2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Konuşma Gecikmesi
YAZI #5672 © Yazan Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK | Yayın Nisan 2019
ÇOCUKLARDA KONUŞMA GECİKMESİ
Çocukların konuşma gecikmesinde en önemli sebeplerden birisi işitme azlığı olasılığıdır işitme azlığı doğum öncesi kazanabileceği gibi doğumdan sonra başlamış da olabilir. Konuşma gecikmesi görülen çocuklarda detaylı bir işitme değerlendirilmesi yapılarak ilk olarak kulak burun boğaz muayenesinden çocuğun geçmesi gerekir. Olası nedenler araştırılıp fiziksel tedavi yapıldıktan sonra çocukta konuşma gecikmesinin çeşitli sebepleri olabilir. Öncelik ve cinsiyet farklılıklarına bakıldığında erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla gelişimsel dil gecikmesi daha fazla görülür.
Gelişimsel dil gecikmesinin görüldüğü durumlarda ebeveynlerin öncelikle çocuğun dil gelişimine katkıda bulunmaları gerekir. Çocuk ile bol bol iletişim kurulmalı, konulabilmesi için çocuğa fırsat verilmelidir. Çocuğun istediği şeyleri sözel olarak ifade etmesi beklenmelidir. Çocuğa sorular yöneltilerek günlük iletişimi desteklenmelidir.
Ebeveynler çocukların oyunları da katılarak, fırsat buldukça öğretilmek istenen kelimelerin bol bol tekrarlanarak görsel kavram kartları ile çalışılması ve sabırla tekrar edilmesi gerekir. Anne babaların çocukla birlikte bol bol vakit geçirmeleri önemlidir. TV tablet telefon gibi elektronik cihazlardan çocuklar mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
Erken çocukluk döneminde bir buçuk 2 yaşlarında çocuklar ilk kelimelerini söylemeye başlarlar bu dönem çocukları yaklaşık 10 ile 50 arasında kelime dağarcıkları olur. 2 yaşından sonra çocuğun dil gelişimi hızlanır, 2.5 yaşında artık çocuklar iki üç kelimelik cümleler kurabilir. 3 yaşına yakın çocukların cümleleri artık daha gelişmiş hale gelir, konuştuklarının%80 -%90’ı artık başkaları tarafından anlaşılabilir durumdadır. Konuşma gecikmesinde 2 yaşa gelmiş henüz hiç konuşmayan ve uyarıları algılamasında da sorunlar yaşayan çocuklar mutlaka bir uzman tarafından görülmelidir.
Konuşma gecikmesinin çok farklı sebepleri olabilir: işitme kayıpları olabileceği gibi uyaran eksikliği zeka geriliği ve otizmin ayırıcı tanılarına bakılması gerekiyor. Çocuğun nörogelişimsel gelişiminde de birtakım bozukluklar olabilir. Tüm bu sebepler göz önünde bulundurularak çocuğun bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir. Zeka geriliği konuşma gecikmesinde sık rastlanan bir durumdur, çocuğun zeka düzeyi azaldıkça dil gelişimi de azalabilir. Zeka geriliğine bağlı gecikmelerinde hem konuşulanı anlama da hem de ifade etmede sorunlar vardır. Bütün bu değerlendirmelerin yanı sıra iki farklı dilin konuşulduğu ev ortamlarında da konuşma gecikmeleri görülebilir. Çocuk aynı anda iki farklı dil kullanımına maruz kalıyorsa dil gelişiminde gecikme görülebiliyor, bu gibi durumlarda çocuk önce anadilini kavramalı kendi anadilini hâkim olduktan sonra ikinci yabancı dil öğrenimine başlanmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yağmur ÇELİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK'in Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Konuşma Gecikmesi Psk.İlay AKTOPRAK
► Çocuklarda Geç Konuşma Veysel KIZILBOĞA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Konuşma Gecikmesi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Bir Sendrom Mu Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top