2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hafızanın Beslenme ile İlişkisi: Mind Diyeti!
YAZI #5711 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Mayıs 2019
Artık herkes gün içerisinde herhangi bir durumda yoğun yaşam temposuna karşı vücuduna destek olması gerektiğinin farkında. Bu durumun elzem koşullarından biri de beyin dostu bir beslenme desteğidir. Üstelik bilişsel ve zihinsel kaybın arttığını fark ettiğimiz bu dönemde Alzheimer ve Demans’ın sağlığı etkileyici tehditleri göz önünde bulundurulmalıdır. Hatta ABD’nde Alzheimer altıncı önde gelen ölüm nedeni olarak sıralanmıştır. Ancak erken teşhisin önemi oldukça fazla vurgulandığı gibi orta-iyi-sıkı bir beslenme planı uygulayan bireylerde Alzheimer riskinin %35 – %53 oranlarında azaldığı da yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Tabi, buraya dikkat! Bu diyet sadece Alzheimer hastaları veya yaşlılar için değil; sağlıklı bir düşünme, daha iyi odaklanma ve artan bir üretkenlik isteyen herkes için!
Yapılan araştırmalarla birlikte, daha önce hipertansiyon, kalp krizi ve inme riskini azalttığı düşünülen iki diyet planı – Akdeniz ve DASH diyetleri birleştirilmiştir.

Peki ortaya çıkan bu Mind Diyetinde neler tüketmeliyiz veya neler tüketmemeliyiz?

Mind Diyetinde Yenmesi Gerekenler
• Koyu yeşil yapraklılar başta olmak üzere sebzeler
• Kırmızı olanlar başta olmak üzere meyveler
• Çiğ fındık – badem – ceviz
• Fasulye
• Tam tahıllar
• Balık
• Kümes hayvanları
• Zeytinyağı
• Şarap

Mind Diyetinde Yenmemesi Gerekenler
• Kırmızı etler
• Tereyağı ve margarin
• Yağlı ve tuzlu peynirler
• Hamur işleri ve tatlılar
• Kızarmış veya işlenmiş yiyecekler

Hafızanızı güçlendirecek, bilişsel gücünüzü arttıracak ve hastalıkların etkilerini azaltacak bu mucizevi diyet hakkında temel olarak neleri yiyebileceğinizi veya neleri yememeniz gerektiğini öğrendiğinize göre şimdi ek olarak öğünlerinizi planlarken nelere dikkat etmelisiniz isterseniz onlara göz atalım.
1. Günde en az üç kez tam tahıl tüketin.
2. Renkli beslenme planını koruyarak gün içerisinde mutlaka sebze ve meyvelere yer verin.
3. Mind diyetinde fındık çoğu günlerde bir aperatif olarak kullanılır, bu nedenle çiğ fındık – badem – cevizi gün içerisinde tüketmeye özen gösterin.
4. Her gün fasulye gibi kurubaklagillere az miktarda da olsa yer verin. Farklı alternatifler deneyerek monotonluğu önlemeyi unutmayın.
5. Kümes hayvanlarından hazırlanmış öğünleriniz mutlaka haftada en az iki kez olmalı.
6. Haftada en az bir kez balık tüketin.
7. Gün içerisindeki yağ ve şeker sınırlamanızı asla geçmeyin.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
► "İki Can" Diyeti: Gebelikte Beslenme Dyt.Ayşenur ŞAHİN
► Hipotroid ve Beslenme İlişkisi Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Menopoz ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şeyma SARAY
► Spor ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Selülit ve Beslenme İlişkisi Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hafızanın Beslenme ile İlişkisi: Mind Diyeti!' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:19
Top