2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Yorgunluğunu Nasıl Yenebiliriz?
YAZI #5697 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Mayıs 2019
Mevsim Geçişlerinde Yorgunluğu Nasıl Atabiliriz?
Mevsim geçişlerinde genelde çoğu kişide halsizlik, sinirlilik, stres, değişken bir ruh hali ve beslenme düzeninde değişkenlik meydana gelmektedir.

Peki bunun neden olabileceğini veya neden böyle olduğunuzu hiç düşündünüz mü?
Değişen hava koşulları, ansızın yakalandığınız bahar yağmurları, değişen hava koşulları, havanın birden soğuması veya ısınması buna bağlı olarak geçirdiğiniz hastalıklar bahar yorgunluğu geçirmenize sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda uzun ve sıcak günlerde metabolizma dönüşümüdür. Sadece değişen metabolizmanızla kalmayıp hormon seviyelerinizde de farklılıklar meydana gelmektedir. Bu değişen metabolizmanız ve hormon seviyeleriniz duygu durumuna yansır. Geçirdiğiniz enfeksiyonlar ise vücut dengeniz üzerinde olumsuz etki gösterir. Ve oluşan bu koşullarda bahar yorgunluğu hissetmeniz olasıdır.

Peki bahar yorgunluğunu nasıl yenebiliriz?
• Öncelikle ruh halinizi korumalısınız. Güneşli günlerde ve havanın güzel olduğu zamanlar yürüyüşe çıkarak bedeninize hareket katabilirsiniz. Bu durum aynı zamanda sindirim sisteminiz için de faydalı olacaktır.
• Su içiminizi arttırın!
• Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Bağışıklık ve sindirim sisteminize iyi bakmanızda fayda var!
• Asitli ve tatlandırıcılı içecekler yerine bitki çayı içerek rahatlayabilirsiniz veya meyve suyu içerek enerjinizi arttırabilirsiniz. Gastrit probleminiz varsa bu aylar artabilir ve daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
• Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar tüketebilirsiniz. Yorgunluğunuza iyi gelir ve E vitamini açısından zengindir. Halsizlik ve unutkanlık yaşamanıza engel olur.
• Güne iyi bir kahvaltı yaparak başlamalısınız. Kahvaltınızı ihmal ederseniz gün içinde daha çok yorgunluk, halsizlik, sersemlik ve konsantrasyon bozukluğu yaşayabilirsiniz.
• Güne güzel bir kahvaltı ile başlayın! Kahvaltınızda yumurtanızı ihmal etmeyin. Yumurta yüksek protein kalitesine sahiptir ve içerdiği minerallerle size destek verir.
• Lif içeriği yüksek sebze ve meyveler, sağlıklı bağırsak bakterilerin gelişmesinde önemli bir rol oynar.

Bahar yorgunluğuna iyi gelen besinler:

Kivi; C vitamini içeriğiyle metabolizmanızı canlandırmanızda fayda sağlar.

Çilek; su ve lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle tüketebilirsiniz. Antioksidanlardan zengin bir meyvedir.

Ananas; yorgunluk hissettiğinizde ve ödeminiz olduğunda tüketebilirsiniz. Kalorisi az olmasına rağmen ölçülü şekilde tüketmenizde fayda var.

Muz; iyi bir potasyum kaynağıdır. Kas krampları ve kas güçsüzlüğüne iyi gelmektedir.

Yeşil yapraklı sebzeler; tüketerek sindirim sisteminizi canlandırır ve bol C vitamini içerir.

Semiz otu; su miktarı fazladır ve omega-3 içerir. Demir ve kalsiyum depoları için önemlidir.

Enginar; toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için önemlidir. A ve C vitamini içerir. Niasin, potasyum ve posa içeriği nedeniyle vücudun dinlenmesi için gereklidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
► Bahar Yorgunluğu Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bahar Yorgunluğunu Nasıl Yenebiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:38
Top