2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendi Değerlerinize Uygun Yaşayarak Kendinizi Daha Huzurlu Hissedin
YAZI #5690 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Mayıs 2019
Değerler, hayatta sizin için neyin önemli olduğuyla ilgilidir. Kendi değerlerinize uygun yaşayarak huzurlu hissetmek kulağa basit bir şey gibi geliyor. Ama acaba kişisel değerlerinizin ne kadar farkındasınız? Değerleriniz açıkça belli olmadığı sürece denizin ortasında haritasız ve pusulasız kalmış bir tekneye benzersiniz. Bu yazı ve videoda kişisel olarak ve aile olarak değerlerinizi adım adım keşfetmenize rehberlik etmek istiyorum.
Kişisel Değerlerinizi Belirleyin
Kendimizi bilmek uyumlu bir varoluş inşa etmenin ilk adımıdır. Hepimiz farklıyız, birini mutlu eden şey başka birini çok üzebilir. Kişisel değerlerinizin farkında olmak ve değerlerinize uygun yaşamak kendiniz için en doyurucu seçimleri yapmanıza yardımcı olur.

İşte kişisel değerlerinizi anlamanıza yardımcı olacak bazı soru önerileri:

Hayatta sizi sınırlayan hiçbir şey olmadığını hayal edin. Neler yapardınız? Nerede yaşardınız?
Kendinizle ilgili aklınıza gelen bir hikâye, bir özellik ya da bir anı.
Sizi ne motive eder?
Sizi neyin motive ettiği hakkında herhangi bir anı ya da hikâye.
Size ne zevk verir?
En mutlu olduğunuz zaman ne zamandı?
Dünyada nelerin değiştiğini görmek isterdiniz?
Kendinizi bir bina, bir bitki ya da bir hayvan olarak nasıl temsil ederdiniz? Ayrıntılı olarak anlatabilir misiniz?
Bir öyküde size ilham veren şey nedir?
Sizi ne duygulandırır?
Kendinizi bir cümleyle tanımlayabilir misiniz?
Kendinizi iki sözcükle nasıl tanımlarsınız?
Adınızın öyküsü ne? Sizce adınız hayatınızı nasıl etkiledi? Adınızın hayatınızı nasıl etkilemesini isterdiniz?
Hayalleriniz neler? Olmasını istediğiniz ya da yapmak istediğiniz şeyler, yaşamak istediğiniz durumlar neler?
Başkalarında hangi özellikler canınızı sıkar?
Sizi ne öfkelendirir? Neler hayal kırıklığına uğratır? Ne üzer? Ne sevindirir?
En çok gurur duyduğunuz şey ne?
Kendinizi hayatta nerede görüyorsunuz? Önümüzdeki yıl içinde sizi çok memnun, çok mutlu edecek gelişme ne olabilir?
Hangi taraflarınızı beğeniyorsunuz? Neden?
Hangi yönlerinizin farklı olmasını isterdiniz? Bu yönlerinizin ne şekilde farklı olmasını hayal edersiniz?
Ne tip insanlarla arkadaş olmak isterdiniz?
Kimlerle görüşmek isterdiniz? Birlikte ne yapmak isterdiniz? Ne sıklıkta? Ne süreyle?
Size yakın olan kişilerin sizi takdir ettiğini ve anladığını hissediyor musunuz? Onların ve başkalarının sizi nasıl görmesini isterdiniz?
İletişim tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
Rol modeli olarak kimleri beğeniyorsunuz, kimleri örnek alıyorsunuz? Ayrıntılı olarak, hangi yönlerini ve neden beğendiğinizi anlatır mısınız?
Verdiğiniz cevaplar sizin hazineniz. Eğer arkadaş olarak güvenilir ve eğlenceli insanları cazip buluyorsanız değerlerinizden ikisi bunlar demektir. Sizin için önemli olan değerler arasında dürüstlük, cesaret, başarı, varlık, sağlık, işlevsellik, iyilik, nezaket, namus, doğruluk, güvenlik ya da başka özellikler olduğunu görebilirsiniz.

Bunları not edin ve sizin için ne kadar önemli olduklarını düşünerek 1’le 5 arasında puan verin. En önemli olanları en üste koyun.

Eylemlerle Değerleri Uyumlu Hale Getirme
Hepimiz neyin bizi motive ettiğini, neyin canımızı sıktığını iyi kötü biliriz. Ancak tutarlı bir şekilde kendi değerlerinize uygun yaşayarak neyin önemli olup neyin olmadığını ayırt etmeniz mümkün olur. Bu da özen ve çaba göstermeyi ve bilinçli bir şekilde odaklanmayı gerektirir.

