2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meyvelerin İçindeki Besin Öğeleri
YAZI #5710 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Mayıs 2019
İnsan sağlığı; beslenme, genetik, iklim ve çevre koşulları gibi birçok etmen etkilenmektedir. Beslenmenin organizmanın yaşamındaki rolü yanında büyüme, gelişme, fizyolojik işlevlerin sürdürülmesi ve yaşam süresi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Sağlığın temelini, yeterli ve dengeli beslenme oluşturmakta olup, sağlıklı beslenmenin anne karnından başlayarak sağlanması, yaşam boyu sağlığın korunması ve kronik hastalıkların önlenmesi açısından önem taşımaktadır.

Sağlıklı beslenmenin hedefi; yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenmede meyveler diyetin önemli vitamin, mineral, posa ve fitokimyasalların kaynağını sağlamalarından dolayı önemlidirler. Meyveler yaklaşık % 70-95 oranında su, %0,1-1,5 azotlu maddeler, %0,1-0,3 yağ, %3-18 karbonhidrat ve %0,3-0,8 mineral madde içermektedir. Bu nedenle meyveler diyetin su içeriğinin karşılanmasında önemlidirler.

Makrobesin Öğeleri

Meyvelerde en çok bulunan meyve şekerleri glukoz ve früktozdur. Meyve türleri için glukozun fruktoza oranı da meyve türü ve cinsine göre değişir. Elma ve armutlarda şeftali, kayısının tersine fruktoz miktarı daha fazladır.

Meyvelerin posa içeriği yüksek olup, yetişkinlere yaş ve cinsiyete bağlı olarak günde toplam 25-30 gram posa alımı önerilmektedir. Meyvelerin yenilebilen kısımlarının %7’si kadar yüksek oranlarda posa içermektedir. Meyvelerde posa olarak en fazla bulunanlar selüloz, hemiselüloz ve pektindir. Bunlar parçalanmaya karşı dirençlidir, insanlar tarafından sindirilmezler. Bu nedenle bağırsakların çalışmasını regüle ederek önemli bir fonksiyonu yerine getirirler.

Mikrobesin Ögeleri

Meyveler vitaminlerin en iyi kaynaklarıdır. Suda çözünen vitaminlerden olan C vitamini (askorbik asit) en yaygın olarak bulunanıdır. C vitamini özellikle frenk üzümü ( 200 mg/ 100 g), çilek ( 60 mg/ 100 g) ve narenciyelerde ( 30-50 mg/ 100 g) bulunmaktadır. C vitamini açısından en zengin gıdalardan birisi kuşburnudur (2000-3000 mg/100g). Elma, armut, erik gibi meyveler ise orta düzey altında (3-5 mg /100 g) C vitamini içermektedirler. Meyvelerde B grubu vitaminlerden tiamin, riboflavin, niasin, folik asit gibi vitaminler de az miktarlarda bulunmaktadır. Sarı renkli meyvelerde (kayısı vb) önemli miktarda proA vitamini niteliğinde karotenoidler, özellikle β-karoten bulunabilmektedir.

Meyvelerde doğal olarak bulun antosiyaninler, flavanonlar gibi maddeler antioksidan aktivite göstermektedirler. Çilekgiller, üzüm, erik, nar gibi birçok meyvelerin rengini veren antosiyaninler, vişne gibi meyvelerde hem meyve etinde hem de kabukta bulunduğu halde, siyah üzüm ve bazı erik çeşitlerinde yalnızca meyve kabuğunda bulunurlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
► Besin ve Besin Öğeleri Dyt.İpek AĞACA
► Besin Güvenliği Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Meyvelerin İçindeki Besin Öğeleri' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:52
Top