. Anne babanın tuvalet eğitiminde zorlayıcı olması çocukların duygusal dengesini zedelediği gibi tuvalet eğitimini de zorlaştırır ve geciktirir. Tuvalet eğitiminde zorlanan çocuklarda uyum ve davranış problemleri görülebilir. Bu süreçte önemli olan özverili ve sağduyulu bir tutumla çocuğun desteklenmesidir.
Alt ıslatma çocuk tuvalet eğitimini aldıktan sonra gündüz uyanık olduğu vakitlerde veya gece uyku halinde idrar kaçırması şeklinde görülebilir. Alt ıslatma problemlerinde kalıtım, mesane yapısı ve çocuğum uykusunun ağırlığı çok önemlidir. Bunların yanı sıra çocuklardaki alt ıslatma problemlerini psikolojik nedenleri olarak : değişik bir yaşantıya verilen tepki, aileye yeni bir kardeşin gelmesi, anne babadan beklenen ilgiyi şefkati görememe, anne babadan ayrı yaşıyor olmak gibi nedenler yer alabilir.Psikolojik nedenlerin dışında şeker hastalığı idrar yolu enfeksiyonu gibi fiziksel hastalıklar da çocuğun alt ıslatma problemleri arasında yer alabilir. Çocuğunuz tuvalet eğitimini kazandıktan sonra gün aşırı veya her gece altını ıslatıyorsa öncelikle fiziksel muayene için bir hekime başvurulmalıdır. Çocuğun fiziksel muayenesi yapıldıktan sonra herhangi bir problem olmadığı takdirde genetik faktörler, çocuğa pedagojik yaklaşım, çocuğun yakın çevre okul aile ortamında yaşadıkları, son zamanlarda hayatındaki olağanüstü duruma uyum çabası gibi sebeplerden olduğu düşünülebilir. Çocuğunuz sadece gece altını ıslatıyor ise gece uykusu çok derin olabilir. Sinyal aldığında tuvaletinin geldiğini hissettiğinde çocuk uykusunun ağırlığından dolayı uyanamıyordur bu durum karşısında ebeveynlerr gece çocukları uykudan uyandırıp tuvalete girmelerini hatırlatın .Akşam yatmadan 2 saat öncesinde çocuğun sıvı alımını kısıtlamaya çalışın ve gece uyumadan önce bir kez daha tuvalete girmesini hatırlatın çocuğa. Çocuklarda 5 yaşına kadar zaman zaman görülen alt ıslatma problemleri normal karşılanabilir Bunun dışındaki sıklıkla görülen alt ıslatmalarında mutlaka bir hekimden destek alınmalıdır
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yağmur ÇELİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK'in Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erken Çocukluk Döneminde Alt Islatma Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Bir Sendrom Mu Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:18
Top