2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öz Disiplin ile Sorumluluk Alın ve Suçluluğu Aşın
YAZI #5663 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Nisan 2019
Hep disiplinden bahsederiz, bunu hepimiz biliyoruz ama peki ya öz disiplin? O kadar sık sorumluluk alamamakla bağlantılı suçluluk duyguları hayattan zevk almanın önüne geçiyor ki; bu sorunun öz disiplin ile nasıl değişebileceğini Mucizeler Ekibimizden Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikoterapist, Servet İşbir kaleme aldı.
‘Öz disiplin yaşamsal ve ilişkisel sorumluluklarımızı yerine getirmemizi sağlayan içsel bir enerji, bizi yetişkin yapan olgunlaştıran bir araçtır, önemli bir ego parçamızdır. Yetişkin benimiz zihnimize hakimse bu aracı ve parçamızı sıkça kullanırız. Öz disiplinimizi sağlayamamak demek; hayatımızın sorumluluğunu alamamak yani yapmamız gerekenlerle yaptıklarımız arasındaki uçurum olarak ifade edilebilir.
Kişiliğimize yetişkin benimiz değil de çocuk benimiz hakimse; öz disiplinden uzak, sorumluluklardan kaçan, kolaycı, bahaneler üreten, tembel parçamızı kullanırız ki bunun da en iyi yolu bağımlı yaşam yada içsel süreçlerimizi dışsallaştırmayı araç olarak kullanmaktır.
Öz Disiplin ve Sorumluluktan Kaçma Yolları
Öz disiplinden kaçışın günlük yaşamda çeşitli örneklerine bakalım 👀
”Beni kızdırdığın için sana bağırdım.” Sorumlu olan söylem ise ”Öfkemi kontrol edemediğim için bağırdım” olmalıdır. Bu örnekte öfkelendim demekten korkuyor, bunun sorumluğunu alamıyoruz.
Yada ”Sen dediğin, sen öyle istediğin için yaptım.” cümlesine bakalım. Sorumlu olan söylem “Kendi istediğimi seçemedim” ya da ”Senin isteğini kendiminkinin önüne koydum.” olmalıdır. Seçim yapmaktan korkuyorsak; ya kötü çıkarsa, ya sonu iyi bitmezse, ya acı çekersem, ya eleştirilirsem korkumuz vardır.
”Konuşmamız gerekiyor bana yaşamda yeterince alan açmıyorsun.” Sorumlu söylem “Bana lazım olan alanı kullanmak için kimseden izin almama gerek yok. Hava, su gibi bana ait olanı kullanmak için izine ihtiyacım yok.” Bu kişi sınırlarını çizememektedir ve sınır ihlalinin faturasını karşı tarafa kesmektedir.
”Sen hatırlatmadığın için unuttum.” cümlesinin sorumlu söylemi “Ben yapacak olduğumu not almadığım için unuttum yerine getiremedim.” olabilir.
Öz Disiplin Ve Sorumluluk Mükemmeliyetçilik Değil
Bazı mükemmeliyetçi ve kontrolcü kişilikler işlevsel ve başarılı görünseler de; aslında öz disiplin sorunu yaşamaktadır. Acı, hayal kırıklığı ve elemden kaçar, sorumluluklarını yerine getirmez. Bu da süper egoyu harekete geçirip suçluluk duygusu yaşanmasına neden olur.
Sorumluluk içeren hayat kararlarını almak, bunu deneyimleyebilmek zordur. Başarı odaklı yetiştirilen bireyler; kontrolcülük ve mükemmeliyetçilik ikilisinin gölgesinde yaşarlar. Ne pahasına olursa olsun başarısızlıktan ve başarısızlık olarak algıladıkları durumun sorumluluğundan kaçınmayı öğrenmişlerdir. Bu kaçış yolları önceden bulunur, bilinir ve geliştirilir. Bağımlı, yapışkan, aşırı koruyucu kişiliklerin, ayrışamama veya kontrolcülük en çok kullandığı kişilik parçalarıdır. Bu bireyler önemli ötekilerlerle (yani anne, baba ve kardeşleriyle,yakın arkadaşlarıyla) ayrışamama, aşırı koruyucu, bağımlı yada kontrolcü ilişki kurarlar.
Sorumluluklarımızı alamadığımız sürece içsel sesimiz, pişmanlık ve acabalar ile dolu olur. Bu da kaygı, kararsızlık ve samimiyetten yoksun bir yaşam demektir.
Kendi hayatınızın sorumluluğunu alamıyorsanız, davranışlarınızın iyi yada kötü olabilecek her türlü sonucunu kabul etmekten kaçınıyorsanız, yani hayatla kaçak güreşiyorsanız; bilin ki öz disiplin ile aranız iyi değil.
Gündüz vakti kendinizi loş bir Işık’ta yada karanlıkta gibi hissedersiniz, bir türlü çok arzuladığınız parlayan aydınlığa, ışığa ulaşamazsınız, benden söylemesi… Bu yazıyı okuduktan sonra da hayattan zevk almak, gerçek bir hayat yaşamak için kendinize ve kararlarınıza şöyle bir göz atmanın sorumluluğu sizde, hadi gelin bu bir başlangıç adımı olsun!’
Servet’in kendi websitesi de var. Keyifle içine dalabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Sorumluluk Geliştiren Disiplin Yöntemi Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Öfkenizi Kontrol Altına Alın Psk.Gülşah PINAROĞLU
► Ceza mı? Disiplin mi? Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Çocuklarda Disiplin Psk.Deniz AKINCI
► Çocuk ve Disiplin Psk.Nail TÜRKDİL
► Çocuk ve Disiplin Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öz Disiplin ile Sorumluluk Alın ve Suçluluğu Aşın' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:05
Top