Kendinize, ‘Kariyer seçimim değerlerimi yansıtıyor mu?’ diye sorun. Aynı soruyu, boş zamanınızı değerlendirme şekliniz için de sorun. Zamanınızı sizin için en büyük önemi taşıyan şeylere ayırıyor musunuz?

Değerlerinizle eylemleriniz uyumlu olmadığında sıkıntı çekersiniz. Örneğin, değerlerinizden biri işinizde yüksek standart sağlamakken sizi sinemaya davet eden arkadaşınıza hayır diyemediğiniz için istediğiniz standardın altında bir iş teslim etme durumunda kalabilirsiniz. Ya da gittiğiniz spor salonunda birinin çok su israf etmesine canınız sıkıldığı halde hiçbir şey demiyor ve içten içe çok öfkeleniyor olabilirsiniz.

Çoğu kez değerlerimizi eylemlerimizle gerçekleştirme gücümüz olmadığını hissederiz. Bunun nedeni değerlerimizin net olmaması ve nasıl değerlerimize uygun yaşayabileceğimizi bilmememizdir.

Yaptığınız değerler listesine dönün, listenizdeki her değer için pratikte neler yaptığınızı ve neler yapabileceğinizi yazın.

Kendinize bir hedef belirlediğiniz zaman değerlerinize uygun olup olmadığını düşünün, değilse değiştirip yerine değer sisteminizle uyumlu bir hedef koymanız daha iyi olur.

Değerlerinizi zihninizin ön planında tutmak için değerler listenizi yazıp görebileceğiniz bir yerde tutun, her gün okuyun ve gününüzü bu listeye göre planlayın. Gün sonunda gününüzü değerlendirin, kendi değerlerinize daha uygun davranmak için neleri daha farklı yapabilirdiniz diye düşünün.

Değerleriniz çevrenizdekilerle ya da içinde yaşadığınız toplumla çatışıyorsa, ya diğerlerini değiştirmeyi deneyebilirsiniz ya da basitçe kendi değerlerinize göre yaşamaya odaklanabilirsiniz.

Yapmanız gereken diğer bir şey de değerlerinizi düzenli olarak yeniden düşünüp değiştirmektir. En az yılda bir kez değerlerinizi gözden geçirin. Hayatınızın çocuk sahibi olmak gibi farklı dönemlerinde de önceliklerinizi değiştirmeniz gerekecektir.

Aile Değerlerinizi Keşfedin ve Bu Değerlere Uygun Yaşayın
Aile olarak aldığımız büyük küçük kararlarda yararlanabileceğimiz bir dayanak noktası oluşturmaları açısından aile değerleri çok önemlidir.

Aile değerleri oluşturmanın ilk adımı birbirimizin kişisel değerlerini bilmek, bunların farkında olmaktır. Bu yüzden en başta ailedeki herkesin kendi değerlerini keşfetme çalışmasını yapması gerekir.

Yukarıdaki soruları aile için cevaplamak ve aynı şeyi kendiniz için de yapmak aile değerlerinizi ve kişisel değerlerinizi ortaya çıkarır. Sonraki aşama da aile üyelerinin bir araya gelip bu cevaplarda ortaya çıkan sonuçları tartışmasıdır. Öğrendiğiniz şeyleri işlemek ve değerlendirmek için çember yöntemini kullanabilirsiniz. Son aşama ise aile değerleriniz hakkında herkesi memnun edecek bir anlaşmaya varmaktır.

Bir daha ki sefere satın alınacak bir şey, bir tatil ya da kariyer değişimi gibi bir konuda karar almanız gerektiğinde ailece bu değerleri rehber olarak kullanabilirsiniz.

Değerlerinizi her yıl gözden geçirmeyi unutmayın, çocuklarınızın ergenlik dönemine girmesi ya da evden ayrılması gibi dönemler de değerlerinizi gözden geçirmeniz gereken dönüm noktalarıdır.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Mutlu ve Huzurlu Evliliğin Psikolojik Dinamikleri Psk.Yasemin UÇAL SALİHOĞLU
► Kendinizi Seviyor Musunuz? Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendi Değerlerinize Uygun Yaşayarak Kendinizi Daha Huzurlu Hissedin' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:50
Top