2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda İletişim Becerilerinin Önemi
YAZI #5681 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Nisan 2019
Çocuklar doğumdan itibaren çevre ile doğrudan ya da dolaylı yollarla iletişim kurarlar. Bebeklik döneminde beslenmesinden bezinin değişimine kadar bir çok ihtiyacı karşılanırken annenin babanın tutumları çok önemlidir.

Bu ihtiyaçları karşılanırken anne ilgili, tutarlı ve şefkatli ise bebekte de bir güven oluşuyor. Bebek kendini güvende hissediyor ve daha çok olumlu etkileşim içerisine giriyor. Eğer anne ilgisiz, tutarsız ise bebek kendini güven içinde hissetmediği için daha az ya da olumsuz etkileşim içerisine giriyor. Hatta bebekken bile ihtiyaçları karşılanırken bebekle konuşmak, ona ne yapıldığını anlatmak onların anlama ve algılama becerilerini geliştirecektir.

Büyüme ve gelişme döneminde anne babanın sadece olumlu davranışlara gösterdiği tutum değil olumsuz davranışlara da gösterdiği tutum çok önemlidir. Çocukla ilgilenmek, konuşmak ve ona saygı duymak çocuğun kendini özgürce ifade edebileceği bir aile ortamı onun sosyal becerilerini geliştirecektir. Bu süreçte onu etkin dinlemek de önemlidir. Sözünü bitirmesini bekleyip öyle cevap vermek gerekir. Bu süreçte gelişimine uygun konularda kıyafet seçimi vb. küçük kararlar vermesi sağlanmalıdır. Hatta bazı zararsız sonuçları olacak kararlar alıp sonucunu yaşaması da güven duygusunu pekiştirecektir.

İletişim kurabilen, konuşan, duygularının farkında olan çocukların problem çözme becerileri de artacaktır. Bunun yanında daha az problemli davranış göstereceklerdir. Bu nedenle onların duygularını tanımaları için neler hissettikleri ve yaşadıkları ifade edilerek tanımaları sağlanabilir. Örneğin; “oyuncağını kaybettiğin için üzüldün. Peki neden kaybetmiş olabilirsin sence?” denilerek hem duygusu ifade ediliyor hem de neden kaybetmiş olduğu ile ilgili farkındalığı artırılmış oluyor. Bu yaşantı çocukta sorumluluk bilincini geliştirirken duygularını da tanımasına destek olmaktadır.Küçükken kendine değer verilmemiş ve saygı gösterilmemiş çocuklarda ergenlik döneminde değersizlik duygusu gelişebiliyor. Kendini yetersiz, değersiz ve önemsiz hissetme birçok problemin de kaynağı olabiliyor.

Bu nedenle çocuklarımızı her denileni yapan değil bazen sorgulayan, eleştiren ve kendini ifade eden bireyler olarak yetiştirmeliyiz.*Çocukların bütün bu sağlıklı gelişim özellikleri kazanmaları için de anne baba tutumları birinci derecede etkili vs önemlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Makaleleri
► Çocuklarda Oyunun Önemi Emine ERGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda İletişim Becerilerinin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:29
Top