2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeğinize Gelişimi İçin Et Suyu veya Kemik Suyu Değil, Etin Kendisini Verin
YAZI #5698 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Mayıs 2019
Bebek ve çocukların büyümeleri, bağışıklık sistemlerinin gelişmesi ve sağlıklı olmaları açısından doğru beslenmeleri oldukça önemlidir. Bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde sağlamak için protein, demir, vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme şeklinin benimsenmelidir. Bu gereksinimleri karşılayan en temel besinlerden biri de et grubu besinlerdir.

Ancak tecrübelerimden gördüğüm annelerin iyi niyetle sıkça yaptığı bir hata, et suyu veya kemik suyunun çok yararlı olduğunu düşünerek bebeğe besinin kendisi yerine suyunu vermeleridir. Ancak verilmesi gereken etin kendisidir.

Et ve kemik suyu
Yedinci ayda annelerin bebeklerine genellikle kıyma yerine et suyu veya kemik suyuna yaptıkları çorbayı verdiğini görmekteyim. Peki, et suyu veya kemik suyu gerçekten faydalı mı?
Maalesef ki et suyu veya kemik suyu düşünüldüğünün aksine o kadar da besleyici değildir. Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suya geçmez. Suya geçen şey, et ve kemik iliğindeki yağdır. Dolayısıyla etin kendisi pişmiş ve ezilmiş olarak çocuğa doğrudan verilmelidir. 7. Ay itibari ile bebeklerinizin çorbalarına veya sebze pürelerine kırmızı eti iki kez çekilmiş olarak az yağlı kuzu kıyma şeklinde ekleyebilirsiniz. Dana eti, küçükbaş hayvan etlerine göre daha az kimyasala maruz kaldığından bebeğinize kuzu etini öneririm.
Kırmızı et bebeğiniz ve çocuğunuz için önemli bir protein, demir, çinko, B6 ve B12 vitamini kaynağıdır. Bu besin ögeleri bebek ve çocukların hem bedensel ve hem de zihinsel gelişimlerinde oldukça önemlidir.

Peki, bebeğiniz için kırmızı ete geçiş nasıl olmalıdır?
Bebeğinizi 6 ay anne sütü ile besledikten sonra, 6. Ayda bebeğinize yoğurt, sebze püresi ve meyve püresi ile ek gıdaya başlayabilirsiniz. 7. Ayda ise çorba veya sebze püresine kıyma ekleyebilirsiniz. Et veya kemik suyuna çorba da yapabilirsiniz. Ancak tek başına yeterli olmayacağını bilin.

Et suyu veya kemik suyu hakkında söyleyeceklerim; iştahsız bir bebeğiniz, çocuğunuz varsa bebeğinize yemeği sevdirmek için lezzet arttırıcı olarak yemeklere et suyu veya kemik suyunu ekleyebilirsiniz. Ancak muhakkak bebeklerinizin yemeklerine 6. Ayda ek gıdaya başladı ise 7. aydan itibaren kırmızı et ekleyin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
► Şalgam Suyu Dyt.Serpil TARMAN
► Gümüş Suyu Zayıflatır Mı Dyt.Pınar ERMİŞ
► Peynir Altı Suyu Proteini Dyt.Tuncay KARAHASANOĞLU
► Kemik Gelişimi ve Kalsiyum Dyt.Andaç YEŞİLYURT
► Kırmızı Etin Beslenmedeki Önemi Dyt.Nursel EROĞLU
► Sağlıklı Beslenmede Kırmızı Etin Yeri Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bebeğinize Gelişimi İçin Et Suyu veya Kemik Suyu Değil, Etin Kendisini Verin' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:34
Top